Cinsel şiddet mağduru kadınlar neden konuşamıyor?

Ünlü edebiyatçı Hasan Ali Toptaş'a yönelik taciz iddiaları gündeme bomba gibi düştü. 20’yi aşkın kadın, Hasan Ali Toptaş’la ilgili yaşadıkları taciz ve cinsel saldırıya varan olayları bir bir anlattı. Söz konusu iddialar üzerine Toptaş bir açıklama yaparak özür dilese de tartışmalar bununla sınırlı kalmadı. Yazar Aytekin Yılmaz, son dönemde CHP'de yaşanan taciz skandallarına da değinerek sol kesimin cinsel tacizler konusunda neden sustuğunu sorguladı.

Sosyal medyada yazar Hasan Ali Toptaş’la ilgili atılan bir tweet edebiyat dünyasında ‘me too’ hareketine dönüştü. 20’yi aşkın kadın Hasan Ali Toptaş’la ilgili yaşadıkları taciz ve cinsel saldırıya varan olayları anlattı.

Suçlamalar kamuoyunda geniş yankı buldu ve sosyal medya platformlarında Toptaş'a yönelik çok sayıda kınama mesajı yayınladı.

TOPTAŞ SUÇLAMALAR ÜZERİNE ÖZÜR DİLEDİ

Kamuoyu baskısı üzerine Hasan Ali Toptaş, “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum.” açıklamasında bulundu.

Hasan Ali Toptaş, söz konusu suçlamalar üzerine özür dilese de tartışmalar bununla bitmedi.

NEDEN BUGÜNE KADAR BEKLENDİ?

Özür açıklaması sonrasında yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. Bir dönem örgüt içinde de yer alan ve sonrasında PKK ile arasına mesafe koyarak hayatını terör örgütünün işlediği insanlık suçlarını anlatmaya adayan Aytekin Yılmaz, bu noktada çok daha önemli bir hesaplaşmanın fişeğini ateşledi.

Son dönemde CHP'de işlenen cinsel suçlar ile gündemde olan cinsel taciz suçları konusunda ait olduğu sol mahalleye yönelik çok ağır özeleştiriler yapan Aytekin Yılmaz, sol kesimin cinsel tacizler konusunda neden sustuğunu sorguladı.

Cinsel şiddet mağduru kadınlar neden konuşamıyor?

Sol mahallenin kadın yazarları tacizcilerinin ifşa edildiğini ve bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Hasan Ali Toptaş bu konuda yalnız değildir... Sol mahalle edebiyat çevresinden kadınlar 20 yıl tacizi saklamışlar..." diyerek tacizlerin aslında çok daha geniş bir alana yayıldığını belirtti.

"Taciz mağduru yazar kadınlar 20 yıl sonra ancak ifşa edebiliyorlar. Bu gecikme kadınların hatası değildir, o taciz ortamının ne kadar kaskatı korunduğunun belgesidir." diyen Yılmaz kendi kitaplarının da sol mahalleden beklediği ilgiyi hiçbir zaman görmediğini çünkü kendisinin de kitaplarında sol cenahtaki tacizleri anlattığının altını çizdi.

AYTEKİN YILMAZ KİMDİR?

1967 yılında Diyarbakır Ergani'de dünyaya gelen yazar Aytekin Yılmaz, orta okulu bitirmiş, siyasi faaliyetlerinden dolayı dokuz buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Yazı faaliyetini hapishane de sürdüren yazar, o dönemde çeşitli inceleme-araştırma çalışmaları yapmıştır. Yayınlanmış eserleri arasında "Doğu'nun Talan ve İnkarı" ve "Çokkültürlülükten Tek Kültürlülüğe Anadolu" yer almaktadır.

Aytekin Yılmaz, 1997 Musa Anter Gazetecilik İnceleme-Araştırma ödülü, 1999 MKM Film Öyküsü Ödülü ve 2003 ikinci İstanbul Ulusal Kısa Film Festivali Öyküsü Ödülüne sahip olmuştur.

AYTEKİN YILMAZ KİTAPLARI

Yoldaşını Öldürmek

Onlar Daha Çocuktu

Son Diktatör

Labirentin Sonu

Sığınamayanlar

Ernesto'nun Dağları

Cinsel şiddet mağduru kadınlar neden konuşamıyor? ile ilgili etiketler cinsel taciz Hasan Ali Toptaş cinsel şiddet aytekin yılmaz
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.