Çarpıntı neden olur? Kalp çırpıntısı anında neler yapılır? Çarpıntı nasıl önlenir?

Çarpıntı, kalbin normal halindeyken kalabin atım hızının aniden yükselmesi halidir. Olması gerekenden fazla kalp atımı genellikle ritim bozukluğuna yorulur. Bunları sıklıkla yaşıyorsanız taşikardiden yani ritim bozukluğundan söz edilebilir. Ancak derhal bir uzman doktora başvurmanız sağlığınız açısından önemlidir. Peki, Çarpıntı daha çok neden olur? Nasıl önlenir? Çarpıntı anında ne yapılırsa ne iyi gelir?

Kalp çarpıntısı başladığında hepimiz kalbimizin ciddi bir şekilde yerinden çıkacak gibi attığını hissederiz. Ritim bozukluğu olanlar bunu gündelik hayatlarında sık yaşarlar. Ancak kronik bir aritmiden söz edebilmek için ne sıklıkla yaşandığı araştırılmalıdır. Çarpıntı anında neler yapılır, ne iyi gelir gibi sorular ise merak konusu... Peki, Çarpıntı neden olur?

Çarpıntı, insanların gündelik hayatını etkilediği gibi tedavi edilmezse ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir hastalık olabilir.

ÇARPINTI NEDEN OLUR?

Normalde kalp atımları kişiler tarafından hissedilmez. Fakat kalp atışlarının kişiyi rahatsız edecek şekilde hızlanıp, düzensizleşerek hissedilmesi durumuna kalp çarpıntısı denilmektedir. Kalp atım hızları kişiden kişiye değişen bir olgudur.

Çarpıntı neden olur ve nasıl geçer? Çarpıntıya ne iyi gelir?

Dakikada 80 nabız sayısına sahip olan bir kişinin nabız sayısı 100 atım olabilir. Aynı zamanda gün içinde uyku sırasında nabız atımı 40 olabiliyorken fiziksel aktivite sıralarında ise 120 kadar atım sayısına ulaşılabilir. Çoğunlukla kalp atımının 140 ve üzerine çıkması durumu ise çarpıntı olarak ifade edilmektedir. Nabız sayısı kişi için çok yüksek ise ve çarpıntı uzun sürüyorsa mutlaka tıbbı yardım alınmalıdır.

Kalp çarpıntısına taşikardide denilmektedir. Kalp çarpıntısının birçok sebebi olabilmektedir. Kalp çarpıntısının nedenlerinin tespit edilebilmesi adına kan tahlili, elektrokardiyografi gibi çeşitli testler istenebilmektedir. Kalp çarpıntısına kalp ritim bozukluğu neden olabilir.

Aşırı alkol ve aşırı kafein tüketimi
Farklı rahatsızlıklar için kullanılan ilaçların yan etki oluşturması
Psikiyatrik hastalıklar
Tiroid hastalıkları, anemi
Aşırı fiziksel aktiviteler
Stresli yaşam
Gastrit, reflü gibi mide sorunları

Tüm bu nedenler kalp çarpıntılarına sebep olabilmektedir. Kalp çarpıntısının nedeni belirlenmelidir ve bu nedene göre tedaviye başlanmalıdır.

Çarpıntı neden olur? Kalp çırpıntısı anında neler yapılır? Çarpıntı nasıl önlenir? ile ilgili etiketler sağlık çarpıntı neden olur çarpıntı nasıl geçer
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.