Cenaze evinde neden yemek pişmez? Cenaze evinde yemek yemek caiz mi?

Son günlerin en çok kafa yorulan meselelerinden cenaze evinde yemek yenir mi, cenaze evinde neden yemek pişmez sorularını araştırdık. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun da bir fetvası bulunuyor.

Cenaze evlerinde yaşanan kedere bir de taziyeye gelenlere yemek yapma telaşı eklenince durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) “Cafer’in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir.” hadisi sebebiyle cenaze sahibinin taziye için gelen misafirlere yemek hazırlaması mekruh sayılmıştır. Peki cenaze evinde yemek yemek caiz mi, cenaze evinde neden yemek pişmez?

CENAZE EVİNDE NEDEN YEMEK PİŞMEZ?

Sadece uzaktan gelen ve geceyi cenaze sahibinin evinde geçirecek kimseler için yemek hazırlanması bazı ulema tarafından caiz görülse de genel olarak ölü evinde cenaze sahibinin taziye için gelenlere yemek yapması mekruh sayılmıştır. Dolayısıyla cenaze evinde yemek pişmez. Komşular, akrabalar ve taziye için gelenlerin yanlarında yemek götürmeleri tavsiye edilmiştir.

Cenaze evinde yemek pişmemesi geleneği önceden de vardı. Hatta o kadar ki cenaze evinde çay bile demlenmez komşular tarafından getirilirdi. Taziyeye gidenler yanlarında paketle çay, şeker götürürlerdi. Ancak zamanla bu gelenek cenaze sahibinin üzerine kaldı.

Cenaze evinde neden yemek pişmez? Cenaze evinde yemek yemek caiz mi?

Cenaze evinde yemek yenmesi Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre caiz değildir. Nedeni ise cenazede dağıtılan bu yemek helal değildir. ... Ölen kişinin mirasçıları fakir iseler veya aralarında ergenlik çağına erişmemiş çocuk var ise, geriye bıraktığı maldan yemek yapılarak cenazeye gelenlere verilmesi helal değildir.

Acı gününde kendilerini yalnız bırakmayan dostlara cenaze sahibinin yemek yapması tamamiyle yardımlaşmanın, acıyı paylaşmanın bir neticesidir.

Cenaze evinde neden yemek pişmez? Cenaze evinde yemek yemek caiz mi? ile ilgili etiketler İslamiyet cenaze evinde neden yemek pişmez cenaze evinde yemek yenir mi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.