Bulunan rezerv Rusya'nın bir hattının 20 yılına bedel

Enerji Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin çok önemli olduğunu belirterek, bu miktarın, Türkiye'nin Rusya'dan doğal gaz aldığı bir hattın 20 yılına bedel olduğunu söyledi.

Doğalgaz keşfiyle Türkiye'nin enerji ticareti merkezi olarak gelişmesinin önünün açılacağını, enerji hub'ı konumunun öne çıkacağını anlatan Kumbaroğlu, Türkiye'nin enerji stratejisinde de köklü değişim yaşanabileceğinin altını çizerek, "Bundan sonra yatırım noktasını Türkiye bence kendisi yapmalı" dedi.

Enerji Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 320 milyar metreküplük keşfin çok önemli olduğunu belirterek, "Bu bile yeterli. Tahminen fazlası da bulunacak" dedi.

BİR HATTIN 20 YILINA BEDEL

Türkiye'nin Rusya'dan doğal gaz aldığı Mavi Akım boru hattından 16, TürkAkım'dan 15.75 milyar metreküp doğal gaz alındığını hatırlatan Kumbaroğlu, "Diyelim sözleşme yenilenmedi. Kendi rezervimiz bu hatlardan birisinin 20 yılına bedel" dedi.

Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz yatağında üretime başlanmadan önce uzun vadeli sözleşmelerin bitmeye başlayacağını hatırlatan Kumbaroğlu, keşfin Türkiye'nin doğal gaz alım pazarlıklarında elini güçlendireceğini ifade itti. Kumbaroğlu, "Üretici gazını vermek ister, minimal miktarla çıkan gazı daha ucuza verebilirler" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ELİ GÜÇLENİR

Doğal gaz keşfiyle Türkiye'nin enerji ticareti merkezi olarak gelişmesinin önünün açılacağını, enerji hub'ı konumunun öne çıkacağını anlatan Kumbaroğlu, "Enerji pazarlıklarını bırakın, bütün pazarlıklarda Türkiye'nin eli güçlenir. Türkiye kendi enerjisini üretirse masada daha güçlü oturur" dedi.

2023 yılında doğal gaz sahasından üretim yapılmasıyla Türkiye'nin enerji stratejisinde de köklü değişim yaşanabileceğinin altını çizen Kumbaroğlu, "Şu anda elektrik üretiminde doğal gazı azaltma stratejisi var. Ancak yerli üretimle birlikte doğal gaz ithal olmaktan çıkıyor, kömür gibi gaz da yerli oluyor. Mevcut strateji tekrar değişebilir" diye konuştu.

Bulunan gazın yatırım sürecine de değinen Kumbaroğlu, 9. sondajda tespitin yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, "Bundan sonra yatırım noktasını Türkiye bence kendisi yapmalı. Önemli olan bulguya ulaşmaktı. Bundan sonra doğal gazı çıkarmak çok büyük bir sorun değil. Özellikle Karadeniz'de uluslararası herhangi bir sorun, Akdeniz gibi münhasır alan sorunu yokken Türkiye denizden kuracağı hatlarla doğal gazı çok rahat içeriye aktarabilir" dedi.

 

 

Bulunan rezerv Rusya'nın bir hattının 20 yılına bedel ile ilgili etiketler Karadeniz doğal gaz fatih gemisi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.