Bu sütlaç pastanelerdekini aratmayacak! Kıvamı tam tutan ölçülü fırın sütlaç tarifi

Sütlü tatlı deyince ilk akla gelenlerden sütlaç, hafif, lezzetli ve pratik yapılıyor olması sebebiyle sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Oldukça az malzeme ile kısa sürede yapılan sütlacın kıvamını tutturmakta zorlanıyorsanız bu tarifi mutlaka denemelisiniz.

Yapımı kolay, malzemeleri az, hemen hemen her yaş grubuna hitap eden bir lezzet... Büyük annelerimizden gelen nefis sütlaç tarifiyle tam kıvamında fırın sütlaca misafirleriniz bayılacak. Hem göze hem damağa hitap eden çömlek kapta fırın sütlacınızın üzerini kızartmak için üstelik uğraşmanıza hiç gerek yok. Pişirme aşamasında içine ekleyeceğiniz bir adet yumurta sarısı ile sütlacınız pastanelerdeki hazır sütlaçların görüntüsünü aratmayacak.

Pastanelerdeki aratmayan tam kıvamında ölçülü fırın sütlaç tarifi


İşte kaşık kaşık yediren, geleneksel tatlar arasındaki yerini her daim korumuş olan sütlaç için gerekli malzemeler ve yapılışı...


Malzemeler:

- Yarım su bardağı pirinç
- 2 su bardağı içme suyu
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 litre süt (5 su bardağı)
- Paket toz vanilya
- Üzerine toz tarçın, kavrulmuş ve dövülmüş fındık


Yapılışı:

Yarım su bardağı pirinci rengi beyaz renk vermeyene kadar iyice yıkayın. Derin bir tencere içerisinde, 2 su bardağı içme suyu ile pirinci suyunu çekip yumuşak bir hal alana kadar haşlayın. Pirinç suyunu tamamen çektiğinde artık ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

Pastanelerdeki aratmayan tam kıvamında ölçülü fırın sütlaç tarifi


Ayrı bir cam kapta 1 adet yumurta sarısı, 1 paket toz vanilya ve 3 yemek kaşığı nişastayı oda sıcaklığındaki sütün yarım su bardağı kadarını kullanarak pütürlüğü gidene kadar çırpın.

Suyunu çeken pirince, yarım su bardağını kullandığınız 4,5 su bardağı oda sıcaklığındaki sütü ekleyerek en kısık ayarda iyice kaynatın.

 Suyunu çeken pirince, yarım su bardağını kullandığınız 4,5 su bardağı oda sıcaklığındaki sütü ekleyerek en kısık ayarda iyice kaynatın.

Daha sonra kaynayan sütün içinden bir miktar sıcak süt alıp, (temperleme yöntemi) vanilya, nişasta ve yumurta sarısının olduğu karışıma ekleyin. Ilık bir karışım elde edince, bu karışımı kaynamakta olan pirinç ve sütün içerisine karıştırarak ekleyin. En son 1 su bardağı toz şekeri de ekleyerek iyice kaynayana kadar pişirmeye devam edin. 15-20 dakika kaynayan sütlacınız artık neredeyse hazır bir hal alacak ve koyulaşacaktır. Muhallebiden daha sıvı bir kıvama gelince ocağı kapatın.

Kaynayan ve koyulaşan sütlacınızı ocaktan aldıktan sonra çömlek kaplarınıza veya ısıya dayanıklı kaplarınıza paylaştırarak bir tepsi içerisine yerleştirin. Sütlacınızın alt kısmının yapışmaması için tepsiye, kaselerinizin yarısına denk gelecek şekilde su doldurun. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üst ayarda sütlaçlarınızın üzeri kızarıncaya kadar kontrollü olarak pişirin.

Sütlaçlarınız fırından çıkıp soğuduktan sonra buzdolabında 2 saat dinlendirildikten sonra servise hazır olacaktır. Üzerine en çok toz tarçın ve fındık yakışan tatlınızı dilediğiniz gibi süsleyip renklendirebilirsiniz. 

Pastanelerdeki aratmayan tam kıvamında ölçülü fırın sütlaç tarifi


Not:

Şekeri kaynamakta olan sütlacınıza en son aşamada eklerseniz pirinciniz daha yumuşak olacaktır.

Yumurtalı karışımı ılık hale getirmeden doğrudan kaynayan süte eklerseniz yumurta pişer. O aşamada temperleme yöntemini uygulamak çok önemli.

Bu tarif 6 porsiyon içindir. Tarifteki malzemeleri 2 katına çıkararak 12 kişilik olarak pişirebilirsiniz.

 

 

 

Bu sütlaç pastanelerdekini aratmayacak! Kıvamı tam tutan ölçülü fırın sütlaç tarifi ile ilgili etiketler fırın sütlaç sütlaç sütlü tatlı sütlaç tarifi fırında sütlaç yapılışı çömlekte sütlaç sütlaç tarifi malzemeleri
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.