Boyun düzleşmesi nedir? Neden olur? Boyun düzleşmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Özellikle masa başında çalışmak zorunda olan insanlarda meydana gelen boyun düzleşmesinin ne olduğu, neden kaynaklandığı ve tedavi yöntemleri araştırılıyor. Peki, boyun düzleşmesi nedir? Neden olur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Boyunda düzleşme kendi başına bir hastalık değildir. Omurganın ağrıya neden olan başka bir hastalığına eşlik edebilen bir bulgudur. Kişinin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkileyen boyun düzleşmesinin ne olduğu, neden kaynaklandığı ve tedavi yöntemleri araştırılan konular arasında. Peki, boyun düzleşmesi nedir? Neden olur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde... 

Boyun düzleşmesi nedir? Neden olur? Boyun düzleşmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDİR?

Boyun düzleşmesi, üst omurgada (servikal bölge), yani boyun omurunda bir eğridir. Omurgadaki eğrilik normalde dengeyi korurken baş ve omurgayı sabitlemeye etmeye yardımcı olur. Servikal omurga genellikle C şeklindedir fakat eğriliğin normalden daha derin olduğu zamanlar vardır ve boyun düzleşmesi (servikal lordoz) olarak bilinen duruma neden olur. Servikal lordoz, boyun bölgesinde içe doğru anormal bir kurvatürdür ve bu da başın normal pozisyonunun ötesinde ileriye doğru (veya çıkıntılı) görünmesini sağlar. Ayrıca servikal omurganın düzeldiği veya diğer yönde yayıldığı bir ters lordoz (servikal kifoz olarak bilinir) vardır.

BOYUN DÜZLEŞMESİNİN NEDENLERİ

Boyun düzleşmesine neden olduğu bilinen birçok faktör vardır. Çoğu kalıtsal bir durumdur. Çoğu durumda sağlıklı duruşun bozulmasından oluşur. Ayrıca, yaralanma ve / veya travma, stres ve boyundaki gerilmeden kaynaklanabilir. Kemik dokusunun incelmesi ve zamanla kemik yoğunluğunun azalması olan, sıklıkla boyun bölgesinde görülebilen osteoporoz da boyun düzleşmesinin nedenidir. Kemik dokusunun incelmesiyle, boyun dik pozisyonunu korumak yerine, rahat bir halde dışarı doğru kaymaya meyilli olabilir. Osteoporozdan muzdarip olanlar, boynun ileri pozisyonunda daha normal hissedebilirler.

Osteoporozun dışında, obezitenin boyun düzleşmesine de neden olduğu bilinmektedir. Obezite vücudun dengesini ve merkezini etkileyebilir, böylece vücutta doğal olmayan bir ağırlık ve zorlanma gösterebilir.

BOYUN DÜZLEŞMESİNİN BELİRTİLERİ

Birçok insan, boyun düzleşmesine sahip olduğunu asla bilemez. Boyun düzleşmesinde, sıklıkla semptomlar gibi acı olmadan eşlik eder. Boynun düzleşmesini, zaman geçtikçe değişimini fark etmeyen birçok kişi vardır. Değişim genellikle kademeli ve sabittir. Bir travmadan dolayı değişiklik meydana gelirse ve boyun bölgesinde sinirlerin sıkışmasına neden olursa ağrı fark edilebilir.

BOYUN BÖLGESİNDE AĞRI

Boyun düzleşmesi belirtileri arasında ilk karşımıza çıkan sorun boyun bölgesinde meydana gelen ağrılardır. Çeşitli şiddette görülebilir bir semptom olan ağrılar bölgesel olarak da farklılık gösterebilir.

BOYUN HAREKETLERİNDE KISITLILIK

Boyun düzleşmesi belirtileri arasında sık görülenlerden bir diğeri ise boyun hareketlerinde kısıtlılıktır. Başınızı sağa sola döndürürken yaşadığınız zorluklar boyun düzleşmesinin bir işareti olabilir.

BAŞ DÖNMESİ

Baş dönmesi,birçok sağlık sorununa işaret eden belirtilerden birisidir. Damarların gerilmesi nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesi yaşam kalitenizi düşürecek önemli etkenlerden birisi olduğu için uzman bir doktor ile görüşmeniz tavsiye ediliyor.

BOYUN DURUŞUNDA FARKLILIKLAR

Boynunuzda dışarıdan fark edilebilecek farklılıklar meydana geldiyse akıllara boyun düzleşmesi gelebilir. Başınızı dik tutmak istediğinizde bile görülen belirgin eğrilikler durumunda doktora danışmanız etkili olacaktır.

