Bu çağrıya lütfen kulak verin! 'Belki bu son mesajlarım'

Türkiye’de kadına şiddet ve ayrıldığı erkekler tarafından yapılan tehditler halen devam ediyor. İstanbul Esenler’de genç bir kadın, sosyal medya hesabından boşandığı kocasından korunmak için yardım istedi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Türkiye’de kadın olmanın zor olduğunu gösteren çeşitli olaylar, bütün hızıyla devam ediyor.
Bunun örnekleri, şiddet, tehdit, yaralama ve cinayet olarak gerçekleşiyor. Meydana gelen çeşitli olaylar, çoğu zaman yazılı ve görsel medyaya yansıyor. Medyaya yansımayan on binlerce kadına yönelik çeşitli olaylar da ya gizli kalıyor ya da sosyal medya hesaplarından ortaya çıkıyor.

BU KADININ ÇAĞRISINA LÜTFEN KULAK VERİN!

İşte onlardan biri de, İstanbul’da sosyal medyaya yansıdı. Esenler’de oturduğunu belirten, Seyhan Öney adlı 33 yaşındaki genç bir kadın, sosyal medya hesabından boşandığı kocasından korunmak için yardım istedi.

Bu çağrıya lütfen kulak verin! 'Belki bu son mesajlarım'

Genç kadın “Merhaba ben Seyhan Önem
33 yaşındayım İstanbul/Esenler'de oturuyorum
Eşimden 2018de boşandıktan sonra yaşadığım süreci anlatmak istiyorum. “ yazarak, başına gelenleri şöyle anlattı;

“ÖLMEKTEN ÇOK KORKUYORUM”

“Ben 2 çocuk annesi olarak ölmekten çok korkuyorum. Korktuğum için 1 aydır evden dışarı çıkmıyorum. Benim can güvenliğim yok. Ölmek istemiyorum, belkide bunlar son mesajlarım. Boşandıktan sonra bana sürekli psikolojik şiddet uyguladı. Çocuklarımın zarar görmemesi için her şeyi kabul ettim. Eski eşim tarafından sürekli ölüm tehditleri alıyorum ve ailemi sürekli rahatsız ediyorlar.

“EVDE HAPİS HAYATI YAŞIYORUM”

1 Temmuz 2020 günü beni arayarak, gelip evden alacağını, eve zorla girecek ve kapıyı açtıracak çevresi olduğunu söyledi. Aldıktan sonra döve döve merdivenlerden indireceğini ve ecelime götüreceğini belirtti.Bu olay olduktan sonra hemen polisi aradım, polis ekipleriyle beraber karakola geçerek şikayetçi oldum ve uzaklaştırma kararı aldırdım. O günden beri evde hapis hayatı yaşamaktayım.

“AİLEME VE BANA GÖZDAĞI VERİYOR"

Ertesi gün apartmandaki komşuların zillerini çalarak apartman kapısını açtırdı ve kapıdan tehditlerde bulundu. Ayakkabılarımı da çalarak aşağı indi ve balkondan baktığımda ayakkabılarımı göstererek bana nasıl ulaştığını gösterdi. 4 Temmuz 2020 günü kapımda saatlerce oturdu. Ailemi ve beni arayarak gözdağı vermeye devam etti. Ben de balkondan kapımda olduğu görüntüleri, arabasını vs. video kaydına aldım.

“ÇOCUKLARIMI BAHANE EDEREK ARIYOR”

22 Temmuz'da doğum günü kutlayacağımız için çocuklarım bendeydi. Beni çocukları bahane ederek aradı ve ona geri dönmemi istedi. Geri dönmeyeceğimi belirtince gece 03:00 saatlerinde çocukları almaya geldi. Buraya gelmeden önce anneme gitti.Sonrasında bayramın 1. gününe kadar çocuklarımın sesini dahi duymadım. Bayramın 1.günü oğlum aradı ve babasının benimle konuşmak istediğini söyledi. Konuştuğumda çocukları kullanmayacağını ve onları gidip alabileceğimi söyledi. Kanunen bayramın 2.günü saat 10:00dan 3.günü saat 17:00ye kadar çocukları alma hakkım olduğu için sabah 10da çocukları almaya gittim. Eve döndüğümüzde tekrar aradı ve sosyal medyadan kendisiyle arkadaş olmamı istedi. Kabul etmediğim için öfkeyle çıldırdı ve öfke patlaması yaşayarak bana küfürler ve tehditler etmeye başladı. Telefonu kapatıp engelleyince ablama bu mesajları yolladı.

“POLİSE GİDEREK TEKRAR ŞİKAYETÇİ OLDUM”

Tehditlerine devam ederken bir yandan polisten ve şikayetçi olmamdan korkmadığına dair şunları söyledi.Bu tehditlerden sonra 1 Ağustos 2020 günü tekrar polise gidip şikayetçi oldum. Ve 2 Ağustos saat 17:00 de polis eşiliğinde çocukları bırakmaya gittim. Bırakmaya gittiğim esnada ailesi tarafından saldıraya maruz kalacak duruma geldim.

“BELKİ BU SON MESAJLARIM”

Bu kadar şey yaşandıktan sonra akşam ablamın eşini arayarak beni evden bile gelip alabileceğini, 3 ay geçsede enseleyeceğini ama yinede öldüreceğini belirtti. Ayrıca 2 Ağustos günü kardeşi tarafından mesajlar aldım. Ben 2 çocuk annesi olarak ölmekten çok korkuyorum. Korktuğum için 1 aydır evden dışarı çıkmıyorum. Benim can güvenliğim yok. Ölmek istemiyorum, belki de bunlar son mesajlarım.

