Caster Semenya'nın cinsiyeti ne? Dava sonucu belli oldu mu? Kadın mı erkek mi?

Caster Semenya'nın cinsiyeti ne? Bir süredir gündemin 1 numaralı konusu haline gelen Olimpiyat ve Dünya şampiyonu Caster Semenya'nın cinsiyet davasına başlandı. Uzun süredir cinsiyeti hakkında birçok tartışma söz konusuydu. Caster Semenya'nın cinsiyeti ne, kadın mı erkek mi gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki Caster Semenya erkek mi kadın mı? Dava sonucu belli oldu mu? Detaylar haberimizde...

Caster Semenya'nın cinsiyeti ne? Olimpiyat ve Dünya şampiyonu Caster Semenya'nın cinsiyetinin ne olduğu özellikle spor gündeminin bir numaralı konusu haline gelmişti. Kadın mı yoksa erkek mi olduğu tartışmaları süren, bu yüzden madalyaları da tehlikeye giren Dünya Şampiyonu atletin davasına ise başlandı. Peki Caster Semenya'nın cinsiyeti ne? Kadın mı erkek mi? Dava sonucu belli oldu mu? İşte tüm ayrıntılar...

Caster Semenya'nın cinsiyeti ne? Dava sonucu belli oldu mu? Kadın mı erkek mi?

CASTER SEMENYA'NIN CİNSİYETİ NE?

Caster Semenya davası Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nde başladı...

Güney Afrikalı atlet, 2016 yılında kadınlar 800 metrede olimpiyat şampiyonu olmuş fakat 'Kadın mı erkek mi?' tartışmaları bu başarının önüne geçmişti.

Uluslararası Atletizm Federasyonu bu konuyla ilgili kararlar aldı. Detaylar da ortaya çıktı.

Bu doğrultuda 400 metreden uzun yarışlarda testosteron hormonu yüksek olan kadınlar ya erkekler kategorisinde yarışacak ya da hormon seviyesini düşürme adına ilaç kullanacak.

CAS HAMLESİYLE KARARI ENGELLEDİ

Bu karar, Semenya'nın kritik bir hamleyle konuyu CAS'a taşımasıyla ertelendi.

CAS'taki davada Atletizm Federasyonu Başkanı Sebastian Coe çarpıcı açıklamalar yaptı.

Coe, "Federasyonumuzun amacı kadın atletizmini güçlendirmek ve eşitliğin kutsallığını korumak. Savunduğumuz konu tamamen bu." diye konuştu.

Mahkeme, Semenya'yı haklı bulduğu takdirde Güney Afrikalı, kadınlar kategorisinde yarışmaya devam edecek. Federasyon kazanırsa sporcu erkeklerle yarışacak ya da testosteron seviyesini düşürme adına ilaç kullanacak.

Semenya, geçtiğimiz gün sakin bir şekilde duruşmaya girerken görüntülenmişti...

Soruları yanıtsız bırakan Semenya'ya yapılan testlerin sonucu resmi olarak hiç açıklanmadı.

2009'da başlayan tartışmaların ardından 11 ay yarışmalardan uzak kalan Afrikalı sporcu, testlerin temiz çıkmasının ardından 2010'da tekrar pistlere dönmüştü.

O günden bu yana, kariyerine 2 olimpiyat ve 3 Dünya şampiyonluğu sığdıran Caster Semenya'nın davası, tam 10 yıl sonra yeni bir boyut kazandı.

IAAF, kadın kategorisindeki adil rekabeti korumak adına, 'Cinsel Gelişim Farklılığı' bulunan ve testosteron seviyeleri yüksek olan sporculara limit getirmek için Spor Mahkemesi'ne (CAS) bir kez daha başvurma kararı aldı.

CASTER SEMENYA KİMDİR? ERKEK Mİ KADIN MI?

Mokgadi Caster Semenya (d. 7 Ocak 1991, Polokwane), Güney Afrikalı orta mesafe koşucusu.

Kariyeri
Semenya ilk altın madalyasını 2008 Yıldızlar İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda 800 metre yarışında 2:04.23'lük derecesiyle aldı. 2009 Afrika Gençler Atletizm Şampiyonası'nda ise 800 metrede 1:56.72, 1500 metrede ise 4:08.01'lik dereceleriyle altın madalyaya uzandı. 800 metredeki derecesi 2009 yılının en iyi derecesiydi.

2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 800 metrede kendisine ait olan yılın en iyi derecesini 1 saniye kadar geliştirdi ve 1:55.45'lik derecesiyle altın madalyanın sahibi oldu.

Gündeme gelmesini sağlayan ise bu dereceleri ve madalyalarından çok erkek mi kadın mı olduğuna yönelik dedikodulardı. Bu söylentiler üzerine Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Semenya'ya cinsiyet testi uygulanacağını açıkladı. IAAF yaptığı testler neticesinde Semenya'nın yarışmasına engele teşkil edecek bir durum olmadığını ancak dedikodularla ilgili olarak Semenya'nın özel bir durumu olduğu bunun da açıklanamayacağı ve açıklanmasına gerek bir durum olmadığı belirtti.

Caster Semenya, bir kadındır.

Caster Semenya'nın cinsiyeti ne? Dava sonucu belli oldu mu? Kadın mı erkek mi? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.