Çirkin eylemlere sahne olan İsveç'e Türkiye'den NATO dersi

Yenisafak.com Yazarı Yahya Bostan, ''İsveç’e kırmızı, Finlandiya’ya yeşil ışık'' başlıklı yazısında dikkat çeken ifadeler kullandı. İsveç'te Kuran-ı Kerim'e ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yapılan aşağılık eylemlerden ötürü Ankara'dan İsveç'e NATO üyeliği konusunda veto geldi. Konuyla alakalı Bostan, "Ankara’nın NATO üyeliği için İsveç’e kırmızı, Finlandiya’ya yeşil ışık yakacağını öngörebiliriz. Ankara böyle bir hamleyle İsveç’e ders vermiş olur " dedi.

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın polislerin koruması eşliğinde Stockholm Büyükelçiliği önünde İslam'ın kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i yakmasının yankıları hala sürüyor. Türkiye'nin uyarılarına rağmen İsveç'teki yetkililerin bu çirkin eyleme izin vermesi Türkiye'de tepkilere neden oldu. Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yahya Bostan, bugünkü köşe yazısında İsveç'te yapılan çirkin eyleme karşılık İsveç'in NATO üyeliğinin veto edilmesinin ders niteliğinde olacağını söyledi.

İşte yazarın dikkat çeken o yazısı...

Avrupa’nın ırkçılık haritasında İsveç diğer ülkelerle kıyaslandığında koyu kırmızı bir renge sahip. Bu, ırkçılığın ülkede yaygın, tehlikeli ve saldırgan bir seviyeye ulaştığı anlamına geliyor. Kökleri Neonazilere uzanan aşırı sağcı-ırkçı parti Sweden Democrats, 2018 genel seçimlerde meclise yüzde 18 oy alarak girmiş. Yani Neonazilerin iktidar adayı olabildiği son derece tehlikeli bir iklimden bahsediyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim’e hakaret eden Stram Kurs Partisi başkanı, ırkçı Rasmus Paludan da bu zehirli iklimin bir ürünü. Üstelik bu provokasyon Paludan’ın ilk marifeti de değil. 2019’daki seçimlerde yüzde 1,8 oy alarak parlamentoya girmeyi kıl payı farkla kaçıran Paludan geçtiğimiz yıl tam 19 kez Kur’an yakma provokasyonunda bulunmuştu. Hem de bu çirkin saldırıları Ramazan ayında gerçekleştirmişti. Bunun üzerine ülkedeki Müslümanlar sokaklara çıkmış ve günlerce süren gösteriler gerçekleşmişti. Irkçı Paludan’ın 13 yaş ve altındaki erkek çocukları taciz eden pedofil bir sapık olduğunu, aynı zamanda polis koruması altında yaşadığını da ekleyelim.
İsveçli yetkililer nefret suçu içeren bu tür eylemleri ifade özgürlüğü nedeniyle engellemediklerini söylüyor. Büyük bir tutarsızlık. Çünkü İsveç yasalarına göre nefret söylemi suç ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmiyor. Bunu yine Paludan’ın 2020 yılında ırkçılık nedeniyle aldığı hapis cezasından anlıyoruz. Yasada nefret suçu tanımlanmış ancak çoğu zaman uygulanmıyor. Özellikle Türk Büyükelçiliği önündeki provokasyonda uygulanmadığını biliyoruz.

Şimdi gelelim bu provokasyonun Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında yapılan NATO müzakerelerine yansımasına. Daha önce de yazmıştım. Ankara seçimlere kadar bu konuda bir gelişme beklemiyordu. Sebebi, İsveç’in Türkiye’nin beklentilerini karşılama konusundaki isteksizliğiydi.
Elçilik önündeki provokasyon, bardağı taşıran son damla oldu. İsveç makamları, provokasyonun engellenmesi konusunda eylemden bir gün önce diplomatik kanallardan uyarılmıştı. Buna rağmen Stockholm’den gelen “Ülkemizde ifade özgürlüğü var, o deliyi siz de ciddiye almayın” yanıtının Ankara’yı daha da öfkelendirdiğini biliyoruz. Ankara sert tepki gösterdi ve İsveç defterini -uzun bir süre açılmamak kaydıyla- kapattı denebilir.
Bu kapsamda İsveç’le planlanan ikili görüşmeler iptal edildi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “NATO’ya üyelik başvuruları konusunda bizden hayırhahlık beklemesinler” açıklaması geldi.
Zaman ne getirir bilinmez ancak Ankara’nın NATO üyeliği için İsveç’e kırmızı, Finlandiya’ya yeşil ışık yakacağını öngörebiliriz. Ankara böyle bir hamleyle hem İsveç’e ders vermiş olur hem de NATO’nun genişlemesine karşı olmadığını gösterir. Finlandiya’nın da bu opsiyonu değerlendirmeye aldığını anlıyoruz. Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto’nun “Türkiye ile görüşmeye ortam sakinleştikten sonra devam etmek en iyisi. İsveç olmadan NATO’ya üye olmayı değerlendirmeyiz” sözleri yankı buldu ama Bakan’ın söylediği başka bir şey daha vardı. Haavisto’nun NATO’ya İsveç ile birlikte aynı anda üye olma stratejisini gözden geçirebileceklerine ilişkin vurgusu dikkat çekiciydi.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

 

 

Çirkin eylemlere sahne olan İsveç'e Türkiye'den NATO dersi ile ilgili etiketler NATO İsveç
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.