CHP, TBMM'deki 15 Temmuz törenine katılmayacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bir konuşma yapacağı TBMM'de gerçekleştirilecek 15 Temmuz Anma Töreni'ne katılmayacağını açıklamıştı. Bu karara CHP Meclis Grubu'da uyarak törene katılmama kararı aldı. Törene katılmamalarına bahane olarak da 15 Temmuz gazilerinin etkinliğe çağrılmamasını öne sürdü.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, TBMM'de düzenlenecek 15 Temmuz Anma Töreni'ne parti olarak katılmayacaklarını duyurdukları yazılı bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, “CHP Grubu olarak; denetimli, 15 Temmuz gazilerinin çağrılmadığı, Covid-19 testi yaptırmayan milletvekillerinin alınmayacağı ve Meclis bahçesiyle sınırlanan bir törene katılmayacağız” ifadeleri kullanıldı.

“Böylesi bir günde 15 Temmuz Gazilerimiz'in davet edilmediği ve milletvekillerine Covid-19 testinin zorunlu kılındığı bir töreni, CHP Grubu olarak içimize sindirmemiz mümkün değildir” denilen açıklama şöyle devam etti:

"Tören daha önce olduğu gibi TBMM Genel Kurulu'nda özel gündemle yapılmalı ve muhalefete söz hakkı verilmeliydi. Ancak; şehit ve gazilerimiz için toplanan paranın ne olduğunun sorulmasından korkan saray düzeni, milletin tüm temsilcilerini kapsayan bir töreni yok etmiştir.

 Buna bizim katılmamız mümkün değildir. Bugün, Cumhurbaşkanı ile sınırlanan tören anlayışı şehitlerimizin ruhunu, aziz hatırasını zedeler. Ayrıca gazilerimize karşı kabul edilemez bir tutumdur.

 Gazileri dışlayan bir töreni iki bin yüz doksan altı gazimize karşı hakaret sayıyoruz. CHP Grubu olarak; denetimli, 15 Temmuz gazilerinin çağrılmadığı, Covid-19 testi yaptırmayan milletvekillerinin alınmayacağı ve Meclis bahçesiyle sınırlanan bir törene katılmayacağız."

TBMM'DEKİ ANMA TÖRENİNİN PROGRAMI

Meclis'teki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop katılacak.

TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Meclis Başkanı Şentop ve beraberindeki heyet, saat 10.00'da Karşıyaka Mezarlığı 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği'ne ziyaret gerçekleştirecek.

TBMM'de ise 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde saat 12.00'de anma töreni yapılacak. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Şentop, katılımcılara hitapda bulunacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak anma töreni kapsamında 15 Temmuz 2016 gecesi, Meclis'te bombanın düştüğü bölgeye karanfil bırakılacak.

Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duayla sürecek.

MECLİS'TE DEMOKRASİ NÖBETİ

Bu arada Gençlik ve Spor Bakanlığınca 81 ilden Ankara'ya getirilecek sporcular saat 22.30'da TBMM 15 Temmuz Anıtı önünde demokrasi nöbeti tutacak.

Saat 22.45'te saygı duruşunda bulunulacak tören İstiklal Marşı'nın okunması ile devam edecek.

Anma törenleri kapsamında açılış konuşmaları yapılacak, 15 Temmuz gününün anlamının ve öneminin anlatıldığı söyleşiler gerçekleştirilirken, programda, TRT 15 Temmuz Belgeseli de yayınlanacak.

FETÖ'nün darbe girişiminde, darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe girişimini engelleyen isimlerin başında gelen Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in şehit edildiği an olan 02.16'da kırmızı beyaz renklerdeki balonlar Ankara semalarına uçurulacak.

Demokrasi nöbetçileri, Meclis'te 15 Temmuz gecesi saat 02.32'de bombalanan alana bir çelenk bırakacak.

Meclis'te, 30 kişiyle Kur'an-ı Kerim hatmi yapılacak ve ardından da hatim duası okunacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca dağıtılan Kalkışma isimli kitabın toplu okuma etkinliği gerçekleştirilecek.

Meclis'teki anma törenleri, TBMM Camisi'nde sabah namazının kılınması ve şehitler için duaların okunmasıyla tamamlanacak.

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.