Bugün Cuma namazı saat kaçta kılınacak? 7 Şubat ezan illere göre vakitleri!

7 Şubat ezan vakitleri! Cuma gününün önemi tüm müslümanlar tarafında bilinir ve haftanın en güzel günü olarak kabul edilir. Birçok kişi Cuma günleri Camilere akın ediyor. Cuma namazının kaçta kılınacağı merakla araştırılmaya devam ediliyor. Peki, Bugün Cuma namazı saat kaçta kılınacak? 7 Şubat ezan illere göre vakitleri! Detaylar haberimizde...

7 Şubat ezan vakitleri! Haftanın en faziletli günü olan cuma gününün gelmesi ile vatandaşlar cuma vaktinin ne zaman olduğunu araştırıyor.  Duaların edildiği, cuma namazının kılındığı, Kura'n-ı Kerim'in okunduğu bu mübarek günde ibadet etmek büyük sevaptır. Peki, Bugün Cuma namazı saat kaçta kılınacak? 7 Şubat ezan illere göre vakitleri! Detaylar haberimizde...

cuma namazı ile ilgili görsel sonucu

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Bazı illlerimizde cuma namazı ezan vakitleri aşağıdaki gibidir;

İstanbul: 13:08
Ankara: 13:23
İzmir: 13:31
Bursa: 13:23
Edirne: 13:33
Eskişehir: 13:17
Samsun: 12:54
Trabzon: 12:40
Hakkari: 12:24
Van: 12:26
Diyarbakır: 12:38

cuma namazı ile ilgili görsel sonucu

CUMA NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINIR?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

cuma namazı ile ilgili görsel sonucu

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

4 rekat cumanın ilk sünneti, 2 rekat cumanın farzı, 4 rekat cumanın son sünneti, 4 rekat Zuhri ahir, 2 rekat vaktin son sünneti.
4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat vaktin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılar. Zuhr-i ahir namazı, öğle namazının farzı gibi kılınır sadece "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir.

cuma namazı ile ilgili görsel sonucu

Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz'de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

 

Bugün Cuma namazı saat kaçta kılınacak? 7 Şubat ezan illere göre vakitleri! ile ilgili etiketler Diyanet İşleri Başkanlığı 7 Şubat ezan 2020 din cami dua cuma namazı cuma duaları cuma günü vakit
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.