Büyükşehir’de büyük gün

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kriz haline getirdiği belediye iştirakleri sorunu çözülüyor. Belediye şirketlerinde AK Parti döneminde göreve getirilen yöneticilerin bugün istifa etmesi bekleniyor.

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini bildiren isimlerin, belediye iştiraki şirketlerdeki görevlerinden ayrılmamasına dair başlayan tartışmanın bugün bitmesi bekleniyor. Belediyeye ait şirketlerin yönetimlerinin bugün toplu bir kararla görevden ayrılacakları iddia edildi.

23 Haziran seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Ekrem İmamoğlu’nun seçilmesinin ardından AK Parti döneminde görev yapan bazı İBB yöneticileri istifa etti. Ancak, iştiraklerdeki yöneticilik görevlerinden istifa etmemeleri İmamoğlu tarafından eleştirildi. İmamoğlu’nun, İBB iştiraklerine yaptığı olağanüstü genel kurullarınızı toplayın çağrısı da yanıtsız kaldı.

YASAL SÜREYİ UMURSAMADI
45 günlük yasal süreyi de dikkate almayan İmamoğlu her fırsatta, iştikralerin başındaki yöneticileri zan altında bırakacak sözler söyleyerek konuyu kriz haline getirdi. İştiraklerin yöneticileri için ‘Bence hakları olmayan maaşları alıyorlar’ diyen İmamoğlu,”Şirketlerin kuruluş yönetmeliğinin verdiği yetkiyle 45 günlük sürenin tamamını kullanıyorlar. Neredeyse ağustos ayının sonuna doğru genel kurul kararları alıyorlar. Niçin? Bir hafta sonraya alın. 10 gün sonraya alın. Yazıktır, günahtır. Neyi kaçırıyorsunuz, orada nasıl bir sistem yönetiyorsunuz. Bu millet İstanbul'un konsolide bütçesinin neredeyse üçte ikisinin içinde olduğu iştirakler üzerinden benden hesap soracak. Ben şu anda sürece hakim değilim. Bir hafta içinde karar alsınlar. Genel kurulları yapalım. Kimin malı bu. Biz her kuruşuyla ilgili hesap vermek istiyoruz millete. Bıraksın gitsinler, kadroları oluşturalım, işimize bakalım. Süreleri bitti" ifadelerini kullanmıştı.

TOPLANTIDAN MUTABAKAT ÇIKTI
İmamoğlu’nun seçilmesinin ardından İBB iştiraklerine AK Parti döneminde atanan yöneticilerle ilgili çıkartılan krizin çözümü için bir anlaşmaya varıldığı öğrenildi. SuperHaber’in belediye kulislerinden edindiği bilgilere göre, İmamoğlu,  İBB Birinci Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ ve İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu’nun katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda sorunun çözümü konusunda mutabık kalındığı öğrenildi. Buna göre, iştiraklerdeki genel müdürler ve yönetim kurulu başkanları görevini bırakacak.

Yöneticilerin bugün istifalarını sunacakları, İmamoğlu’nun da iştirakler hakkında bir brifing alacağı da edinilen bilgiler arasında. İştiklarden İGDAŞ, İSKİ ve İSTAŞ'ın üst kadrolarının tamamının görevlerini bırakacakları da belirtildi.

Belediye iştiraklerinde eleştirilerin odağındaki isimler:

SPOR İstanbul A. Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Gümüşdağ,
İstanbul Otobüs A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Hacımustafaoğlu
İstanbul Asfalt Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Bulut
İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karalı
KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Macit.
BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Kalkancı.
Metro İstanbul AŞ ile İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Karahan.
İstanbul İmar İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adil Karaismailoğlu.

İBB İŞTİRAKLERİ

İştiraklerin en büyüğü 4420 kişilik kadrosu ile Metro İstanbul A.Ş., Ardından İSTAÇ A.Ş. ve Sağlık A.Ş. KİPTAŞ, İSPARK A.Ş. ve İGDAŞ geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait halen 5 alanda hizmet veren 28 şirket bulunuyor. 2016 Yıl sonu itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinin toplam sermayesi 6 milyar 650 milyon 771 bin 433 TL. İştiraklerin yıllık geliri toplam geliri ise 3 milyar 540 milyon 955 bin 491 dolar.

 

 

Büyükşehir’de büyük gün ile ilgili etiketler İBB Ekrem İmamoğlu Göksel Gümüşdağ
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.