Bugün toplanıyorlar.... Gıda enflasyonunda çarpıcı rakam

Gıda enflasyonunda G20 ülkeleri arasında Türkiye şampiyon oldu. Son günlerde artan fahiş fiyatlar, arz güvenliği, emtia fiyatına tedbirler ve tarımsal üretimin artırılması gibi konuları ele almak için Gıda Komitesi bugün bir araya gelecek. İşte Gıda Komitesi tarafından incelenecek konuların başlıkları....

Küresel ekonominin gündemi haline gelen gıda krizi, Davos'ta ana gündem maddesi olarak yer alırken, geçtiğimiz hafta The Economist dergisi de aynı konuyu kapağına taşımıştı. Türkiye'de ise Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, bu gün enflasyon gündemiyle toplanıyor. Toplantıda, "gıda, emtia fiyatlarındaki gelişmelere yönelik tedbirler, tarımsal üretimin artırılması, gıda arz güvenliğinin güçlendirilmesine" yönelik önlemler masaya yatırılacak. Tarım ürünlerinde üretim planlaması güncellenirken, kalıcı arz eksiğine karşı yeni teşvikler devreye alınacak.

 

Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G20 ülkeleri içinde mart ayında en yüksek gıda fiyat artışı yüzde 60-70 ile Türkiye ve Arjantin’de yaşandı. Ulusal istatistiklere göre, Rusya, Meksika ve Brezilya gibi ülkelerdeki gıda fiyatları mart ayında yüzde 10-20 arttı.

GIDA ENFLASYONU HENÜZ ZİRVE YAPMADI

Dünya’da yer alan bilgiye göre, nisan ayında Euro Bölgesi'nde genel enflasyon, başta enerji ve ulaştırma fiyatlarındaki şok nedeniyle yüzde 7.5’e yükseldi. ING Research tarafından hazırlanan raporda, Euro Bölgesi'nde gıda enflasyonunun yılın ikinci yarısında yüzde 6 civarında seyredeceği tahmin ediliyor. ING’nin raporuna göre Unilever, Danone, Lactalis ve Nestlé gibi şirketlerin hepsi girdi masraflarının bu yıl yüzde 10-15 oranında artmasını bekliyor.

 

BUGÜN TOPLANIYORLAR

Türkiye’de enflasyonu düşürmek ve temel gıda ürünlerine herkesin daha ucuz bir şekilde ulaşabilmesi için hükümet adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının ev sahipliğinde bugün toplanacak. Saat 19.00'da gerçekleştirilecek toplantıda gıda arzı ve fiyatlarındaki son gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkileri görüşülecek.

Bugün toplanıyorlar.... Gıda enflasyonunda çarpıcı rakam ile ilgili etiketler Gıda enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.