'HDP'li vekil, 'Anayasa'nın ilk 4 maddesi değişmeli' diyor. CHP, Türk milletinden vaz mı geçti?'

SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan ve SuperHaber programcısı Ceyhun Bozkurt ile ‘Haberin Olsun’ yeni bölümüyle yayında…

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan, ‘Haberin Olsunun yeni bölümünde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in kritik zirvesi öncesi İdlib’deki son gelişmeleri ve HDP'nin tutum belgesinin detaylarını masaya yatırdı.

"O COĞRAFYADA TÜRKİYE-RUSYA SAVAŞI BEKLİYORLARSA MÜMKÜN DEĞİL"

Ceyhun Bozkurt, "Sahadaki son bilgiler, TSK'nın ciddi sevkiyatlar yaptığı ve oluşturduğu savunma hatları üzerinde bir baskılama vardı. Rus hava kuvvetlerinin harekatları doğrudan bizim birliklerin dibine atttığı bombalar var. Belli örgütlerin varlıkları da söz konusu. O açıdan da değerlendirilmeli. TSK şu mesajı veriyor, Türkiye İdlib için 5 Mart 2020'de varılan mutabakat çerçevesinde pozisyonunu koruyor ve güçlendiriyor. Bir noktada Türkiye'yi harekatın bakıldığı zaman Rus hava akıllarının ağırlıklı olarak M4'ün güneyinde gerçekleşmesi Türkiye'ye yönelik bir mesaj olarak algılanıyor. Şam yönetimi ve Rusya Türkiye'yi M4'ün güneyinde istemiyor. Tam kontrol sağlamak istiyorlar. Bizim ağırlıklı pozisyonumuz mevcut savunma hattımızın kuvvetlendirilmesi, yani kararlılık. İdlib'de Türkiye tarafından Gambot diplomasisi uygulanıyor, Rusya ile varılan mütabakat çerçevesinde. Bu mütabakatı dolaylı yoldan Şam yönetimi de onayladı. O mütabakat sonrasında ciddi şekilde ateşkes ihlali başladı. Aynı zamanda ihlallere neden olan bazı provokasyon grupları da vardı. Bu yapılardan bazıları TSK'yı yoğun hedef aldı ve İdlib'de şehitlerimiz vardı. Türkiye İdlib'deki mütabakata sadık kalmayı ve kararlılığını söylüyor. Rusya da mütabakattaki bazı maddelerin hayata geçmediği, belli grupların silahsızlandırılması olmadı diyor. İdlib gibi zor bir coğrafyada silahsızlandırılması kolay değil. Bu gerilim tırmanması için silahsızlandırılmasını istemeyen yapılar var. O yüzden Türkiye-Rusya arasındaki gerilim artıyor. O coğrafyada Türkiye-Rusya savaşı bekliyorlarsa mümkün değil. Biz PKK'yı yıllarca besleyen ABD ile de savaşmadık. Rusya İdlib'in Afrin sınırında terör örgütü PYD ile çarpışan Türkiye'nin müttefiki Suriye Milli Ordusu unsurlarına da hareket yapıyor. Türkiye'nin kararlılığı çok önemli. Ciddi riskler de var.

"TERÖR GRUPLARI İDLİB'DEKİ SİVİLLERE SALDIRIRSA FARKLI BİR KAOS TETİKLENİR"

Ankara'nın argümanı çok net, hiçbir terör grubunun varlığına olumlu bakmıyor. Türkiye terör gruplarının militan kaynaklarını kurutalım, mevcut yapılanmalarını da zayıflatalım diyor. O noktada Suriye Milli Ordusu'na ciddi görev düşecek. Baskılama yoluyla giderseniz terör grupları yoğun sivil unsurlarına saldırırsa, kaos için kullanırsa farklı bir kaosu tetikler. Bu kaosta Türkiye'ye yönelik bir göç dalgasına sebep olabilir. 3 milyonun geçişi engellenemez. Türkiye İdlib konusunda lokal konular üzerinden giderken Rusya  bütüncül bir strateji üzerinde çalışıyor. Yani bölgede müttefikim ol diyor. Savaş boyutunda bir gerilim olmaz ama iki taraf da geri adım atmaz. Erdoğan'ın açıklaması deyim yerindeyse bir 'milat' olacak yönündeydi. Türkiye ile Rusya'nın gerilim içinde ama aynı zamanda da sürdürülebilir bir ilişkisi var. İlişkinin altyapısı da güçlenebilir.

"ABD BUNDAN SONRA SÜREKLİ YAPTIRIM UYGULAYACAK VE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNDEMDE TÜRKİYE'DEKİ UNSURLARIYLA DA MÜCADELE ÇETİNLEŞECEK"

S-400 konusunda ikinci partinin geleceğini düşünüyorum. Türk-Amerikan ilişkileri artık dönülmeyen bir noktaya girdi. Türkiye-Rusya ilişkilerinin güçlenmesi kaçınılmaz. Artık yeni bir dünya kuruluyor. ABD bundan sonra sürekli yaptırım uygulayacak. Önümüzdeki dönem ABD ile gerilim yükselecek ve Türkiye'deki unsurlarıyla mücadele çetinleşecek." sözlerini kullandı.

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan ile ‘Haberin Olsun’un tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

'HDP'li vekil, 'Anayasa'nın ilk 4 maddesi değişmeli' diyor. CHP, Türk milletinden vaz mı geçti?' ile ilgili etiketler Ceyhun Bozkurt Haberin Olsun Erdoğan Putin İdlib

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.