Bu kadarına da pes: Konut fiyatlarına saatlik zam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşlara düşük faizli kredi sağlayacaklarını açıklamasının ardından fırsatçıların ev fiyatlarını astronomik rakamlara yükseltmesi emlakçıları da isyan ettirdi. Uzman isimler konut fiyatlarına saatlik zam yapıldığını dile getirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut almak isteyen vatandaşlara verdiği müjdeler sonrası ev almak isteyenlerin kendilerine başvurmaya başladığını ancak fırsatçıların hemen harekete geçerek Erdoğan'ın açıklamasının ardından ev fiyatlarını artırdığına dikkat çekti.


Taflan, “Bu fırsatçıların fiyatları yükseltmesi etik olmadığı gibi ne vicdana ne insanlığa sığar. Tüketicinin bu yaklaşımı konut almak isteyenlerin mağdur olmasına yol açmaktadır. Emlak portallarına baktığımız zaman gün içinde birkaç kez fiyatı yukarı çıkarak güncelleme yapanlar var. Bu kampanya ile birlikte konut sektörünün hareketlenmesi beklenirken, fırsatçılar bir saat içinde fiyatları adeta iki katına çıkarttı. Yapılan zamlar bazı müteahhitler tarafından fırsatçılık olarak görüldü. Düne kadar gayrimenkullerini satmakta zorlanan bazı gayrimenkul sahiplerinin, bugün baktığımızda fiyatları yükselterek satmak çabası içindeler. Faizlerin düşmesine fırsat bilerek beklenenden de yüksek bir artış gösterdiğinde haksız ticari uygulamaya sebebiyet vermektedir.

 

Gayrimenkul sahipleri artan fiyatlardan dolayı yeri geldi marketlere kızdı, yeri geldi kasaba, manava kızdı. Peki şimdi sormak lazım bu fırsatçılığı yapanlara gayrimenkul almak isteyenlerin kızmaya hakkı yok mu ? Herkes aynaya bakacak çuvaldızını ilk olarak kendisine batıracak. Bu şartlarda konut almak isteyenler veya yüksek kiralar karşısında kirada oturmak zorunda kalanlar ne yapsın parklarda sokaklarda mı yatsın kalksın ?, çadır mı kursunlar ? Gramajdan çalanda fiyatları arttıran bazı müteahhit ve bazı ev sahipleri de aynı zihniyettedir. Bizler faiz indirimi piyasalara can verir diye düşünürken maalesef bazı art niyetli kişiler insanların canını almaya çalışıyorlar. Bu nedenle ev almak isteyen vatandaşlarımız almayı düşündükleri konutu almadan önce iyi bir fiyat araştırması yaparak alsınlar.

1 MİLYON TL'DEN BAŞLIYOR


Bölgemize baktığımız zaman yaklaşık 1 milyon TL den başlayan fiyatlardan bahsediyoruz” diyen Taflan “1 milyondan başlayan fiyatlar 2 milyona kadar çıkabiliyor. Tartışılması gereken konu bu insanlar hangi gelirleri ile birlikte hangi krediyi geri ödeyeceklerde konut sahibi olacaklar. Piyasaların beklentisi maliyetlerin iyileştirilmesi, düşürülmesi ve sektörde hizmet veren mükellef olan, inşaat firmalarının ödemiş olduğu vergi dilinmelerinin iyileştirilmesi” açıklamasında bulundu.

 

SAATLİK ZAM

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, "Müteahhitlerin evinde ev yok ancak ben elinde 150-200 daire olan arsa sahiplerini biliyorum. Bunlar saatlik zam yapıyor. Buna çözüm bulunmalı" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından konut sektörünü canlandıracak 3 yeni paket açıkladı. Buna göre, ilk defa konut sahibi olacaklar 10 yıl vade ve 0,99 faiz oranıyla ev sahibi olabilecek. Döviz hesabı ve altınlarını bozduranlar ise 0,89 faizle ev kredisi alabilecek.

 

FIRSATÇILAR İKİYE KATLADI


Ancak Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından bazı fırsatçılar başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana olmak üzere birçok ildeki ev fiyatlarını yüzde yüz oranında arttırdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bazı internet sitelerinde fırsatçıların serbest piyasa ilkesiyle asla bağdaşmayacak şekildeki fahiş artışları çok detaylı yakından takip ettiklerini duyurdu. Fahiş fiyat artışına karşı devreye alınan uygulamalar üzerinden gerekli tedbirlerin alınacağı vurguladı.

 



"ELİNDE 150-200 DAİRE OLANLAR VAR"


AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu, hükümetin elini taşın altına koyduğunu ancak fırsatçılar nedeniyle piyasanın rahatlamadığını söyledi. Karslıoğlu, “Hükümetimizin verdiği bu desteği en iyi şekilde piyasaya yansıtmamız gerekiyor. Bu ekonomik sıkıntıların içerisinde hükumetimiz böyle bir olanak sağlamışken biz buradan meslektaşlarımıza, ev satıcılarına bunu bir fırsatçılığa dönüştürmemelerini istiyoruz. Bundan 1 hafta önce ne fiyat istiyorsa şimdi de aynı fiyatı uygularsa en azından hükumetin verdiği destek ile piyasa rahatlamış olur. Ev almak isteyenler evini alır” diye konuştu.


Müteahhitlerin ev fiyatlarını arttırmadığını kaydeden Karslıoğlu, “Bu ev fiyatlarını arttıranlar inanın müteahhitler değil. Fiyatları arttıran elinde birden fazla daire olan arsa sahipleridir. Müteahhidin elinde daire kaldığını zannetmiyorum. Birden fazla tapusu olanların Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından araştırılıp incelemeye alınması gerekiyor. Görülecek ki bizim haklılığımız ortaya çıkacak. Bunların yüzde 90’ı arsa sahibidir” ifadelerini kullandı.

Bu kadarına da pes: Konut fiyatlarına saatlik zam ile ilgili etiketler konut emlakçı
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.