Çin aşısı güvenli mi? CoronaVac yan etkileri nedir?

Çin aşısı güvenli mi merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından önümüzdeki dönemde aşılama çalışmalarının başlayacağı duyuruldu. Çin'den getirilen CoronaVac korona aşısı hakkında detaylar haberimizde.

Çin aşısı güvenli mi sorusunun yanıtı haberimizde. CoronaVac koronavirüs aşısı Çin tarafından üretildi. Önümüzdeki günlerde Türkiye'de de uygulanacak olan aşının yan etkileri var mı?

ÇİN AŞISI GÜVENLİ Mİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Çin aşısı CoronaVac ile ilgili 50 milyon dozluk bir anlaşmaya varıldığını açıkladı. Hali hazırda aşının faz-3 çalışmaları Türkiye'de de başladı. Çalışmalarda 12 bin 450 kişinin aşılanması planlanıyor. Peki aşıyla ilgili ne kadar bilgiye sahibiz?

Çin'den alınan aşı vatandaşlara ücretsiz olarak uygulanacak.
Aralık ayında en az 10 milyon doz aşı alımı hedefleniyor.
Türkiye'ye ulaştığında iki haftalık inceleme sürecinden geçtikten sonra vatandaşlara uygulanmaya başlanacak. Tıp dergisi Lancet'te yayınlanan bir makaleye göre aşının güvenli olduğu kaydedildi. Makalede iki CoronaVac dozunun 18-59 yaş aralığındaki yetişkinlerde iyi tolere edildiği ve orta derecede bağışıklık oluşturduğu ifadelerine yer verildi. Ancak aşıyla ilgili vatandaşların kafasında birçok soru işareti var. Aşının yan etkileri neler? Neden Pfizer/Biontech ya da Moderna aşısı değil de Çin aşısı? Aşı yeteri kadar etkinlik sağlıyor mu?  Enfeksiyon Hastalık Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan cevapladı.

1) Çin menşeli aşı CoronaVac hakkında yeterince bilimsel veriye sahip miyiz?

Vatandaşların akıllarındaki en büyük soru işaretlerinden biri aşı yeterince güvenilir mi? Konuyla ilgili aşı çalışmalarında faz-3 aşamasının önemli olduğuna dikkat çeken Prof Dr. Mehmet Ceyhan “Aslında bütün aşılarla ilgili bazı bilgiler açıklandı ama bu açıklanan verilerin bir çoğu bilimsel veri şeklinde değil de maalesef daha çok firmaların ya da aşıyı geliştirenlerin basın açıklamalarıyla oldu. O yüzden aşıyla ilgili bilinmeyen noktalar var. Çin aşısının etkinliği ile ilgili açıkçası çok bir veri yok. Henüz Türkiye'deki çalışmaların hiçbiri tam anlamıyla neticelenmiş değil.

Çin aşısıyla ilgili Türkiye'de iki çalışma yapıldı. Sağlık çalışanları üzerinde yapılan çalışmaların henüz ortasına bile gelinmedi. 12 bin kişilik genel halk üzerinde çalışmaya zaten yeni başlandı. O yüzden elimizde bu aşının etkin olduğuna dair sadece faz 2 çalışmaları var. Onlar da birkaç yüz kişiye yapılır ve sadece bir fikir verir. Esas yüz binlerce insan üzerinde yürütülen faz-3 çalışmaları önemlidir.” ifadelerini kullandı.

2) Neden diğer aşılar değil de CoronaVac?

Biontech/Pfizer ve Moderna aşılarının yüzde doksan oranında etkin olması tüm dünyada heyecan uyandırdı. Ancak bu iki aşının da lojistik ve dağıtım aşamasında ciddi zorlukları var. Bu aşıların uygulanabilmesi için gelişmiş depolama tekniklerine ihtiyaç var. Şu an geliştirilen aşılar arasında Türkiye'nin yalnızca ‘inaktif' aşıları kullanabileceğini belirten Ceyhan “İnaktif aşılar özel dağıtım koşulları gerektirmez. Çin'den alınan inaktif aşının Biontech/Pfizer ve Moderna aşılarından fiyat olarak da çok bir farkı yok. Amerikan Pfizer şirketinin mRNA aşısının -70 derecede saklanıp uygulanacağı noktaya gönderilmesi gerek ve orada da -70 derecede tutulması gerek.

3) Yan etkileri olacak mı?

Brezilya'da aşı çalışmalarında gönüllü olan bir kişinin ölümü nedeniyle aşı çalışmaları askıya alınmıştı. Akıllara aşının yan etkilerinin olup olmadığı sorusu gelmişti. Ancak daha sonra ölüm nedeninin aşı olmadığı açıklanmış ve aşı çalışmaları tekrar devam etmişti. “Çinlilerin yan etki konusunda faz-1 ve faz-2 çalışmalarına ait verileri var. Ancak genel anlamda inaktif aşılara baktığımızda, aktif aşılara göre yan etkilerinin daha az olduğunu görürüz.

Çünkü inaktif aşılarda vatandaşlara ölü virüs verilir. Diğer yandan inaktif aşılarda oluşan bağışıklık aktif aşılara göre daha kısa sürelidir. İnaktif aşılar en eski aşı geliştirme tekniklerinden biridir, çünkü kolay yapılır. Virüsü bir yerde çoğaltıp kimyasal bir madde ya da ısı ile öldürürsünüz sonra insanlara enjekte edersiniz” açıklamasında bulundu.

Çin aşısı güvenli mi? CoronaVac yan etkileri nedir? ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona çin aşısı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.