Börü'de okunan Isaac Asimov kitabı Foundation nedir?

Börü dün akşam yayınlanan 6.bölümü ile final yaptı. Her detayı izleyiciler tarafından konuşulan dizide Kemal ve İrfan'ın okuduğu kitap izleyiciler tarafından merak edildi. Peki Isaac Asimov’un Foundation kitabı nedir? Konusu nedir? Detaylar haberimizde...

Çarşamba akşamları Star Tv'de yayınlanan Börü izleyicler tarafından büyük ilgi ile takip ediliyor. Dizi dün akşam 6.bölümü ile final yaparak ekranlara veda etti.DAĞ 2 filminin yazarı ve yönetmeni Alper Çağlar'ın yapımı gerilim dolu sahneleri ile ekranlara damgasını vurdu. Dün akşam yayınlanan bölümde  Kemal ve İrfan'ın okuduğu kitap izleyiciler tarafından merak edildi. Peki Isaac Asimov’un Foundation kitabı nedir? Konusu nedir? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

FOUNDATİON / VAKIF SERİSİ
 
Vakıf Serisi, rus asıllı, amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan bilim kurgu serisidir. Yaklaşık 30 yıl boyunca bir üçleme olarak kalan seri Vakıf, Vakıf ve İmparatorluk ve İkinci Vakıf kitaplarından oluşmaktaydı. 1981 yılından sonra Asimov seriye 2 ardıl (Vakıf'ın Sınırı, Vakıf ve Dünya) ve 2 öncül (Vakıf Kurulurken, Vakıf İleri) eklemiştir. Eklenen bu kitaplar Asimov'un yazdığı diğer iki seri olan Robot serisi ve İmaparatorluk Serisi'ne göndermeler yaparak, tüm bu serilerin aynı hayali evrende geçtiğini göstermiştir.
 
Serinin temelini ilk romanın baş karakterlerinden olan Hari Seldon'un tüm hayatını geliştirmeye harcadığı psikotarih (matematiksel sosyoloji'nin bir dalı) biliminin tahminleri oluşturmaktadır. Kitle eylemi kanunlarını kullanan bu bilim, büyük ölçeklerde geleceği tahmin edebilmektedir. Hari Seldon yaptığı araştırmalar sonucuda tüm Samanyolu'nda hüküm süren Galaksi İmparatorluğu'nun çöküşünün önüne geçilemez olduğunu ve ikinci bir imparatorluk kurulana kadar yaklaşık 30.000 yıllık bir Karanlık Çağ'ın geçeceğini görmüştür. Seldon ayrıca eğer gerekli düzenlemeler yapılırsa imparatorluksuz geçecek bu dönemin 1.000 yıllık bir süreci kapsayacak kadar azaltılabileceğini de hesaplamış ve bu daha tercih edilir sonuç için bir vakıf kurmaya karar vermiştir. Bu vakıf yetenekli sanatkar ve mühendisler tarafından insanlığın bilgi birikimini korumak ve geliştirmek üzere Galaksi'nin bir ucunda kurulmuştur.
 
 
YAYINLANMA TARİHİ
Asıl hikayaler
Vakıf ilk olarak 8 kısa hikâye şeklinde Astounding Magazine dergisinde Mayıs 1942 ve Ocak 1950 ayları arasında yayınlanmıştır. Asimov'a göre, hikâyelerin ana fikri Edward Gibbon'un Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi kitabına dayanmakta ve editörü John W. Campbell ile bir buluşması sırasında düşünmeden ortaya çıkmıştır . Asimov bu hikâyelerini Batı Philadelphia'daki apartman dairesinde Philadelphia Tersanesi'nde çalışırken yazmıştır.
 
Vakıf üçlemesi
İlk yayınlanan hikâyelerinden ilk dördü bir öncül hikâye ile birlikte toplanarak Gnome Press tarafından 1951 yılında Vakıf adında yayınlanmıştır. Kalan dört hikâye ise ikili ikili ayrı olarak yine Gnome tarafından Vakıf ve İmparatorluk (1952) and İkinci Vakıf (1953), adları ile basılmış ve halen anılmakta olan Vakıf üçlemesi adını almıştır .
 
Sonraki öncül ve ardıl kitaplar
1981 yılında Asimov, yayıncısı tarafından "Vakıf"ın hikâyesini anlatan dördüncü bir kitabı yazması için ikna edilmiş ve ortaya önceki kitaplardaki olayları kronolojik olarak takip eden Vakıf'ın Sınırı (1982) kitabı çıkmıştır.
 
Bu kitaptan dört yıl sonra ise Asimov adı Vakıf ve Dünya (1986) olan yeni bir ardıl kitap yayınlamıştır. Bu kitabı ise öncül kitaplar olan Vakıf Kurulurken (1988) veVakıf İleri (1993) izlemiştir. Ardıl ve öncül kitapların yazımı arasındaki iki yıllık sürede Asimov Vakıf serisini yazmış olduğu diğer seriler ile bağlamış ve tek bir hayali evren yaratmıştır.
 
Olayların oluş kronolojisine göre serideki kitaplar
Vakıf Kurulurken (1988)
Vakıf İleri (1993)
Vakıf (1951)
Vakıf ve İmparatorluk (1952)
İkinci Vakıf (1953)
Vakıf'ın Sınırı (1982)
Vakıf ve Dünya (1986)
 
ISAAC ASIMOV 
Yahudi asıllı Amerikalı yazar ve biyokimyacı.
 
Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "üç büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.
 
Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı.
 
Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.
 
26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.
 
1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.
YAZARLIK KARİYERİ
Yazarlık kariyerine bilim kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.
 
1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim kurgu öyküsü, en ünlü bilim kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim kurgu öyküsü seçildi.
Börü'de okunan Isaac Asimov kitabı Foundation nedir? ile ilgili etiketler boru ısaac asimov foundaiton kitabı nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.