Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret için anket yapılacağını açıkladı

Artan döviz kurları ve yükselen enflasyon karşısında mevzi kaybeden asgari ücretin 2022 yılı için belirlenmesi amacıyla Aralık ayında görüşmeler başlayacak. 2002-2021 yılları döneminde asgari ücrete 3 sene enflasyondan düşük zam yapılmış olması ve hükümet tarafından yapılan açıklamaların aktardığı izlenimlerin ardından asgari ücrete yüzde 20’nin üzerinde zam bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ücretin belirlenmesine katkıda bulunması için anket yapılacağını açıkladı.

2022 yılında uygulanacak asgari ücret istihdamda ki milyonlarca vatandaşı ilgilendirirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” söyleminde bulundu. Geçtiğimiz hafta, işçiler adına Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2022 asgari ücretinin net 5 bin 200 TL olmasını ve bütün ücretlere 1000 TL iyileştirme yapılmasını talep ederken, dün işverenler adına kamuoyuna görüşlerini aktaran Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, asgari ücretten vergi alınmamasını, 2022 için belirlenecek asgari ücretin de brüt olarak en az 5 bin TL olması gerektiğini belirtti.

Asgari ücretten vergi alınmaması hususunda çalışma yaptıklarını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için ise maliyet çalışması yaptıklarını aktardı.

Asgari ücret için aralık ayının ilk haftasında tarafların bir araya geleceğini belirten Bilgin “Burada rakam veremem ama asgari ücret ilgili toplumumuzun bugün karşı karşıya bulunduğu enflasyon sorununu, özellikle asgari ücretle çalışanların üzerindeki yükü alacak bir çalışma olacağını düşünüyorum” dedi. “Önümüzde olan konuların başında asgari ücret geliyor” diyen Bilgin, “Diğer bakanlıklarla ve kurumlarla bir araya gelip paylaşacağız. Kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

2500 İŞÇİ VE İŞVEREN İLE ANKET YAPILACAK

Asgari ücret tespitine ilişkin kamuoyu araştırması yapıldığını da söyleyen Bilgin, bu kapsamda çalışan sayısına göre işverenler, profesyonel yöneticiler, çalışan işçiler ve asgari ücret dışında maaşla çalışan kişilerin görüşünün alınacağını bildirdi.

2 bin 500 kişinin anket yoluyla fikrinin alınacağını belirten Bilgin, “Bu çalışma üniversiteler aracılığı ile yürütülüyor. Asgari ücret için bir hedef var, çalışma sürüyor. Aralıkta komisyon toplanacak. Anket çalışmasına ilişkin de kamuoyuna bilgi verilecek. Hangi meslek gurubu ne bekliyor, hayat standartları neler, ücret durumları nasıl tüm bu beklenti ve detaylar araştırmada var” şeklinde konuştu.

Asgari ücret toplantıları geçtiğimiz yıllarda Aralık ayının ilk haftasında son haftasına kadar devam ederken, bu yıl da görüşmelerin aynı zaman diliminde gerçekleşmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret için anket yapılacağını açıkladı ile ilgili etiketler asgari ücret Anket Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vedat bilgin
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.