Çin zulmü mü, CIA provokasyonu mu?

Çin'in, Uygur Türklerine yönelik politikaları uzun süredir tartışılıyor. ABD'nin bölgeyi karıştırmak için "Türk" kartını oynadığı şeklinde yorumların yanısıra Çin'in Müslümanlara asimilasyon yaptığı yönünde iki farklı görüş var... Bu kapsamda, Karar Gazetesi'nin iki önemli ismi bugün dikkat çeken yazılar kaleme aldı. İki yazar da Çin'i eleştirdi ve CIA'in bölgede planları olduğu iddiasına "komplo teorisi" dedi

Uygur Türklerine yönelik tartışmalı uygulamaları nedeniyle eleştirilen Çin hükümeti İslam'ı 'Çinlileştirmeyi' amaçlayan bir tasarıyı yasalaştırdı.

Söz konusu yasa İslam dinini "Sosyalizm ile uyumlu hale getirmeyi" öngörüyor.

Çin, geçtiğimiz günlerde de 'eğitim kampı' olarak nitelendirdiği Doğu Türkistan toplama kamplarına ilk kez uluslararası basının girmesine izin verdi.

Kamplar, uluslararası kamuoyunda sert tepkilere neden olan kampları "radikalleşme ile mücadelede üst düzey başarı sağlanan bir eğitim kampı" olarak adlandırdı.

KARAR GAZETESİNİN İKİ YAZARI ÇİN'E YÜKLENDİ

Öte yandan Çin'e, Uygur Türklerine yönelik politikaları nedeniyle tepkilerin genellikle Batı medyasından yükselmesi dikkat çekiyor.

Ancak, diğer taraftan, ABD'nin Çin'i köşeye sıkıştırmak ve kıyasıya bir rekabet içinde olduğu bu ülke içinde huzursuzluk yaratmak için Uygur Türklerini ve İslam'ı kullandığı yönünde bir görüş de hakim.

Bu tartışmalar zaman zaman Türkiye'ye de sıçrarken, bugün Karar Gazetesi'nin iki önemli ismi Çin'i eleştiren köşe yazıları kaleme aldı.

Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras "Doğu Türkistan ‘komplosu’" başlığını taşıyan köşe yazısında, Doğu Türkistan’da Çin'in uzun zamandır etnik temizlik programı uyguladığını belirterek şu ifadeleri kullandı;

"İşin aslı şu ki Türkiye’de taraftar bulmakta güçlük çekmeyen komplo teorilerinin aksine Batı dünyasının Doğu Türkistan’da olup bitenler konusuyla ilgisi çok sınırlı. Hem coğrafi uzaklığın ve Çin devlet sisteminin yol açtığı enformasyon eksikliği yüzünden hem de -maalesef söylemek durumundayız- buradaki insanların kültürel kimlikleri ve dinleri yüzünden. Buna rağmen Batılı haber ajanslarının ve insan hakları kuruluşlarının ilgisi olmasa bizim oradaki gelişmeler hakkında bugünkü kadar bilgimizin ve ilgimizin olması mümkün olmazdı herhalde. Yani bizim ve genel olarak İslam dünyasının Doğu Türkistan davasına ilgisizliği, haklı olarak Müslümanlara karşı çifte standartlı yaklaşımından şikâyet ettiğimiz Batı dünyasını bile aratır seviyede. Ama neyse ki bizi bu utançtan kurtaracak komplo teorilerimiz var!"

Çin zulmü mü, CIA provokasyonu mu?

"CIA PROJESİ" ELEŞTİRİSİ

Gazetenin önemli yazarlarından Akif Beki de benzer görüşlerini aktardığı "Çin İslam’ı da CIA projesi olmasın!" başlıklı yazısında, "Doğu Türkistan’daki asimilasyon baskısı, zulüm ve işkencelerin, Amerikan planlarına alet olmamak gerekçesiyle yok sayılmasına" tepki gösterdi.

Akif Beki şöyle yazdı;

"Çin’e laf edeni, Türkiye’ye etmiş ajan provokatör sayan var...

Çin’e tepkiyi, Türkiye’ye yönelik tahrik kabul eden var...

Duyarlılığı, kışkırtma diye karalayan; ‘Uygur kışkırtması’nın bir CIA kampanyası olduğundan dem vuran Perinçek müritleri var...

Ve ‘asıl hedef Türkiye’ uydurmasıyla onlara çanak tutmaya koşan muhafazakar medyadan mukallitleri var...

“Doğu Türkistan üzerinden yürütülen kampanya, Çin’e karşı İslam’ı ve Müslümanları silah gücü olarak sahaya sürme meselesine dönüşüyor” cayırtısı basan sipsipullahlar var...

‘Doğu Türkistan hassasiyetinin planlı bir şekilde istismar edildiği’ kılıfını bulduğu için, Aydınlık gazetesinden yıldızlı aferin alan Çin tipi faşizmin mazeretçisi iktidar propagandisti var...

Bu şabloncu kafadan Çin muhipleri türüyor da, hızını alamayıp Sisi fedaileri niye türemesin?

Necip Fazıl “Giden şanlı akıncı ne gün döner yurduna” diye soruyordu.

Onu bilemem ama attaya giden şanlı zırvacının gerçekler yurduna bir daha dönmeye niyeti yok gibi.

Sisi bile içten içe bir rezil olma, bir gülünç hallere düşme korkusu yaşıyor. Bunların maskarası çıktı, bana mısın demiyorlar."

 

 

 

 

Çin zulmü mü, CIA provokasyonu mu? ile ilgili etiketler ABD Çin
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.