Casus yazılım Pegasus'u İsrail polisi de kullandı: Netanyahu'ya muhalif isimler dinlendi

İsrailli Şirket NSO Group'un dünya çapında birçok hükümete sattığı ve çok sayıda aktivist, gazeteci ve siyasetçinin dinlenmesinde kullanılan casus yazılım Pegasus'un bir müşterisinin de İsrail'in olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü. İsrail polisinin casus yazılım ile mahkeme izni olmadan bazı isimleri dinlediği öğrenildi. Söz konusu yazılım ile dinlenenler arasında eski Başbakan Netanyahu'ya muhalif isimler ve hükümet yetkililerinin de olduğu öne sürüldü.

Dünya çapında birçok gazeteci, avukat ve siyasetçinin dinlenmesinde kullanılan NSO Group'un ürettiği casus yazılım Pegasus'un müşterilerinden birinin de İsrail polisi olduğu ortaya çıktı. İsrail merkezli internet sitesi Calcalist'in haberine göre, İsrail polisinin casus yazılımı kullanmadan aralarında aktivistler ve siyasetçiler olmak üzere çok sayıda kişinin telefonlarını usulsüz bir şekilde dinledi.

Dinlenen isimler arasında İsrail eski Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya muhalif siyastçiler, hükümet yetkilileri ve yerel yöneticiler de bulunuyor. İsrail polisinin casus yazılım Pegasus ile yaptığı dinlemelerin mahkeme ya da başka birimlerce denetlenmediği iddia edilirken, hükümet yetkilileri böyle ortaya çıkan haberleri reddetti.

Casus yazılımı kullanma emrini üst düzey görevliler verirken, polis elektronik müdahale uzmanları tarafından yerine getirildiğini iddia ediliyor. İsrail polisinin Pegasus yazılımını 2015 yılında kullanmaya başladığı öğrenildi.

2013 YILINDA ÖDEME YAPTILAR

Öte yandan konuyla ilgili Haaretz gazetesinde çıkan bir başka habere göre, İsrail polisi 2013 yılında Pegasus casus yazılımının temel bir versiyonu için NSO Group'a 2,7 milyon şekel (11 milyon 746 bin lira) ödeme yaptı.

İsrailli şirket NSO Group tarafından geliştirilen casus yazılım Pegasus'un dünya çapında birçok dinleme faaliyetinde kullanıldığının ortaya çıkması sonrası, şirketin onlarca ülkeden müşterileri olduğu tespit edilmiş ve siber güvenlik tartışmaları yeniden alevlenmişti. Ancak ortaya çıkan son raporlarla yazılımın hedefinde İsrail vatandaşlarının da olduğunun iddia edilmesi ülke içinde büyük tepkilere yol açabilir.

NSO Group CEO'su Şalev Hulio temmuz ayında İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada Pegasus yazılımını İsrail ve ABD telefonlarına erişimine izin verilmediğini söylemişti. Yazılımı satın alan üçüncü parti ülkelerin İsrail ve ABD telefonlarına erişemeseler de İsrail hükümetine bağlı bir kurum için bu durumun söz konusu olmadığı anlaşılıyor.

Ortaya çıkan haberler, yazılımın İsrail içinde kullanımına dair verilen güvencelere rağmen bu durumun tam tersini yansıtmasına rağmen önem teşkil ediyor.

SADECE İSTİHBARATIN MAHKEME KARARI OLMADAN DİNLEME YETKİSİ VAR

İsrail yasalarına göre, mahkeme izni olmadan telefon dinleme yetkisi sadece ülkenin iç istihbarat örgütü Shin Bet'e ait durumda... Shin Bet, Filistin merkezli bir saldırı tehdidine karşı yetkili otoritelerden izin almadan dinleme faaliyeti yürütebiliyor. Ancak İsrail polisinin böyle bir yetkisi bulunmuyor.

İsrail polisinin Pegasus yazılımı kullanarak izinsiz dinleme yapması, mevcut yasalardaki boşluklardan kaynaklı olabileceği belirtiliyor.

İSRAİL POLİSİ AÇIKLAMA YAPTI

İsrail polisi ise yaptığı açıklamada izinsiz dinleme iddialarını reddederken Pegasus yazılımını kullanıp kullanmadığı hakkında sessiz kaldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İsrail polisi, yasaların kendisine verdiği yetkiye göre ve gerektiğinde mahkeme kararlarına göre ve sorumlu organlar tarafından belirlenen kural ve yönetmelikler çerçevesinde hareket etmektedir.

Polisin bu alandaki faaliyeti, İsrail Başsavcısı ve ek dış tüzel kişiliklerin sürekli denetimi ve denetimi altındadır.

Doğal olarak, polis kullandığı araçlar hakkında yorum yapmak niyetinde değil. Bununla birlikte, fiziksel ve çevrimiçi alanlarda, genel olarak suçla ve özellikle de organize suçla mücadele etmek, halkın güvenliğini ve mülkiyetini korumak için elimizdeki tüm araçlarla kararlı bir şekilde hareket etmeye devam edeceğiz.”

İsrail İç Güvenlik Bakanı Omer Barlev ise polisin usulsuz dinleme yaptığı iddialarını reddederek "İsrail polisi tarafından bir yargıcın onayı olmadan gizli dinleme veya cihazlara izinsiz giriş uygulaması yapılmadı" dedi.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

 

Casus yazılım Pegasus'u İsrail polisi de kullandı: Netanyahu'ya muhalif isimler dinlendi ile ilgili etiketler İsrail polis Binyamin Netanyahu Pegasus NSO Group casus yazılım dinleme
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.