Büyükelçiler "Persona non grata" mı ilan edilecek?

Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde bildiri yayımlayan 10 diplomata Türkiye nasıl bir yaptırım uygulayacak? Bu sorunun yanıtına ilişkin sinyalleri Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamalar ile verdi... Kulislerde, bu isimlerin "Persona non grata (İstenmeyen adam) edilebilecekleri konuşuluyor...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken önümüzdeki günlerde çok konuşulacak bazı ifadeler kulladı.

Cumhurbaşkanı, 10 ülkenin büyükelçilerinin Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına yönelik çağrısına sert tepki gösterdi. Erdoğan, ''Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye'ye ders vermek haddinize mi sizin?'' dedi.

Erdoğan konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı;

"Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye’yi adeta burada mahkum etmek istiyorlar. 10 tane büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, bunu nasıl bıraktırırız gayreti içindeler. Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz."

"İSTENMEYEN ADAM" MI İLAN EDİLECEKLER?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamaları diplomaside "Persona non grata" tanımlamasına karşılık düşüyor.

Latince "istenmeyen kişi" anlamına gelen "persona non grata"  uluslararası ilişkilerde, yabancı diplomat ya da bürokratların bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalmasının hükümet tarafından yasaklanması anlamına geliyor.

Bu tanımlama, kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bu durumu ilettiğini açıklaması üzerine, söz konusu diplomatlar hakkında önümüzdeki günlerde bu yönde bir adım atılabileceği kulislerde konuşulmaya başlandı.

Büyükelçiler "Persona non grata" mı ilan edilecek? ile ilgili etiketler Erdoğan Osman Kavala "persona non grata Büyükelçi
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.