Burkina Faso'da korku gecesi: Terör saldırılarında 100'e yakın sivil hayatını kaybetti

Burkina Faso'da bulunan bir köye düzenlenen acımasız terör saldırısında 100'e yakın sivil yaşamını yitirdi. Son yıllarda bu bölgede artan terör saldırıları Afrika'ya yayılmak üzere. Yeni bir mülteci krizine sebep olabilir.

Silahlı saldırganların gece saldırısı düzenleyerek Sahel bölgesindeki Nijer sınırındaki bir köyde 100'e yakın sivili katlettiği Burkina Faso hükümetinin bugünkü açıklamasıyla kesinliğe kavuştu.

Saldırganlar Cuma gecesi saldırdılar ve Solhan köyünün sakinlerini öldürdüler. Teröristler insanları öldürdükten sonra evleri ve çarşının tamamını da ateşe verdiler. Solhan köyü Nijer'e komşu olan Burkina Faso'nun Yagha Bölgesinde yer almakta.

Hükümet ise yaptığı açıklamada sadece 'terör grubu' ifadesini kullanarak adres göstermekten kaçındı. 

Akdeniz'e komşu olmayan ve verimli ekvatoryal iklime kadar inemeyen, genelde çöllerden ibaret Mali, Nijer ve Moritanya gibi istikrarsız Afrika ülkelerinden oluşan kuşağa Sahel bölgesi ismi verilmekte. 

Burkina Faso'da korku gecesi: Terör saldırılarında 100'e yakın sivil hayatını kaybetti

Sahel bölgesinde geçtiğimiz yıllarda el-Kaide bağlantılı terör saldırıları ise tırmanışa geçmiş bulunuyor. Özellikle 2021'in başından beri saldırılarda görülmemiş bir artış kaydedildi. Bu artışın en çok görüldüğü ülkeler ise Burkina Faso, Mali ve Nijer. Geçtiğimiz günlerde Fransız lider Macron, bölge köktenci İslam'a kayarsa askerlerini bölgeden geri çekeceğini bildirmişti. 

İlk belirlemelere göre 100'e yakın ölü olduğunu doğrulayan Burkina Faso hükümeti, 72 saatlik ulusal yas ilan etti. 

Burkina Faso'da tırmanan terör olayları sadece 2 yılda 1.14 milyon insanı yerinden ederek göçmen olmaya zorladı. Buna rağmen Burkina Faso kuzeydeki terör olaylarından sığınmaya gelenlere bir can yeleği oluyor. Nijer'deki el-Kaide bağlantılı örgütlerin saldırısından kaçan yaklaşık 22.000 Nijerli göçmene de hala ev sahipliği yapmakta. 

Batılı güçleri de arkasına alan bazı unsurlar bölgede huzuru bozmaya çabaladıkça Sahel Bölgesinde istikrar adacıkları giderek daralmaya devam ediyor.

 



Burkina Faso'da korku gecesi: Terör saldırılarında 100'e yakın sivil hayatını kaybetti ile ilgili etiketler Afrika terör Saldırı Burkina Faso El Kaide
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.