Büyük Selçuklu Sarayı nerede? Devlet nerede kuruldu?

Büyük Selçuklu Sarayı nerede? Devlet nerede kuruldu? Uyanış Büyük Selçuklu ile Büyük Selçuklu Sarayı nerede, devlet nerede kuruldu soruları da merak ediliyor. İşte detaylar..

Büyük Selçuklu Sarayı nerede? Devlet nerede kuruldu? Uyanış Büyük Selçuklu ile birlikte Büyük Selçuklu Devleti nerede kuruldu soruları da merak ediliyor. İşte detaylar..

BÜYÜK SELÇUKLU SARAYI NEREDE?

Büyük Selçuklu Devleti günümüzün İran sınırları içinde kalan İsfahan kentinde kuruldu. Ancak Selçuklular İran topraklarına göç edinceye kadar Orta Asya’da yaşadılar. Bunun da uzunca bir hikayesi vardır.

Türklerin Anadolu’yu fethedip, kendilerine vatan edinmesi yolunda iki önemli savaş olmuştur. Bunlardan biri Dandanakan Savaşı, bir diğeri de Malazgirt Savaşı‘dır. Bu savaşların hangi noktalarda gerçekleştiğini alttaki Büyük Selçuklu Devleti Haritası üzerinde görebilirsiniz.

Büyük Selçuklu İmparatorluğu

Türk boyları, asırlar boyunca Orta Asya’da yaşadılar. Moğol kavimleri ve Türk kavimleri birbiri içine geçmişti ve birbirlerinin ordularında askerlik yaptılar. Çokça devletler kuruldu ve yıkıldı. Ortak düşman ise Çin’di. Çin bu boyların bir araya gelip kuvvetli bir birlik oluşturmaması için birçok entrika düzenlemiş ve her türlü stratejiyi uygulamıştır.

Büyük Selçuklu Devleti’nin Bayrağındaki Kartal

Orta Asya Türkleri’nin yaygın olarak kullandığı sembollerden biri kartaldır. Selçuklu Devleti’nin bayrağı üzerinde de çift başlı kartal armasını görürüz. Oldukça etkileyici olan bu figür günümüzde halen Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Teşkilatı (Çevik Kuvvet) armalarında kullanılmaktadır.

Selçuklu Çift Başlı Kartalı

Selçuklu Devleti Nasıl ve Neden Yıkıldı?


Selçuklu Türkleri, Doğu’dan göç ettiler ve büyük bir askeri güçle önüne geleni katıp götürdüler. Yerleştikleri topraklarda öylesine güçlendiler ki, Bizans gibi köklü bir imparatorluk bile onlarla başa çıkamadı.

Ancak Melikşah‘ın hükümdarlığı sonrasında Selçuklular zayıflamaya başladılar. Güçlü bir lider başa gelmediği gibi, Haçlı Seferleri başladı ve sonu gelmez Haçlı akınları sebebiyle “Büyük” olarak bildiğimiz Selçuklu Devleti yıkıldı. Onun küllerinden ise Anadolu Selçuklu Devleti doğdu.

Büyük Selçuklu Sarayı nerede? Devlet nerede kuruldu? ile ilgili etiketler TRT 1 büyük selçuklu sarayı nerede
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.