CIA, tüm UFO belgelerinin gizliliğini kaldırdı

ABD Merkezi Haberalma Örgütü CIA, on yıllardır büyük bir gizlilik içinde tuttuğu milyonlarca UFO belgesini kamuoyunun incelemek amacıyla indirebilmesi amacıyla açık formatla yayımladı. CIA'nın herkesin ulaşımına açtığı UFO arşivinde 2,2 milyon sayfadan oluşan bir belge yığını var.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü'nün (CIA) UFO'larla ilgili milyonlarca belgesi indirilebilir bir formatta erişime açıldı.

John Greenewald tarafından yönetilen The Black Vault isimli web sitesi, hükümetin UFO'lar (tanımlanamayan uçan objeler) için belgelediği UAP (tanımlanamyan hava olayları) belgelerini bu belgeler ışığında derleyerek yayımladı. Tüm bu belgelere The Black Vaults'un web sitesinden erişmek mümkün.

Greenewald, Bilgiye Erişim Özgürlüğü Yasası (FOIA) kapsamında CIA'dekiler de dahil olmak üzere birden fazla kurumdan aldığı binlerce dosyayı elle tarayarak 2,2 milyonluk sayfalık UFO arşivini The Black Vault'a yükledi.

CIA, tüm UFO belgelerinin gizliliğini kaldırdı

Bilgi özgürlüğü aktivisti Greenewald, dosyaları alabilmek adına hükümete 10 binden fazla FOIA talebinde bulunduğunu da bu paylaşımında vurguladı. 

Konuya ilişkin Amerikan Vice News sitesinin teknoloji eki Motherboard'a bir e-mail atan Greenewald, "CIA'in yayımladığı UFO kayıtlarını almak için yıllarca savaştım" ifadesini kullandı.

CIA, tüm UFO belgelerinin gizliliğini kaldırdı - Resim : 2

Gösterdiği bu çabayı diş çekmeye benzeten  Greenewald, "Bunu başarabilmek adına onlarla birlikte dolaştım ve en nihayetinde oldu. İçinde birkaç bin dosyanın yer aldığı büyük bir kutuyu teslim aldım" dedi.

CIA, teşkilatın elindeki tüm UFO belgelerini kamuya açtığını duyurdu. Ancak The Black Vault'a göre bunu doğrulamanın bir yolu yok.

Greenewald, CIA'in kayıtlarının TIF (Tag Image File Format) adındaki bir görsel formatıyla sunduğunu ve bu da dökümanlar içerisinde arama yapmayı çok zorlaştırdığını vurguladı.

Greenewald'un aktardığına göre belgeler ilk 24 saat içerisinde üçüncü taraflarca binlerce kez indirildi.

CIA, tüm UFO belgelerinin gizliliğini kaldırdı - Resim : 3

Arşivde Rusya'da yaşanan 'muhteşem patlama' da dahil pek çok ilginç belge de bulunuyor.

Belgelerin bazıları oldukça netken bazıları ise okunamayacak halde. Greenewald'a göre arşivin en enteresan belgelerinden birisi, 1970'lerde Bilim ve Teknoloji Müdür Yardımcısı'na elden teslim edilen nesneyle ilgili olduğunun altını çiziyor.


The Black Vault'un Twitter hesabında yapılan bir paylaşıma göre, müdür yardımcısı, konuyla bizzat ilgileneceğini ifade ediyor ve ardından da bazı tavsiyelerde bulunuyor. Ancak bu tavsiyeler belgede gizlenmiş durumda. 

FOIA yasalarına göre sınıflandırılan ilk UFO bilgileri 1970'lerde ve 1980'lerin başında geliyor.

CIA, tüm UFO belgelerinin gizliliğini kaldırdı - Resim : 4

Bundan sonra Greenewald, dünya dışı olaylarla ilgili olarak hükümetten bilgi almanın son derece zor olduğunu kaydediyor.

Columbia Journalism Review'e demeç veren Greenewald, FOIA taleplerine oldukça düşkün biri olduğunu ifade ederken, CIA'e yaptıkları görüşme talebine ise yanıt alamadıklarını açıkladı.

CIA, tüm UFO belgelerinin gizliliğini kaldırdı - Resim : 5

CIA, tüm UFO belgelerinin gizliliğini kaldırdı ile ilgili etiketler CIA UFO arşiv
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.