Clubhouse için temsilci zorunluluğu kapıda

Türkiye'de faaliyet gösteren sosyal medya ağlarına temsilcilik açma zorunluluğu ekim ayında yürürlüğe girdi. Yeni sosyal medya yasası kapsamında Twitter haricindeki büyük sosyal medya ağları temsilcilik açma kararı aldı. Gözler ise son günlerde popülerliği artan Clubhouse'a çevrildi.

Kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşmasıyla dikkatleri çeken Clubhouse uygulaması için Türkiye’de temsilci atama zorunluluğu kapıya dayandı.

Clubhouse’un yasal düzenlemeler açısından durumunu değerlendiren bilişim hukuku uzmanı avukat M. Gökhan Ahi, “Bu platform da diğerleri gibi kanundaki ‘sosyal ağ sağlayıcı’ tanımına giriyor” dedi.

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'a konuşan Ahi, “Clubhouse uygulaması üzerinden ses kaydına izin verilmiyor. Ancak, bazı kullanıcıların bazı oturumları bir başka cihaza ses olarak kaydettiği sıklıkla söyleniyor. Bu tür eylemler açıkça suçtur” dedi.

Clubhouse’ta yaşananların hukuki olarak yaptırımı olabilir mi? Bu platformda kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünenler veya hakarete uğrayanlar ne yapmalı? Facebook, Instagram, YouTube ve Twitter gibi platformların Türkiye’de tabi olduğu sosyal medya düzenlemesi açısından Clubhouse’un durumu ne? Türkiye’de temsilci ataması gerekir mi?

Merak edilen bu soruları bilişim hukuku uzmanı avukat M. Gökhan Ahi,  yanıtladı.

‘KANUNA GÖRE DİĞERLERİ GİBİ CLUBHOUSE DA SOSYAL AĞ SAĞLAYICISI’

1- Clubhouse Türkiye'deki sosyal medya düzenlemesi kapsamına girer mi? Yasal statü olarak Facebook, Instagram ve Twitter’dan ne farkı var?

Bu platform da diğerleri gibi kanundaki "sosyal ağ sağlayıcı" tanımına girmektedir. Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında ses içerikleri oluşturmalarına ve paylaşmalarına imkân sağlayan bu platform tipik bir sosyal ağ sağlayıcıdır. Sosyal ağ sağlayıcıların temsilci bulundurma ve diğer yasal yükümlülüklerinin başlaması için, Türkiye’den günlük erişiminin bir milyondan fazla olması gerekiyor. Türkiye’deki kullanıcı sayısı henüz çok sınırlı olduğundan ve henüz Android tabanlı cihazlarda kullanılamadığı için bu rakama bir kaç ay daha ulaşılamayacaktır.

 ‘ŞİKAYET EDEN OLABİLİR’ DİYE KAYITLAR HEMEN SİLİNMİYOR’

2- Platformdaki ses kayıtlarının hukuki olarak durumu nedir?

Platformun gizlilik bildirimine göre, ses kayıtları sadece oturum boyunca kaydediliyor, oturum bittikten sonra siliniyor. Bunun tek istisnası, oturum sırasında kullanıcılardan birisi tarafından yapılmış bir şikayet bildirimi. Bu durumda, oturum kayıtları hemen silinmiyor ve şikayet konusunun incelenmesi için kayıtlı kalmaya devam ediyor. Platformun kullanıcı kurallarında, kayıt ile ilgili incelemenin ne kadar süreceği ve daha sonra bu kayıtların ne zaman silineceği bildirilmemiş.

‘HAKARETE UĞRAYAN DAVA AÇALABİLİR AMA KAYITLARI ALMAK NEREDEYSE İMKANSIZ 

3- Clubhouse’taki sohbetlerde kullanılan ifadeler, hem kişisel hem de kamusal boyutta hakarete konu edilebilir mi? Bu kapsamda dava açılabilir mi?

Her yerde olduğu gibi, burada da hakaret, özel hayatın gizliliğini ihlal, haberleşmenin gizliliğini ihlal gibi klasik suçlar işlenebileceği gibi, kişilik haklarının ihlal edilebildiği diğer durumlarla da karşılaşılabilir. Bu suçlara maruz kalan ve kişilik hakkı ihlal edilen birisi, bu konuda elbette ki şikayette bulunabilir veya dava açabilir. Ancak, ses kayıtlarını platformdan alabilmek neredeyse imkansız. Her ne kadar kayıtla ispatı zor gözükse de, aynı oturumda bulunan başka kişilerin tanıklıkları da önemli bir delil olarak savcılıklarca veya mahkemelerce değerlendirilecektir.

‘BAŞKA BİR CİHAZLA KAYIT YAPILIRSA, BU AÇIKÇA SUÇTUR’

 4- Ses kaydı yasal bir sorun yaratır mı?

Uygulama, herhangi birisinin cihazdan yazılım olarak ses kaydına izin vermiyor. Ancak, bazı kullanıcıların bazı oturumları bir başka cihaza ses olarak kaydettiği sıklıkla söyleniyor. Bu tür eylemler açıkça suçtur, eğer kapalı bir oturum kaydediliyorsa, haberleşmenin gizliliğini ihlal; eğer herkese açık bir oturum kaydediliyorsa, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşur. Ayrıca bu kayıtların bir yerde yayınlanması veya ifşası ise her iki suçun cezasını ağırlaştırmaktadır. Tüm tarafların izni ve rızası olması halinde suç oluşmayacaktır.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Clubhouse için temsilci zorunluluğu kapıda ile ilgili etiketler yasa Sosyal Medya Clubhouse
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.