Büyük tehlike! Çok hızlı yükseliyor

Dünya tam anlamıyla S.O.S. alarmı veriyor. İnsanoğlu Dünya'nın imdat çığlığını duymazdan gelse de okyanuslarda hızla artan sıcaklıklar alarm seviyesinin kırmızıya ulaştığını gösteriyor. ABD'li bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, medeniyetten ya da diğer deyişle fosil yakıt kullanılmayan, doğal kaynakların hızla tüketilmediği, insan elinin değmediği okyanusların en karanlık, en derin ve en ücra noktasında bile sıcaklık artıyor. Bu durum insanlığa hortum, fırtına, dolu ve sel olup dönüyor

Birleşmiş Milletlerin 5 yıl önce yayınladığı raporda okyanusların ısınmasına ilişkin yaptığı tahminden yüzde 40 daha hızlı ısındığını ortaya koyan bir araştırma üzerinde yaşadığımız Dünya gezegeninin S.O.S. verdiğini ortaya koyuyor. 

Bilim insanları ise Dünya'nın imdat çığlığını insanoğluna iletmeye devam ediyor.

ABD’de yer alan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) araştırmacılar, iklim değişikliğinin okyanus sıcaklıkları üzerindeki etkisini ölçen bir araştırmaya imza attı.

Atlantik Okyanusu'nda Uruguay açıklarındaki dört farklı derinlikteki istasyonlardaki ölçümleri kaydeden bilim insanları, okyanus dibinin daha önce düşünüldüğünden çok daha fazla ısındığını tespit etti.

Buna göre, 2009 ve 2019 yılları arasında, bin 360m ile 4 bin 757m derinlik arasındaki noktalardaki su 0,02 ile 0,04 santigrat dereceler aralığında ısındı.

Büyük tehlike! Çok hızlı yükseliyor

RAKAM KÜÇÜK ETKİSİ BÜYÜK

Araştırmacılar, değişikliğin küçük gibi göründüğünü ancak küresel çapta büyük etkileri olacağı konusunda uyardılar. 

Çalışmanın baş yazarı Christopher Meinen, "Derin okyanusların büyüklüğü düşünüldüğünden bu muazzam bir ısı miktarı" dedi.

FIRTINALAR VE ŞİDDETİ ARTABİLİR

Peki okyanusların bu oranlardaki ısınmasının sonuçları ne olacak?

Dünya tarafından emilen ısının yaklaşık yüzde 90’ının okyanuslarda biriktiği biliniyor. Biriken bu ısı ise su moleküllerinin genişlemesini sağlayarak deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor.

Bu şu anlama geliyor.

Artan ısı ve ona bağlı yükselen su seviyesi nedeniyle, kıyılarda su baskınlarının yaşanmasının yanı sıra, dünyanın birçok noktasında ölümcül olabilen ve maddi zarar yaratabilecek fırtına ve kasırgalar meydana gelecek. 

Okyanusların derinlikleri bile ısınırken, karalarda durum ne?

Bilim insanları, küresel karaların ve su yüzeyinin, okyanusların dibinden çok daha hızlı ısındığını belirtiyor. 2019’da yapılan bir çalışmada okyanus yüzeyi sıcaklıklarının 0,56 derece arttığı kaydedildi. NOAA araştırmacıları okyanus yüzeyi sıcaklığında 0,95 derece artış hesapladıklarını ifade ettiler.

Büyük tehlike! Çok hızlı yükseliyor - Resim : 2

TEMEL SEBEP İNSAN KAYNAKLI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Meinen, yeni bulguların insan kaynaklı iklim değişikliğiyle tutarlı olduğunu ifade etti. Ancak derin okyanus hakkında uzay araştırmalarından daha az çalışma yapıldığını ve tarihsel veri bulunmadığı ifade eden Meinen, "Saatten saate ve günden güne farklılık gösteren yüksek değişimler kaydetmeyi beklemiyorduk. Derin okyanusun hızla ısınmasına neden olan faktörler var, ancak bu sürecin nasıl meydana geldiğini bilmiyoruz” diye konuştu.

Büyük tehlike! Çok hızlı yükseliyor ile ilgili etiketler ABD Birleşmiş Milletler okyanus ısınma sıcaklık
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.