Boşanma davası nasıl açılır? İnternetten boşanma davası açılabilir mi? Tek celsede boşanmak için ne yapılır?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun son yayınladığı raporda evlenme ve boşanma oranlarının bir önceki yıla göre arttığı görüldü. Evliliklerin azalıp boşanan çiftlerin sayılarının artması boşanma davası nasıl açılır sorusunu daha önemli kıldı. Peki, internet üzerinden boşanma davası açılabilir mi?

Boşanmada davası nasıl açılır, internetten boşanma davası açılabilir mi sorularının yanıtı haberimizde. Evli çiftler herhangi bir nedenden dolayı evliliklerine son verebiliyorlar. Evliliklerine son verebilmeleri içinde boşanma davası açmaları gerekiyor. Çiftler boşanma davası için ise iki seçenekleri var. Ya anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma türünden birini seçmelidirler. Yani boşanma davasının nasıl açılacağını belirleyen bu iki unsurdur. Boşanma davası nasıl açılır?

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Evli çiftler boşanmaya karar verdiklerinde boşanma davası açmaları gerekir. Fakat boşanma davası içinde bir karar vermek zorundalar. Ya anlaşmalı şekilde boşanacaklar ya da çekişmeli boşanma türünü seçecekler. Her iki boşanma türü içinde Aile Mahkemesine başvurmaları gerekir. Boşanmak isteyen kişi ya da taraflardan biri şu belgeleri tamamlamaları gerekir:

İki nüsha dava dilekçesi
Nüfus cüzdan fotokopisi
Varsa eklemek istediği belgeler
Davayı avukatlı ya da avukatsız şekilde açabilir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre daha kolay olanıdır. Herhangi bir adliyenin Aile Mahkemesine başvurarak dava açılabilir. Anlaşmalı boşanma davasında anlaşmalı boşanma protokolü kabul edilerek uygulanır. Mahkemede tarafların bu başvurusu doğrultusunda tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolü kabul ederek boşanma kararını verir.

İNTERNETTEN BOŞANMA DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

İnternet üzerinden e-Devlet şifresi, e-imza, mobil imza ile UYAP Vatandaş Portalı'na bağlanmak mümkün. Ayrıca e-Devlet üzerinden 4 seçenekle de UYAP Vatandaş Portalı'na bağlanarak dava başvurusunda bulunulabiliyor.

Boşanma davası nasıl açılır? - Son Dakika Haberler

BOŞANMA DAVASI ÜCRETLERİ

Boşanma davası ücretleri davacı tarafından ödenir. Davacı mahkeme veznesine dava harcı ve giderlerini peşin olarak yatırır. Eğer eksik yatırılırsa mahkeme devam etmez. Davada dinlenecek tanık sayısı, dava dosyasının bilirkişi kontrolünden geçip geçmeyeceği, başka kurumlara gönderilen veya istenen evraklar dava açma maliyetini belirler. Genel olarak 350-600 TL arasında bir tutar olur.

TEK CELSEDE BOŞANMAK İÇİN NE YAPILIR?

Tek celsede boşanma türüne anlaşmalı boşanma denir. Taraflar belirli protokolleri kabul edip mahkemeye kolayca başvurur. Mahkemede iki tarafın talebi doğrultusunda protokol kabul edilerek boşanma kararı verilir.

 

Boşanma davası nasıl açılır? İnternetten boşanma davası açılabilir mi? Tek celsede boşanmak için ne yapılır? ile ilgili etiketler TÜİK boşanma davası nasıl açılır
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.