"Çin korona tazminatı ödesin"

California Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Profesör Doktor Mehmet Çilingiroğlu, Habertürk Akşam Haberleri'nde koronavirüs salgınına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Sanılanın aksine ABD'de genç ölüm oranının yüksek olduğunu ifade eden Çilingiroğlu, sağlıklılar maske takmasın söylemine karşı çıktı. "Herkes maske takmalı" diyen Çilingiroğlu, salgının bu boyuta gelmesinde sorumlu olduğunu ifade ettiği Çin'in tazminat ödemesi gerektiğini ifade etti.

Dünya genelinde 40 binin, Türkiye'de ise 214 kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs Kovid-19'a ilişkin Türk televizyonlarında bilim insanlarının değerlendirmeleri devam ediyor. 

Habertürk Akşam Haberleri'nde Didem Arslan Yılmaz'ın konuğu bu kez California Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu idi. 

Prof. Dr. Çilingiroğlu bugüne kadar yapılan birçok değerlendirmeden çok daha farklı uyarılarda bulundu. 

Yakın zamanda bitmesini beklemediğini belirttiği salgının yayılmasında Çin'in büyük sorumluluğu olduğunun altını çizen Çilingiroğlu, Çin'in virüsle ilgili bilgileri dünya ile zamanında paylaşması halinde vaka sayısının bu kadar yükselmeyeceğini ileri sürdü. 

Salgının lineer şekilde arttığını, parabolün daha en üst noktasına çıkmadığını belirten Çilingiroğlu, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de güzel çalıştığını ancak test sayısının daha da artırılması gerektiğini söyledi. 

Herhangi bir semptom (belirti) göstermeyen çok sayıda kişi olduğunu, bunların ve ailelerinin virüsle enfekte olduğunu söyleyen Çilingiroğlu "ölüm sayısı yüzde 1,2 diyenlere inanmayın. Çin'den gelen verilerede çok güvenmeyin. İspanya'daki ölüm oranı yüzde 11. Ölüm oranı yüzde 1,2 dendiğinde insanlar önemsemiyor. Bir de toplumdan topluma değişiyor. ABD'de yaşlılar da ölüyor, gençler de ölüyor. Türkiye'deki düşünce şu: Yaşlı değilsen, kronik hastalığın yoksa sana bir şey olmaz. Çok yanlış" dedi. 

"Maskeniz varsa maskenizi takın. Maske takmayın diyenleri dinlemeyin. Neden?" diyen Prof. Çilingiroğlu, "Siz kimin hasta olduğunu biliyor musunuz?  Asemptomatik. Ama üfürdüğü zaman virüs çıkarıyor. Çekya'da ABD'de herkes maske takıyor. Trump maske dağıtacak. Maske takmayın diye insanlara söylemeyin." uyarısında bulundu. 

"Çin korona tazminatı ödesin"

ABD'deki aşı ve ilaç çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Çilingiroğlu, "Salı günü hidroksiklorokin azitromisin ile ilgili hastalarda yaptığımız çalışmaları açıklayacaklar. FDA buna onay verecek. Hastalarda immunoglobulin çalışmalarının sonucu bugün söylenecek. Jhonson and Jhonson'un ilk aşısı eylül ayında olacak. Bu virüsün yakında biteceğine sakın inanmayın. Güney Kutbu var kışın oraya gidecek, sonbaharda buraya gelecek ama o zaman bizim virüsümüz olacak, aşımız olacak, ilaçlarımız olacak." ifadesini kullandı. 

Koronavirüsün sadece solunum yetmezliğinden değil kalp ve damar hastalıkları yüzünden de öldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Çilingiroğlu, "Damarında tıkanıklık olan ama aslında haberi olmayan, bulgusu olmayan hastalar bu virüsü aldıktan sonra vücudun akciğerlerdeki girdiği stresten dolayı kalp krizinden ölebiliyor" diye konuştu. 

ABD'li bir firmanın 5 ile 15 dakika arasında sonuç veren bir test geliştirdiğini belirten Çilingiroğlu, "Neden önemli bu test. Adam sağlıklı görünüyor. Asansörde beraber çıkıyorsunuz maskeniz yok. Peki, o adamda koronavirüs varsa. Öksürdü diyelim siz onu aldınız. Bir de herkesin alnında ümmin sistemi normal diye yazıyor mu? Nereden biliyoruz herkesin ümmin sisteminin normal olduğunu? Herkesin ümmin sistemi farklıdır. Kalp damar hastası olanların ümmin sistemi daha düşüktür. Dolayısı ile söz şöyle kabul edin. Her insanın koronavirüsü var. Onları test edeceksiniz, korona çıkanı izole edeceksiniz. Yoksa tepeye 5 binle çıkarsınız, yoksa 800 binle çıkarsınız. Eğer Trump bu şeyleri almasaydı 2 milyon Amerikalı ölecekti. Görün bakın ya 100 bin ya 200 bin ABD'li ölecek." dedi. 

G7'ye de çağrı yapan Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, "Dilerim G7 devreye girer, Çin'den Türkiye gibi bundan zarar gören ülkeler için tazminat ister. Bu virüs rüzgarları çıktığında nereden çıkıyor. Hiç batıdan doğuya virüs gitmiş mi? Domuz gribi Çin'den çıkar, HIV Afrika'dan çıkar, Ebola Afrikadan çıkar. Dünya Sağlık Örgütü buralarda bulunacak. Gelecek sefer bir virüs çıktığında hemen sınırları kapatacak." ifadesini kullandı... 

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.