Çin tuzu (MSG) nedir? Çin tuzu zararlı mı? Nerelerde kullanılıyor?

Çin tuzu (MSG) nedir? Çin tuzu yarattığı olumsuz etki dolayısıyla uzmanlar tarafından tehdit olarak görülen maddeler arasında tutuluyor. Birçok kişi çin tuzunun ne olduğunu nerelerde kullanıldığını merakla arama motorlarından araştırma yapmaya devam ediyor. Peki, Çin tuzu (MSG) nedir? Çin tuzu zararlı mı? Nerelerde kullanılıyor? Detaylar haberimizde...

Çin tuzu (MSG) nedir? Asıl adı 'Mono Sodyum Glutamat' (MSG) olan Çin tuzu, tat verici gıda katkı maddesidir. MSG, glutamik asitin tuzudur. İnsan sağlığını tehdit eden Çin tuzunun nerelerde kullanıldığı merakla araştırılmaya devam ediliyor. Yemeklere lezzet veren Çin tuzu için sinir sistemini bozma ve vücutta iltihabi reaksiyona neden olabilme durumunun söz konusu olabilir. Peki, Çin tuzu (MSG) nedir? Çin tuzu zararlı mı? Nerelerde kullanılıyor? Detaylar haberimizde...

ÇİN TUZU NEDİR?

Bir tür gıda katkı maddesi olan Çin tuzu tat verici olarak kullanılan ve E-621 adıyla bilinen kimyasal madde. Açılımı monosodyum glutama (MSG) olan bu madde daha çok Çin lokantalarında kullanıldığı için Çin tuzu olarak anılıyor.

Uzmanlar, tüketici derneklerinin uzun yıllardır yasaklanmasını istediği Çin tuzunun sağlık üzerinde çok sayıda zararı olduğunu belirtiyor. Her şeyden önce doyma hissini baskılıyor, eklendiği gıdaya lezzet vererek insanda daha çok yemek arzusu yaratıyor. Bu özelliğinin bile günümüzün en önemli sağlık sorunlarından olan obezitenin patlamasında etkili rol oynadığı belirtiliyor. Çin tuzunun sadece hazır gıdalarda değil patates kızartması, et döner, tavuk döner, balık ızgara gibi ürünlerde de kullanılabildiği belirtiliyor.

Tatlı, tuzlu, ekşi, acı hiçbir tat kategorisine girmeyen MSG, iştah arttırıcı özelliği ile ön plana çıkar.

Çin tuzunun bir diğer özelliği de sentetik olarak eklendiği yiyeceklerin tadını yoğunlaştırmasıdır.

Yiyecek tuzlu ise daha tuzlu, tatlı ise daha tatlı hale getiren mono sodyum glutamat, özellikle fast food sektörünün aranılan çeşnisidir.

ÇİN TUZU ZARARLARI NELERDİR?

Katkı maddeleri her zaman şüphe uyandıran maddelerdir. Bu yüzden Çin tuzu zararlı mı sorusu akıllara gelen ilk sorulardan biridir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar sürekli ve yüksek miktarda Çin tuzu içeren besinler tükettiğinde, büyüme hormonları baskılanarak gelişimlerinde gerileme gözlenebilir.

Sinir hücrelerinde hasara sebep olabileceğinden dolayı parkinson, alzheimer, epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini yavaşlattığı düşünülmektedir. Bu yüzden bu hastalığa sahip olanların tüketmesi sakıncası olabilir.

çin tuzu fast food ile ilgili görsel sonucu

Çin tuzu (MSG) nedir? Çin tuzu zararlı mı? Nerelerde kullanılıyor? ile ilgili etiketler Çin Yemek 2020 Virüs cips çin tuzu fast food zarar hamburger
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.