Çin'den çok çarpıcı karar: 'Casusları' ihbar edenlere para ödülü verilecek

Ulusal güvenlik stratejisi adı altında hükümetin baskıcı politikalar uyguladığı Çin'den dikkat çeken bir karar geldi. Çin hükümeti, "ulusal güvenliği tehlikeye atan" kişileri ihbar eden vatandaşlara para ödülü verecek. Bu ödül, ihbarın derecesine göre 100 bin yuana (yaklaşık 257 bin lira) kadar çıkabiliyor.

Çin hükümeti yabancı casuslara karşı sert önlemler alırken dikkat çeken bir karara imza attı. Hükümet, "ulusal güvenliği artıran kişileri" ihbar edenlere para ödülü verme kararı aldı. Devlet Güvenlik Bakanlığı, pazartesi günü imzaladığı bildiri ile ulusal güvenliği tehdit eden kişileri tehdit edenlere para ödülü ya da "manevi ödül" verilmesinin önünü açtı. Alınan karar ile ihbarda bulunanlara 100 bin yuana kadar (yaklaşık 257 bin 530 lira) ödül verilecek. Söz konusu ödül, ihbarın derecesine göre değişiklik gösterebilecek.

Söz konusu ihbarın, ilgili kişiler ya da eylemler için spesifik olması ve verilen bilgilerin yeni olması gerekiyor. İhbarlar, internet üzerinden, posta yoluyla ya da devlet güvenlik hattı üzerinden yapılabiliyor.

Çinli yetkililer devlet medyasına yaptığı açıklamada, söz konusu uygulama ile vatandaşların uluslar güvenlik çalışmalarını desteklemesi ve onların motive olmasının amaçlandığını belirterek, "Önlemlerin formülasyonu, genel halkın ulusal güvenlik çalışmalarını destekleme ve yardım etme konusundaki coşkusunu tam olarak harekete geçirmeye ve halkın kalplerini, moralini, bilgeliğini ve gücünü geniş ölçüde toplamaya yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.

Yeni düzenlemenin ayrıca Çin'de yabancı istihbarat servislerin ulusal güvenliği tehdit eden faaliyetler yaptığı söylemini güçlendirmeyi de amaçladığı belirtiliyor.

Devlet Güvenlik Bakanlığı yetkilisi Çin'in ulusal güvenliğinin karmaşık bir tehlike altında olduğunu savunarak, "Özellikle yabancı istihbarat teşkilatları ve düşman güçler, daha çeşitli araçlarla sızma ve casusluk faaliyetlerini önemli ölçüde yoğunlaştırdı ve daha geniş alanları hedef alarak Çin'in ulusal güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturuyor" şekline konuştu.

Çin'in yabancı devletlere karşı artan şüpheci tavrının başta ABD olmak üzere Batı ülkeleriyle artan rekabetten kaynaklandığı belirtiliyor.

Çin'den çok çarpıcı karar: 'Casusları' ihbar edenlere para ödülü verilecek ile ilgili etiketler Çin Casus Para ihbar ödül
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.