Charlson Risk Skoru nedir? Grip aşısı puanı nasıl hesaplanır?

Charlson Risk Skoru nedir? Grip aşısı puanı nasıl hesaplanır? Koronavirüs salgınından dolayı taleplerde artış gözlemlenen grip aşısının 2020 yılında kimlere yapılabileceği belli oldu. Peki, 2020 grip aşısı fiyatı ne kadar? Grip aşısı kimlere yapılacak? İşte detaylar…

Charlson Risk Skoru nedir? Kış aylarının yaklaşması ve koronavirüs salgınındaki artış nedeni ile grip aşısı yeniden gündem oldu. Yeni tip corona virüs salgını nedeniyle olağanüstü talebin arttığı grip aşısı sonunda Türkiye’ye geldi. Vatandaşlar ise şimdiden Charlson Risk Skoru kelimesinin anlamını araştırmaya başladı. Peki, Grip aşısı puanı nasıl hesaplanır?

GRİP AŞISI PUANI NASIL HESAPLANIR?

Sağlık Bakanlığı henüz grip aşısıyla ilgili algoritmayı resmi olarak açıklamazken, sosyal medyaya yansıyan, bakanlığın logosunun yer aldığı 'Charlson Risk Skoru' puanlaması araştırılmaya başlandı.

Charlson Risk Skoru nedir? Grip aşısı puanı nasıl hesaplanır?

Charlson Risk Skoru algoritmasına göre kişiler "Yüksek, orta ve çok düşük riskli" olarak aile hekimleri tarafından puanlandırılacak. Risk skorunda yer alan hastalıklardan hiçbirine girmeyen kişilere "0" verilerek "risksiz"; 1-2 puanı olanlar ise "çok düşük riskli" kabul edilecek. Bu kişilere grip aşısı yapılmayacak. 3-4 puanda olanlar "orta riskli" kabul edilecek ancak bu kişiler aşı için ikinci fazı bekleyecek. Skor tablosuna göre 5 ve üzerinde puanı olanlar ise "yüksek riskli" kabul edilecek. Bu kişiler aile hekiminin skoru belirlemesinin ardından reçeteyle eczaneden ilacını alacak ardından tekrar aile hekimine giderek aşısını yaptırabilecek.

CHARLSON RİSK SKORU NEDİR?

Uluslararası Hastalık Sınıflandırması'nın teşhis kodlarından birisi olarak kullanılıyor. Bu puanlama aşılama için değil hastalık için getirildiğinden kimlerin yüksek riskli olduğu ile ilgili birçok tartışmaya yol açacağı belirtiliyor. Bu endekste hamileler, aşırı kilolular ve iki yaş altındaki çocukların durumu da dezavantaj taşıyor.

0: Risk Yok.
1-2 puan: Hafif Risk
3-4 puan : Orta Risk
5 ve üzeri: Yüksek Risk

Charlson Risk Skoru nedir? Grip aşısı puanı nasıl hesaplanır? ile ilgili etiketler Charlson Risk Skoru grip aşısı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.