BOYUN DÜZLEŞMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Boyun düzleşmesi genellikle doktor tarafından MR ve röntgen gibi tetkiklerle tespit edilir. Bu muayeneler, omurga eğrisindeki değişikliklerin nasıl değiştiğini ve eğrideki değişikliklerin nörolojik bir durumun sonucu olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Şiddetli olmadığı sürece boyun düzleşmesi herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez. Boyun düzleşmesi tedavisinde bir diğer yöntem boyunluk kullanmaktır. Tedavide iyileştirici önerilerin dışında hastanın iyileşme sürecini rahat atlatması için ağrı kesiciler de kullanılmaktadır. Eğer ağrı kesiciler rahatsızlığı gidermezlerse, boyun düzleşmesi olan hastaların uygun duruşu yeniden kazanabilmeleri için fizik tedavi tavsiye edilir.

BOYUN

Diskler esasında omurların birbirine sürtünmesini önleyen jöle kıvamında yastıkcıklardır. Disklerin misyonu üst kısmına düşen yük miktarını eşit olarak alt düzeylere iletmektir.
Boyun anatomisi, bir tüm olarak da şu olarak tanımlanabilir
Boyun bölgesi, ense olarak bilinen boynun arka bölümü bir yana bırakıldığında; yukarıda mandibula başka bir deyişle alt çene kemiği, aşağıda klavikulalar başka bir deyişle köprücük kemikleri ile içlerinde olan sternum kemiğinin başı, yanlarda ise trapez kasının başka bir deyişle ense ve sırtı kaplayan dev geniş kasın ön kenarları arasındaki alandır. Boyun, sol ve sağ taraf olarak da 2 bölümde değerlendirilir. Boynun her bir tarafını, yapıştığı yerlere atfen sternokleidomastoid olarak da isimlendirilen kocaman çapraz kas, ön ve yan-arka biçimde bununla birlikte ikişer bölüme böler. Sol ve sağ sternokleidomastoid kaslar yukarıda yanlarda kulak kemiklerinden başlar, çapraz olarak da alt uzanır ve aşağıda orta üstelik klavikula uçlarına ve sternum başına yapışır. Boyunda tam orta üstelik dışarıdan içeri gerçek sırasıyla; tiroid ve paratiroid bezleri, gırtlak ve nefes yolu üst bölümü, yutak alt bölümü ve yiyecek borusu üst bölümü, son en derinde boyun omurgası bulunur. Bu doku kısımlarının anında yakınında ise şah damarı içerir sol ve sağ boyun-damar siniri vardır. Boyunda bu yapıların haricinde ince kaslar, farklı sinirler, başka büyüklükte damarlar, bağ dokusu ve bağ dokusunun arasına dağılan lenf bezleri bulunur. Boyun anatomisi, ise şu olarak özetlenebilir:

Lenf bezleri, veya milletin yaygın ifadesiyle bezeler, kan sistemi ile birlikte vücudun immun mekanizmasını meydana getiren lenfoid sistemin ovoid biçimli yapılarıdır. Doktorlar bu yapıları, lenf ganglionu sözcükleri ile anlam bulurlar. Lenf bezleri tüm vücuda irili ufaklı dağılmıştır ve birbirleri ile lenf yolu aracılığıyla bağ halindedirler. Boyun, lenf bezlerinin en yüklü bulundukları vücut bölgelerinden biridir. Boyunda lenf bezleri, bulundukları alt bölgeye göre 7.kısım değerlendirilir: 1. bölge çene altı, ikinci bölge yan üst boyun, 3. bölge yan taraf orta boyun, 4. bölge yan alt taraf boyun, 5. bölge arka boyun, 6. bölge ön boyun ve 7. bölge ön alt boyun. Boyun omurları, diskler ve kuvvetli bağlar ile birbirine tutunurlar. Bu sistem kaslar ile esneklik kazanır ve güçlenir. Boyun omurgası içerisinden omurilik ve sinirler geçer. Omurilik 2 cm genelinde beyinden aldığı emirleri tüm vücuda ileten en son derece mühim bir yapıdır. Boyunda omurilikten çıkan sinirler el, kol ve omuzlarımızın hareketini, hissini ve kuvvetini sağlarlar. Sıhhatli boyun dengelidir. Bu dengeyi koruma amacıyla boyun omurgası natürel bir eğime sahiptir. Bu eğimin korunması huzurlu ve ağrısız boyun amaçlı çok mühimdir.

Boyun düzleşmesi nedir? Neden olur? Boyun düzleşmesi tedavi yöntemleri nelerdir? ile ilgili etiketler Boyun düzleşmesi neden olur tedavi yöntemleri neler
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.