Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikalarında yeni iddialar ortaya çıktı

Çin'in Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine yönelik uyguladığı politikalar dünya çapında da büyük tepki çekiyor. Londra'da yapılan ve Uygur Türklerine yönelik politikaların yargılandığı mahkemede dinlenen tanıkları yaşadıklarını anlattı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Çinli eski bir polis ise Uygur Türklerine nasıl işkence yapıldığını söyledi.

Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik uyguladığı ve dünya çapında tepki çeken politikalarının yargılandığı Bağımsız Uygur Mahkemesi'nde yeni duruşma yapıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Uygur Türkleri yaşadıklarını anlattı. Öte yandan tanık olarak dinlenen Çinli eski bir polis ise Uygur Türklerine nasıl işkence yapıldığını anlattı.T

Türkistan Press'ten Muhammed Ali Atayurt'un haberine göre, duruşmada daha önce toplama kampında tutulan Nayrola, ailesi ve özellikle kuzeni Mayire Yakup için tanıklık verdi.

2013 senesinde Doğu Türkistan’daki kuzeni Mayire’nin Australia’da yaşayan annesinin ev alması için para gönderdiği nedeniyle 2018 yılında toplama kampına alınarak 10 ay kampta zorla tutulduğunu söyledi. Nayrola, bu süreçte çeşitli şekilde ÇKP’ye sevgi gösterisi sergileyen, teşekkür eden ve öven kızıl şarkılar öğretildiğini, sürekli işkence yapıldığını daha sonra 2019 Nisan ayında uluslararası terör örgütüne finanse sağlamak suçundan tutuklandığını anlattı.

ESKİ ÇİNLİ POLİSİN TANIK İFADESİ DİNLENDİ

Almanya'dan katılan ve kimliğinin gizli kalmasını isteyen eski polis memuru bir Çinli, Pekin yönetiminin Doğu Türkistan genelindeki Uygur halkından nasıl veri topladığını anlattı. Çinli eski polis, Uygurların günlük yaşamlarında nereye gittikleri, kimlerle görüştüğü ve ne konuştuğu gibi verilerin toplandığı, kimlik kartlarındaki çip sayesinde takip edildiğini, eğer bir şüpheli ise anında sistem tarafından hedefe alındığını ve Polis tarafından hemen tutuklanacağını söyledi.

Eski polis, "Sorgulama sürecine değinerek herhangi bir kayıt yapmak zorunda değil. Polisin işkence yapma ve itiraf ettirme konusunda sınırsız yetkisi var.” dedi.

“İNANCINI KRMAK İÇİN PİSLİK YEDİRDİK”

Tanık olarak dinlenen Çinli eski polis, "Nasıl işkence edileceği konusunda eğitim almanıza gerek yok, dayak, ciğerleri su ile doldurmak için boğazına boru ile su dökmek, elektrikli cop ile mahrem yerlerine işkence etmek, aç ve susuz bırakmak, inancını kırmak için pis şeyler yedirmek" ifadelerini kullandı.

Çinli polis, “Pekin hükumeti, kendisine karşı gelen her gücü terörist, halk düşmanı olarak tanımlıyor ve bunlar insan olarak kabul edilmez, bu yüzden onlara istediği şekilde muamele edebilir. Bu bakımdan Uygurlar her türlü aşağılayıcı, insanlık dışı muamele görüyorlar.” şeklinde konuştu.

UYGUR TÜRKLERİNE YÖNELİK "DOĞUM KONTROL" İDDİALARI

Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan ve ardından Türkiye'ye yerleşen Nursimangul Abdureşit, annesinin Çin yönetiminin doğum kontrol politikalarının mağduru olduğunu iddia etti. Abdureşit köy yetkilileri tarafından kadınlara RİA ve hamilelik kontrolleri yapıldığını ve toplama kamplarından kaçan Uygur Türkü kadınların işkencelere maruz kaldığını savundu.

4 gün süren mahkemede yeni duruşma Eylül ayında yapılacak.

Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikalarında yeni iddialar ortaya çıktı ile ilgili etiketler Doğu Türkistan Çin uygur türkleri
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.