Çin’deki sansürün geldiği son nokta: “Fight Clup” için kendi finallerini yazdılar

ABD yapımı kült film Fight Clup’ın Çin’de maruz kaldığı sansür sosyal medyada gündem oldu. Çinli yetkilerin, başrollerinde Brad Pitt ve Edward Norton’ın yer aldığı film için kendi finallerini yazdığı ve internete bu şekilde servis ettiği ortaya çıktı. Final sahnesinin sansürlendiğini gören Çinliler duruma sert tepki gösterdi.

Çin’de hükümetin yıllardır uyguladığı katı sansür politikasının ulaştığı son noktan sosyal medyada gündem oldu. Sinema dünyasının en ikonik yapımlarından biri olan ve baş rollerini Brad Pitt ile Edward Norton’ın paylaştığı 1999 yapımı filmi için Çinli yetkililerin farklı bir final hazırladıkları ortaya çıktı. Bu finalde yetkililer ‘zamanında müdahale ederek’ büyük patlamayı durduruyor.

CNN’de yer alan habere göre, Tencent Video’da gösterilen kült filmin final sahnesi kesilerek Çinli yetkilerin hazırladığı ‘alternatif final’ Çince altyazı olarak gösteriliyor. Altyazıda "Polis, Tyler tarafından sağlanan ipucu sayesinde, tüm planı hızla anladı ve tüm suçluları tutuklayarak bombanın patlamasını başarıyla engelledi. Duruşmadan sonra, Tyler psikolojik tedavi görmek için akıl hastanesine gönderildi. 2012 yılında hastaneden taburcu edildi." İfadeleri yer aldı.

Çin’deki sansürün geldiği son nokta: “Fight Clup” için kendi finallerini yazdılar

Yönetmenliğini David Fincher’ın yaptığı filmin final sahnesinin sansürlendiği videonun ne zaman yayınlandığı belirsizliğini koruyor. Ancak birçok izleyici sosyal medyadan paylaşıp tepki gösterince film bir anda ülkede ilgi odağı oldu.

Videonun altına yorum yapan kullanıcılar durumun çok saçma olduğunun altını çizerek sansürü "sinema tarihinde bir utanç direği" olarak niteledi.  Konuyla ilgili Tencent ve Çİnli yetkiller yorum yapmaktan kaçındı.

Düzenlemenin nasıl ve ne zaman yapıldığı belli olmasa da, yabancı filmlerin Çin'de meşru bir yayın evi bulmadan önce ağır sansürden geçmesi nadir görülen bir durum değil. Ülkede uluslararası filmlerin haklarını elinde bulunduran Çinli şirketler, genel gösterimlerden önce düzenleyicileri yatıştırmak için genellikle otosansür uyguluyor.

FİGHT CLUP FİLMİNİN FİNALİNDE NE OLMUŞTU?

1999 yılında vizyona girdikten sonra fazla ilgi göremese de DVD’si çıktıktan sonra kült konuma gelen Fight Clup tüketim kültürünün insanları getirdiği noktayı eleştiren bir yapım olarak dikkat çekiyor.

Çin’deki sansürün geldiği son nokta: “Fight Clup” için kendi finallerini yazdılar - Resim : 2

Filmin finalinde Edwart Norton’ın canlandırdığı antıcı ile Brad Pitt’in canlandırdığı Tyler Durden'ın aslında aynı kişi olduğu ortaya çıktıyor. Kapitalizmi yıkmak için kredi kartı şirketleri bombalamak için plan yapan Durdan kendine geldiğinde bun planından vazgçiyor. Kendini silahla vurarak içindeki kötü karakteri durdurmaya çalışan Durdan, final sahnesinde ise kız arkadaşı Marla ile patlayan gökdelenleri izlerken görülüyor.

Çin’deki sansürün geldiği son nokta: “Fight Clup” için kendi finallerini yazdılar ile ilgili etiketler Çin fight clup final sansür tyler durden
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.