Çin aşısının testleri bitti! İşte sonuç...

Çinli ilaç şirketi Sinavac Biotech'in geliştirdiği, Türkiye'de de deneyleri devam eden "CoronaVac" isimli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayının, Brezilya'da insanlar üzerinde yapılan 3. faz deneylerinin tamamlandığı açıklandı. ABD'li Wall Street Journal gazetesi ise sonuca dair çok önemli verileri haberleştirdi. İşte Türkiye'ye de ışık tutacak o sonuçlar...

Brezilya'da biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsü, Çin firması Sinovac'ın Kovid-19 aşı adayının deneylerinde ve üretiminde işbirliği yapıyor. 

Butantan Enstitüsü, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Sinovac'ın aşısı CoronaVac'ın 1. ve 2. faz deneylerinin ardından, 3. faz deneylerinin de tamamlandığını açıkladı. Açıklamada 1. ve 2. faz için kullanılan 'mükemmel sonuçlar' ifadesi ise dikkat çekti. 

Enstitü, aşının onaylanması için sonuçların Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumuna (ANVISA) gönderileceğini de mesajında ifade etti.

Böylece Brezilya, Çin aşısı olarak da bilinen CoronaVac'ın klinik testlerini tamamlayan ilk ülke oldu.

Aşı adayının, Kovid-19'a karşı insanlara bağışıklık kazandırmasında etkili olup olmadığının ölçüldüğü deneylerin sonuçları ise henüz açıklanmış değil.

Öte yandan, Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin, deneye katılan gönüllülerle yaptığı görüşmeye dayandırdığı haberinde CoronaVac'ın 3. faz deneylerinin sonuçlarına ilişkin önemli ipuçları var.

Haberde, Coronavac aşı adayının deneylerde Kovid-19'a karşı etkili olduğunu ortaya koyduğu vurgulandı. CoronaVac'ın son deney sonuçlarının, uluslararası çevrelerden bilim insanlarının, bir aşı adayının bağışıklık kazandırabilmesi için alt sınır olarak değerlendirdiği yüzde 50 eşiğini geçtiği de kaydedildi.

CoronaVac'ın Brezilya'da insanlar üzerindeki deneyleri, Brezilya'da biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsünün iş birliğinde temmuz sonlarında başlatılmıştı.

Ülkede 13 bin gönüllü üzerinde denenen aşı adayının deneyleri, bir gönüllüde beklenmedik bir yan etki nedeniyle 10 Kasım'da durdurulmuş ve 12 Kasım'da ise yeniden başlatılmıştı.

Sao Paulo eyaleti, başarılı olması durumunda 46 milyon dozluk aşı almanın yanı sıra Sinovac şirketiyle aşının üretimi için gerekli teknolojinin Butantan Enstitüsüne aktarılması için anlaşmıştı.

CoronaVac'ın klinik deneyleri Brezilya'nın yanı sıra Türkiye ve Endonezya'da da sürdürülüyor.

Çin aşısının testleri bitti! İşte sonuç... ile ilgili etiketler Brezilya Türkiye Endonezya sinovac coronaVac Butantan Enstitüsü aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.