Cihan Topal nakil kollarıyla hayata tutundu

Aydın'a bağlı Efeler ilçesinde 12 sene önce silaj makinesine kaptırdığı kollarını kaybeden çiftçi Cihan Topal'a Antalya'da çift kol nakli yapıldı. Nakil kollarıyla 10 seneyi geride bırakan Topal, işlerini kendi başına halledebildiği için mutlu olduğunu ifade etti.

Umurlu Mahallesi'nde çiftçilik yapan evli ve 2 çocuk babası Cihan Topal'ın, 12 yıl önce dirsek altından silaj makinesine kaptırdığı kolları koptu. Kol nakli olmak için Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Cihan Topal'a, kazadan 2 yıl sonra şans güldü.

7 SAAT SÜREN AMELİYATLA KOL NAKLİ YAPILDI

Muğla'nın Milas ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in kolları, 25 Eylül 2010 tarihinde, Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 7 saat süren ameliyatla, Topal'a nakledildi.

Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından nakil yapılan Topal, Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçti. Nakil kollaryla yaşamını normal insanlar gibi sürdüren Topal, köyünde beslediği koyunlarının bakımını yapıyor, bahçesindeki ağaçlardan incir toplayıp, ata binebiliyor ve motosikleti rahatlıkla kullanıp bilgisayarda yazı yazabiliyor.

Cihan Topal nakil kollarıyla hayata tutundu

'BİR ANDA HİÇBİR ŞEY YAPAMIYORSUN'

Cihan Topal, "2008 yılında iş kazasında iki kolumu kaybettim. Her şeyi kimseye ihtiyaç duymadan yaparken, bir anda hiçbir şeyi yapamaz hale geliyorsunuz. Ben de o durumdayım. Kazayı geçirip, kollarımı kaybettikten 3 ay sonra bir gazetede okuduğum haberde 40 doktorluk operasyon yazıyordu. Bu olay yurt dışında yaşanmış ve bir hastaya omuzlardan çift kol nakli yapılmıştı. Ben buradan yola çıkarak Aydın Devlet Hastanesi'ndeki bir doktorun yanına gittim ve bu işi araştırmaya başladık. Araştırırken beni ameliyat eden Prof. Dr. Ömer Özkan ile tanıştık. 2 yıl sonra da kol naklim gerçekleşti. Halen arada bir Antalya Akdeniz Üniversitesine kontrole gidiyorum" dedi.

''DAHA NİCE 10 YILLARA''

O günleri dün gibi hatırladığına değinen Topal, "25 Eylül 2010 tarihinde Türkiye'de ilk kez çift kol nakli yapıldım. O zamandan bu zaman arasında çok uzun bir zaman geçti ama sanki dün gibi geliyor. Yeni kollarımla yaşamanın 10. yılını tamamlıyoruz. Her işimi kendim yapabiliyorum. Ailemleyim ve köyümde koyunlarım var. Onlarla vakit geçiriyorum. Çiftçilikle uğraşıp, köyde yaşamayı seviyorum. Ata bile çok şükür rahatlıkla binip gidebiliyorum. Bunlar benim için çok güzel şeyler. Keşke herkes bu şekilde organ bağışına duyarlı olsa, herkes benim gibi kollarına kavuşsa, her ihtiyacını karşılayabilse. Kollarımda hiçbir ağrı sızı yok, eskisi gibi kullanabiliyorum. Çok şükür bu nakil olan kollarımla 10 yılımı geride bıraktım. Daha nice 10 yıllar nasip olur inşallah" diye konuştu.

Topal, kendisine çift kol nakli yaparak hayata bağlayan doktorunun adı ve soyadını şu an 7 yaşında olan oğlu Ömer Özkan Topal'a verdiğini hatırlatıp, "Hakkını ödeyemem" diye konuştu.

(DHA)

Cihan Topal nakil kollarıyla hayata tutundu ile ilgili etiketler Antalya Muğla Aydın nakil kol nakli Cihan Topal
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.