Bugün ne kadar emekli maaşı alırım? 4A-4B-4C emekli maaşı hesaplama robotu 2022

Ne kadar emekli maaşı alırım sorgusuna cevap arayan bir vatandaş için öncelikle belirli bir yaş ile birlikte sigorta primi önemlidir. Yaşam sürelerinin sonuna kadar bu maaştan yararlanmak isteyenler 4A-4B-4C emekli maaşı hesaplama robotu 2022 yöntemini merak eder. Ancak bunun için belirli kriterlerin sağlanması gereklidir.

Ne kadar emekli maaşı alacağını merak eden bir vatandaşın emeklilik aylığı hesabını sağlık bir şekilde yapabilmesi için bir takım verileri elinde bulunması gerekir. Emekli olunan prim gün sayısı, bağlı bulunan sigorta kolu ve sigorta başlangıç tarihi gibi veriler bilindiğinde emekli maaşı hesaplanabilir. Güncelleme katsayısı ile aylık bağlanma oranı çarpılarak ortaya çıkan rakam kişinin aylık alacağı emekli maaşıdır.

Emekliler her şeyden önce SGK, Bağ-Kur ve memur emeklisi olarak kendi aralarında üç farklı grup içerisinde sınıflandırılır. Çalışma hayatlarının bitiminde her sene Ocak ile Temmuz ayında açıklanan enflasyon rakamları doğrultusunda vatandaşların emekli maaşlarına yapılan zam oranları belirginlik kazanır.

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik hesaplamaları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bizzat yapılmaktadır. Emekli maaşı hesaplamasında kişinin sigortaya giriş tarihi ve sigortalı olduğu süre boyunca ödenen primleri esas alınır. Emeklilik yaşı ise sigortalı olduğu ilk işe başlama tarihiyle belirlenir. Eğer kişi 2000 yılından önce sigortalı olarak işe başladıysa 2000 yılından sonra sigortalı olandan daha yüksek emekli maaşı alacağı gibi erken yaşta da emekli olma şansını elde edecektir.

Emekli maaşı hesaplamasında;

• Sigorta prim gün sayısı
• Sigortalı olarak çalışılan toplam süre
• Sigorta başlangıç tarihi
• Emekli olmak adına hak kazanılan ilk tarih

önemli olan kriterler arasında yer alır.

Bugün ne kadar emekli maaşı alırım? 4A-4B-4C emekli maaşı hesaplama robotu 2022

EMEKLİ OLUNCA NE KADAR MAAŞ ALIRIM?

Emekli olunca ne kadar maaş alırım sorusuna en güzel yanıt e-Devlet sistemi içerisinde saklıdır. E-Devlet üzerinden emekli aylığı hesaplayabilmek için kişinin bağlı olduğu sigorta türünü bilmesi gereklidir.

Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine masaüstü ya da mobil uygulama üzerinden giriş yapılarak kimlik doğrulaması gerçekleştirilir. Sonrasında arama butonuna SGK yazılarak, listelenen hizmetler arasından sigorta türü seçilir. 4A, 4B, 4C emekli aylık bilgisi ile emekli maaşı hesaplama işlemi gibi sorgulamalar artık rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

4A EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Sigortalı bir kişinin emekli maaşı hesaplaması yapabilmesi için SGK tarafından kendisine sunulan 4A hizmet dökümüne ihtiyacı vardır. Son yasa ile birlikte sigortaya tabi olan SSK, Bağ-Kur ve emekliği sandığı türleri birleştirilmiştir. Bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler 4A hizmet dökümünden faydalanır.

• SGK’nın resmi internet sitesine ya da hesaplama ekranına giriş yapılır.

• T.C. kimlik numarası ile beraber SSK sicil numarası, baba adı, nüfusa bağlı olan ilin adı ve doğum tarihi girilir.

• Sorgulama tuşuna basılır.

• Bu adımların ardından ise hesaplama işlemi otomatik olarak gerçekleştirilir ve sonuç ekrana yansır. Bu hesaplamayı yapabilmek içinde minimum 3600 gün prime sahip olmak gereklidir.

4B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Bağ-Kur emekli aylık hesaplama işlemi için kullanılan 4B hizmet dökümü emekli aylığı hesaplama işleminde oldukça önemlidir. Yeni çıkan yasayla birlikte Bağ-Kur için ödeme yapanlar 4B hizmet dökümüne sahil edilmiştir. Kendi adına prim yatıranlar, işverenler ya da işyeri sahipleri, muhtarlar ve tarım çalışanları bu hizmet dökümüne tabi tutulmaktadır.

• SGK resmi internet sitesine giriş yapılarak arama butonuna 4B emekli maaşı hesaplama yazılır ve hemen ardından da hesaplama ekranına tıklanır.

• T.C. kimlik numarası yazılarak kurum adı seçilir.

• Güvenlik kodunu da girdikten sonra sorgulama butonuna tıklanır. Bu hesaplamayı yapabilmek için en az 5400 günlük prime sahip olmak gereklidir.

Bugün ne kadar emekli maaşı alırım? 4A-4B-4C emekli maaşı hesaplama robotu 2022 - Resim : 2

4C EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Memur emekli maaşı hesaplama işlemi için 4C hizmet dökümü emekli aylığı hesaplama ekranı kullanılır. Daha önceden emekli sandığına tabi olan devlet memurları, yeni yasa doğrultusunda 4C hizmet dökümüne aktarılmıştır.

• SGK sitesine giriş yapılarak, “4C(Kamu Çalışanları) İkramiye ve Maaş Hesaplama” ya da direk sorgulama ekranı seçilir.

• Derece, kademe, ek gösterge, hizmet yılı ve ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı, aylık tarihi ve pay/payda oranı girilir.

• Göstergeler ile ilgili kademe tazminatı ek göstergesi ve makam, temsil ile görev tazminat göstergelerinin toplamı girilir ve sonrasında da hesaplama butonuna tıklanır.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA FORMÜLÜ

SGK tarafından başlatılan ve vatandaşların hizmetine sunulan emekli maaşı hesaplama robotu emekli aylık bilgisini gösterir. Sırasıyla öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine giriş yaptıktan hemen sonra T.C. kimlik numarası, SSK sicil no, baba adı, nüfusa kayıtlı olunan il ve doğum tarihi sisteme doğru bir şekilde girilir.

Son olarak da sorgula butonuna tıklanarak emekli maaşı sorgulama ekranı açılır. Eğer ki prim gün sayınız 3600 günden az ise emekli aylık bilgisi kesinlikle karşınıza çıkmayacaktır.

Bugün ne kadar emekli maaşı alırım? 4A-4B-4C emekli maaşı hesaplama robotu 2022 ile ilgili etiketler emekli maaşı hizmet dökümü emekli maaşı hesaplama
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.