ABLASI DA SOSYAL MEDYADAN YARDIMA DESTEK İSTEDİ

Seyhan Önem adlı 2 çocuk annesi kadının yardım çığlığına ablası Merve Önem Karasu da, sosyal medya hesabından kardeşine destek mesajları yazarak yardım istedi. Abla Karasu’nun yazdığı o mesajlar şöyle..

”Lütfen destek verin Seyhan benim kardeşim. 15 senedir hayatımız da olan bu kişinin tehditlerine artık tahammül edemiyoruz. Biz evdeyken çatılardan atlayıp evime gireceğini ve kardeşimi her şekilde alabileceğini iddaa ediyor.Desteğiniz çok kıymetli Seyhan'ın ablasıyım şahıs halen bizleri tehdit etmeye devam ediyor. Çatılardan atlayarak evime gireceğini ve kardeşimi biz evde olsak bile alabileceğini söylüyor. Arada iki tane evlat olduğu için hiç bir zaman kötü olmak istemedim ailesi ile görüştüm. Ailesi oğullarını zapt edemediklerini şikâyetçi olmamız gerektiğini söylüyor öyle yapıyoruz yine tehdit alıyoruz. Velayet konusu hakkında çok soru olmuş boşanmak için velayeti bilinçli olarak verdik çünkü şahıs aylardır belki senelerdir düzenli çalışmıyor ve ayrıca”

TEHDİT ALAN KADINA SOSYAL MEDYADAN YÜZLERCE KİŞİ DESTEK OLUYOR

Öte yandan, ayrıldığı eşinin baskı ve tehditlerine uğrayan Seyhan Önem’e, sosyal medyadan yüzlerce kişi destek mesajları yazıyor. Bu mesajlarda, genç kadına avukat ve koruma yardım önerileri de dikkati çekiyor.

- “Bir kadın daha sosyal medya aracılığıyla ölmek istemediğini haykırıyor. Bu nasıl bir ülke bütün bunlara seyirci kalıyor. Her istediği yasayı çıkaran iktidar bu konuda neden gerekeni yapmıyor. Ayasofya gibi saçma sapan işlerle uğraşacağıniza biraz bu kadınlara kulak verin...”

- “Bu durumu yaşayan o kadar çok kadın var ki, normalde tek bir tehditte ceza alsa erkekler bunu yapamaz. Tehdit suçtur ama aile içi olunca hakim de polis de s2ne takmıyor”

- “Diliniz suçlayıcı olmasın,tahriklerine kapılmayın.Amacı sürekli ariza çıkarmak.Mesajlarına birşey yazmayın.Devletimiz malum, siz yolunu bulmalısınız.Sürekli konuyu değiştirin,sizi tartışmaya çekmesine izin vermeyin.Psikolojik yönlendirme ile ilgili kitaplar okuyun.”

 - “Hemen taşıma ruhsatlı silaha başvur. Mazeretin açık verirler. Ilk o davrandığı anda meşru müdafaya girir. En fazla 6 ay yatarsın. Başka dilden anlamaz bunlar.”

- “Ayda bir uzaklaştırma kararının uzatılmasını talep etmeyi unutmayın. Ayrıca karşı taraf kapınıza kadar gelirse polisi arayın. Uzaklaştırma kararınızın olduğunu belirtin. Telefonla ararsa ses kaydına alın ve aldığınızı karşı tarafa söyleyin.”

- “Yukarıda kardeşi anlatmış
Boşanma aşamasında, işlemlerin hızlı yürümesi için razı gelmişler. “Adam işsiz ve sabıkalı olduğu için, boşanma sonrası anne işe başlayınca geri alması kolay olacak nasıl olsa” şeklinde planlamışlar.
Bu aşamada adamı. her yaptığı velayeti verdirecek”

- “Yine bir katil bir cani adayı alacağı cezayı araştırarak veya bilerek bazı şeylere yelteniyor.en fazla 1 sene yatarım demiş... Artık buna bı dur denmeli. Bu kadın cinayetleri bir son bulmalı. Önlerine çiçek bahçeleri serilecek kadınların bu hayattan koparılması değildir adamlık..”

- “Allah yardımcın olsun. Bu şerefsize seve seve haddini bildirir, evine getirip ayaklarını öptürürüm. Fakat inan bana hastaneden çıkınca yine kapına gelir. Bunların tedavisi yok.”

- “Sana bir tavsiyem var. Zor ama denemen lazım. Sana zarar vermese de çocuklarının babası. Çocuklarını emanet ediyorsun. Psikolojik tedavi görmeye ikna et. Çok yetenekli doktorlar müthiş ilaçlar var. Çağır eve kalabalıkken ağzından gir burnundan çık. Gerekirse barışma umudu ver”

- “Seyhan hnm can güvenliğiniz tehlikede.Savcılıktan koruma talep edin(konutta ve sokakta).Vermezlerse özel koruma tutun.Ücretini Ombunsmandan talep edin.Özel koruma ücretini karşılamazlarsa AİHM ne kadar taşıyın davanızı.Ancak böyle örnek olur,sesinizi duyurabilirsiniz.”

Bu çağrıya lütfen kulak verin! 'Belki bu son mesajlarım' ile ilgili etiketler kadına şiddet seyhan önem
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.