'HDP kendisine çekidüzen vermeli'

HDP'nin kapatılmasına ilişkin çağrıları değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, 2009 yılında kapatılan Batasuna Partisi'ni örnek gösterdi. AİHM'nin o dönem parti hakkında terörle bağlantılı olduğu için kapatılması konusunda karar açıkladığını vurgulayan Çiçek, ''Partiler de sorumlu davranmalı, kendisine çekidüzen vermeli.'' dedi.

Haber Global'den Senem Toluay Ilgaz'a konuşan Cemil Çiçek, HDP'nin kapatılması çağrılarına değindi. 

Parti kapatmayı zorlaştıran adımların bir kısmının kendilerinden önceki hükümet döneminde atıldığını vurgulayan Çiçek, ''Burada hukuki bir konuyu konuşuyorsak, bunu hukukla konuşmak lazım. Her konuyu siyaseten konuşuyoruz. Partilerimizin de bir sorumluluğu yok mu?'' ifadlerini kullandı.

''PARTİLER DE SORUMLU DAVRANMALI''

Vekil olunurken Anayasa'ya uygun şekilde davranılacağına dair yemin edildiğini vurgulayan Çiçek, ''Bir parti neleri yaparsa kapatma davasına haiz olur? Buna bakmak lazım. Kimsenin devleti de parlamentoyu da hukuku da emrivakide bırakmaması lazım. Parti kapatmalar doğru bir şey değil ama bu da 'Ben köpeksiz köye düştüm değneksiz gezerim' şeklinde olmamalı. Partiler de sorumlu davranmalı.'' dedi.

Partilerin söylemlerine ve kendilerine çekidüzen vermesi gerektiğine vurgu yapan YİK üyesi, ''Filancanın davası olduğu zaman AİHM kararı böyle diyor. AHİM kararı da diyorki Batasuna partisi çok önceden verdim başına gelmedik iş kalmadı. Ben de anlamıyorum. Medyanın belli kesimi dün o tarafta bugün bu tarafta. Herkes yerini yordamını belli etse de biz de anlasak. Batasuna kararı çıktığı zaman ben dedim ki 'arkadaşlar dikkat edin değil terörle iltisaklı olmak, terörü telin etmemeyi bile mahkeme kapatma sebebi sayıyor'. İşimize geldiği zaman AİHM kararı işimize gelmediği zaman olmaz.'' şeklinde konuştu.

'HDP kendisine çekidüzen vermeli'

"BATASUNA KARARINI OKUYUN" DEMİŞTİ

Cemil Çiçek, 2009 yılında Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde kapatılan DTP'yle ilgili yaptığı açıklamada, "Benim DTP’ye önerim, AİHM’nin İspanya’nın kapattığı Batasuna Partisi ile ilgili kararını iyi okumalarıdır. Bu kararının gerekçesi terörü çözüm yolu olarak savunan partiler hakkında verilen kapatma kararlarının aykırılık oluşturmadığıdır" ifadelerini kullanmıştı.

AİHM’nin, Batasuna’nın kapatılmasına onay vermesinde şunlar etkili oldu:

“Partiden yapılan açıklamalarda AB’nin de terör listesinde yer alan ETA’ya destek veren açıklamalar yapılması, parti üyelerinin ETA’ya destek amaçlı gösterilere katılması, ETA üyelerinin fahri hemşeri ilan edilmesi ve Batasuna ile ETA arasında organik bağ belirlenmesi.”

'HDP kendisine çekidüzen vermeli' ile ilgili etiketler Cemil Çiçek HDP Batasuna parti kapatma

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.