Charlie Hebdo'nun yeni densizliği! Rusya'dan sert tepki

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Karadeniz’e düşen Rus Tu-154 yolcularını resmettiği karikatürüne Rusya’dan tepki geldi.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Karadeniz’e düşen Rus Tu-154 yolcularının resmettiği karikatürüne Rusya’dan açıklamada geldi.

Düşen uçakta bulunan Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'nun solistinin "a-a-a-a-a" sesi çıkardığı karikatürdeki yazıda, “Kızıl Ordu Korosu’nun repertuvarı genişliyor” ifadesine yer verildi. Karikatür, sosyal medyada tepkiyle karşılandı.

Sputnik’in haberine göre; dergide yer alan karikatürle ilgili konuşan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Böylesine kötü ortaya konmuş bir şeye ilgi göstermek herhangi bir insan için aşağılayıcı olacaktır” dedi.

291220161301025025318_3.jpg

İlk olarak 1969 yılında yayına başlayan Charlie Hebdo dergisi, 1981 yılında kapandı. 1992’de yayın hayatına tekrar başladı. Charlie Hebdo dergisi sol-anarşist eğilimiyle biliniyor. Haftalık olarak yayın yapan Charlie Hebdo, Çarşamba günleri çıkıyor. Bugüne kadar İslam ve Musevilik hakkında da hakarete varan karikatürler yayınlayan Charlie Hebdo dergisinin editörü Stéphane Charbonnier (kısa adıyla Charb) ise, derginin “solcu çoğulculuğun tüm öğelerine yer verdiğini, hatta çekimserlere bile seslendiğini” söylüyor.

2007'de 'Charlie Hebdo' nun o dönemdeki editörü, bir Danimarka gazetesinde iki yıl önce basılan karikatürleri yeniden yayınladığı için Müslümanlara hakaretten yargılanmış ve beraat etmişti. Bu karikatürler Müslüman dünyasında büyük tepki görmüştü.

2 Kasım 2011’de dergi çıkacak sayısına "Şeriat Hebdo" adını vermişti. Kapakta Hz. Muhammed'in "Gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç" diyen çirkin bir karikatür yer almıştı. Sayının çıkmasının ardından derginin binasına molotof kokteyli atılmıştı. Dergi yöneticileri saldırının büyük hasara neden olduğunu belirterek "Artık dergimiz yok. Her şeyimiz mahvoldu" demişlerdi. Facebook ve Twitter üzerinden çok sayıda tehdit mesajı alan derginin internet sitesi de çökertilmişti. Derginin internet sitesinde bilgisayar korsanlarının Türkçe ve İngilizce mesajları yer almıştı.

2012’DE DE HZ. MUHAMMED’İN KARİKATÜRLERİNİ YAYINLADILAR

'Charlie Hebdo' 20 Eylül 2012’de, Hazreti Muhammed'i tasvir ettiği iddia edilen karikatürleri basmıştı. Derginin o kapağında bir Musevi'nin ittiği tekerlekli sandalyeye oturtulmuş bir Müslüman görünüyordu. İç sayfalarda ise Hz. Muhammed'i temsil eden ve kendisini çıplak gösteren bir karikatüre yer vermişti. Fransa’daki Müslümanların da tepkisini çeken özel sayıyı derginin yayın yönetmeni “Fransa’da Muhammed’in bir karikatürünü yapamaz mıyız? Elbette yaparız. Biz Fransa’da herkesin karikatürünü yapabiliriz. Fransa’da din bir düşünce olarak algılanır. Bu yüzden Karl Marx’ın karikatürünü yapabileceğim gibi Muhammed’in de yaparım” diye savunmuştu. Fransız Müslümanların dergi aleyhine açtıkları davalar ise reddedilmişti.

2013’TE HELAL İLAVE

2013’de ise Charlie Hebdo dergisi, Hz. Muhammed’in hayatını çizgi roman haline getirip dergiyle birlikte ilave olarak dağıtmıştı. Fransa´da satışa çıkan derginin içeriğinde Hz. Muhammed´e karşı alay ve küçük düşürme olmadığını ifade eden derginin yayıncıları, İslam dininin bilinirliğini artırmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

2 Ocak 2013’te satışa sunulan ilavenin önsözünü Fas ve aynı zamanda Fransız vatandaşı dinler sosyoloğu gazeteci Zineb el-Rhazoui yazmıştı. Dergi yetkilileri, ilavenin içeriğinin Müslümanlar tarafından hazırlandığını belirterek, sadece karikatürlerin dergi çalışanlarınca çizildiğini, bu nedenle ilavenin "helal olduğu" görüşünü savunmuştu.

OCAK 2015'TE SALDIRI

Ocak 201'te Charlie Hebdo'nun ülkenin başkenti Paris'teki merkezine silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırı sonucu 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Charlie Hebdo'nun yeni densizliği! Rusya'dan sert tepki ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.