Çin'e roket tepkisi: Şeffaf olun!

Çin'in kontrolden çıkan Long March 5B roketi, Hint Okyanusu'nda Maldivler yakınlarında bir yere düştü. Enkazın çok geniş bir alana yayıldığı tahmin edilirken, NASA'dan Çin'e yeterince 'şeffaf' olmadığına dair bir eleştiri geldi.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, 29 Nisan'da uzaya fırlatılan ve enkazının büyük bir kısmı atmosferde yanan roketin dünyaya geri dönen kalıntıları, Hint Okyanusu'na düştü.

Açıklamada, roketin, Çin saatiyle 10.24'te (TSİ 05.24) Maldivler yakınlarına iniş yaptığı kaydedildi.

KARAYI VE SUYU ETKİLEYİP ETKİLEMEDİĞİ BİLİNMİYOR

Reuters'in haberine göre, yaşanan olayla ilgili ABD'den tepki geldi. ABD Uzay komutanlığı, roketin Arap Yarımadası'na yeniden girişini doğruladı, ancak enkazın karayı veya suyu etkileyip etkilemediğinin bilinmediğini söyledi. Web sitesinde yaptığı açıklamada, "Her ikisi de şu anda bilinmeyen çarpmanın tam yeri ve enkazın genişliği ABD Uzay Komutanlığı tarafından yayınlanmayacak" denildi.

NASA'DAN ŞEFFAFLIK ELEŞTİRİSİ

Eski bir senatör ve astronot olan NASA Yöneticisi Bill Nelson, "Uzay yolculuğu yapan ülkeler, uzay nesnelerine yeniden girişlerin Dünya üzerindeki insanlara ve mülklere yönelik risklerini en aza indirmeli ve bu operasyonlarla ilgili şeffaflığı en üst düzeye çıkarmalıdır." ifadelerine yer verdi.

Çin'e roket tepkisi: Şeffaf olun! ile ilgili etiketler ABD Çin NASA roket
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.