CHP, İş Bankası'nı böyle sağdı...

İş Bankası Hintli Müslümanların gönderdiği yardımlarla kurulmuştu. Ancak, banka Türkiye'den çok CHP'lilerin ve çocuklarının cebini doldurmaya yaradı. Her ne kadar partinin bankadan bir geliri olmadığı ileri sürülsede, Aralarında Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu birçok CHP'li ile bazı vekillerin çocukları İş Bankası'nın yönetiminde görev aldı. Öyleki CHP'nin atadığı isimler arasında lise mezunları bile var. Ve bu atama sayesinde yıllık 1 milyon TL'den fazla "huzur hakkı" aldılar.

Muhalif medya hükümetin yaptığı her atamaya ilişkin 'liyakat' tartışması açarken, İş Bankası'na CHP'nin yaptığı atamaları görmezden gelmeye devam ediyor.

Üstelik her fırsatta liyakat diyen CHP'nin Atatürk'ün vasiyeti diye İş Bankası'nın yönetimine  atadığı bazı isimlerin ellerinde sadece lise diploması olması dikkat çekti. 

Bilindiği gibi İş Bankası, Hintli Müslümanların Kurtuluş Savaşı sırasında toplayıp Türkiye'ye gönderdiği paralarla kurulmuştu. 

İş Bankası'nın hisselerinin yüzde 40.12’si İş Bankası Munzam Sandık Vakfı’na ait. Bankanın halka açık olan hisselerinin oranı ise yüzde 31.79, Atatürk'ün CHP'ye vasiyet ettiği belirtilen hisseleri ise yüzde 28.09’luk oranı oluşturuyor.

Atatürk'ün vasiyeti gereği bankanın bu hisseye düşen geliri Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumu’na (TTK) vermesi gerekiyor.

12 Eylül askeri darbesi sonrası CHP'den alınan ancak Deniz Baykal zamanında yargı kararı ile tekrar partiye verilen bu hisseler bankayı partinin çiftliğine çevirmiş durumda.

Çünkü, CHP'den İş Bankası'na yapılan atamalarda, 'üst düzey partililerin çocukları' dikkat çekiyor.

Bu çocuklardan bazılarının üniversite mezunu bile olmadığını özellikle belirtmek gerek.

Yeni Şafak'ın haberine göre, CHP'nin atadığı bu kişiler 'liyakat' sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın bankadan yıllık 1 milyon lirayı aşkın 'huzur hakkı' alıyor.

işte ballı atamalardan faydalanan bazı CHP'li yöneticilerin çocuk ve yakınları:

Ulaş Moğultay: CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun hem hemşehrisi hem de yakın arkadaşı olan eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ın oğlu. Baba Moğultay, 87'de girdiği TBMM'de 3 dönem üst üste görev yaptı.

Lise mezunu Kemal Meral: İş Bankası yönetim kuruluna CHP'li üye olarak atandığında henüz açık öğretim fakültesi öğrencisiydi. Babası sendika camiasının önemli isimlerinden CHP eski milletvekili Bayram Ali Meral'den başkası değildi.

Ali Sözen: Sözen oğlu kontenjanından olmasa da 'ağabey' kadrosundan İş Bankası'nın yönetiminde yerini aldı. Ali Sözen'in ağabeyi ise döneminde İSKİ yolsuzluğu patlayan İBB Eski başkanı ve CHP Milletvekili Nurettin Sözen'den başkası değildi. Ali Sözen ağabeyinin desteği ile siyasette de hızlı bir yükseliş yaşadı.

İş Bankası'nın yönetim kurulu koltuğundan faydalanarak yıllık 1 milyon lirayı aşkın huzur hakkı alanlar arasında CHP'li Murat Karayalçın'dan, Müslim Sarı'ya, Adnan Keskin'den Enis Tütüncü'ye, Cevdet Selvi'den, şu an partinin başında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu'na kadar çok sayıda CHP'li yer aldı. 

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.