Çavuşoğlu'nun Mısır mesajı sonrası Yunanistan'dan yeni hamle

Dışişleri Bakanı Çavuşoğulu'nun Mısır açıklaması sonrası Doğu Akdeniz'de endişeye düşen Yunanistan'dan yeni hamle geldi. Yunanistan, bu sefer de Libya'yı yanına çekmek için girişimlere başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mısır ile ilişkilerin yeniden tesisi ile ilgili yaptığı açıklamanın hemen ardından Yunanistan'dan hamle geldi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Yunanistan ile Libya arasında deniz bölgelerinin sınırlandırılması konulu müzakerelerin derhal yeniden başlatılması konusunda anlaştıklarını" söyledi.

Çavuşoğlu'nun Mısır mesajı sonrası Yunanistan'dan yeni hamle

Geçen hafta Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret eden Miçotakis, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşmüştü.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına değinen Dibeybe, şunları söylemişti:

"Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz. Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız."

Miçotakis, Libya ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hakları kapsamında imzaladığı mutabakat muhtırasına ilişkin ise, Avrupa Konseyi'nin kararlarına göre herhangi bir yasal güce sahip olmadığını" savunduğu bu "belgelerin" iptal edilmesi gerektiğini ileri sürmüştü.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN MISIR AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada Mısır ile ilişkiler ile ilgili önemli mesajlar vermişti. Mısırla ilişkiler için "Yeni bir dönem başlıyor" diyen Çavuşoğlu, büyükelçi atanıp atanmayacağına ilişkin soruyu Çavuşoğlu şöyle yanıtladı:

"Şu anda konuşmadık. Bakan yardımcıları ve diplomatlar düzeyinde bir toplantı olacak. Orada gündeme gelir, henüz daha tarih belli olmadı. Daha sonra ise bizler de biraraya gelir. Orada konuşulur bunların detayları."

Bakan Çavuşoğlu, "Mısır ile karşılıklı ziyaret olacak mı?" sorusuna da "Neden olmasın karşılıklı ziyaretler de görüşmeler de olur" sözleriyle cevap verdi.

Çavuşoğlu'nun Mısır mesajı sonrası Yunanistan'dan yeni hamle ile ilgili etiketler Yunanistan Libya Doğu Akdeniz Mısır Miçotakis Çavuşoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.