Çin, kadim Uygur kentlerini yok etmeye çalışıyor

Çin, Doğu Türkistan’daki eski yerleşim alanlarını Kadim şehirleri “dönüşüm” adı altında yok ediyor. "Yeniden yapılanma" adı altında yıkım operasyonu Çöçek, Urumqi, Sanji, Kumul ve Gulca’da gerçekleştirildi.

Çin hükümeti tarafından işletilen Tanrıdağ haber sitesinin 24 Ağustos bildirdiğine göre bugüne kadar Doğu Türkistan’daki çeşitli ilçe ve şehirlerdeki "eski şehir" adını taşıyan 1.600'den fazla eski yerleşim bölgelerinin yıkıldığı, 200.000'den fazla kişinin yerinden yurdundan edildiği ve Çin hükümetinin bunu acil hizmet olarak büyük ölçekte halen sürdürmekte olduğu bildirildi.

Habere göre, "yeniden yapılanma" adı altında yıkım operasyonu Çöçek, Urumqi, Sanji, Kumul ve Gulca’da gerçekleştirildi ve Çin propagandalarında "halk için mutlu yaşam” sloganı atılarak Çin tarzındaki yeni yaşam alanlarının reklamı tanıtılıyor. Çinli yetkililer Daha önceki yıllarda kadim Kaşgar şehrindeki bazı yerleşim alanlarındaki vatandaşları “ geri kalmışlıktan kurtarmak" bahanesiyle evlerinden taşımış ve daha iyi kontrol için toplu konutlara yerleştirmişti.

Çin, kadim Uygur kentlerini yok etmeye çalışıyor

Gözlemciler bunun Çin Komünist Partisinin ÇKP siyasi amacına uygun ve kasıtlı olarak yürüttüğü sistematik Soykırımın bir Parçası olduğunu, amacın ise daha fazla Çinli yerleşimcileri Bölgeye getirmek için zemin hazırlamak olduğunu kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bağımsız bir analist olan Elşat Hassan konuyla ilgili “Çin Bir yandan Uygurların ulusal kimliğini hatırlatan her şeyi yok etmeye çalışırken, öte yandan sürü halinde Doğu Türkistan'a Çinli yerleşimcileri taşıdığını ve kök salmaları karşılığı çeşitli devlet teminatından yararlandığını ifade etti.

Çin, kadim Uygur kentlerini yok etmeye çalışıyor ile ilgili etiketler Çin Uygur Doğu Türkistan
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.