Borcam nedir? Bor'dan mı üretiliyor?

Borcam'ın neden üretildiği vatandaşlar tarafından merak ederek araştırdığı sorular arasında yer alıyor. Hem bir marka olarak yer alan borcam aynı zamanda bir cam çeşiti. Herkes Borcam'ın ne olduğunu merak ediyor. Peki Borcam nedir? Neden üretiliyor? Borcam Bor'dan mı üretiliyor? Detaylar haberimizde...

Borcam Bor'dan mı üretiliyor? Isıya dayanaklı fırın kabı ve benzeri benzeri pres ürünlere, tüketicilerin görüşü alınarak BORCAM adı verildi. Vatandaşlar Borcam'ın ne olduğunu merak ediliyor. Borcam ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılıyor. Peki Borcam nedir? Neden üretiliyor? Borcam Bor'dan mı üretiliyor? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Borcam nedir?  Bor'dan mı üretiliyor?

BOR

Bor, atom numarası 5 ve kimyasal sembolü B olan kimyasal elementtir. Bor bir yarı metaldir. Gerek Güneş Sistemi'nde gerek Dünya'nın kabuğunda düşük miktarlı bir elementtir. Buna rağmen, doğada rastlanan bileşiklerinin (borat minerallerinin) suda çözünürlüğü nedeniyle belli yerlerde yüksek yoğunlukta bulunabilir.

Elementel bor doğada bulunmaz. Endüstride yüksek saflıkta bor zorlukla elde edilebilir çünkü bor, karbon ve başka elementlerle bileşikler oluşturur. Borun çeşitli allotropları vardır: amorf bor koyu kahverengi bir tozdur; kristal bor ise siyah, son derece sert (Mohs sertlik skalasında yaklaşık 9,5) ve oda sıcaklığında düşük iletkendir. Elementel bor, yarı iletken endüstrisinde bir dopant olarak kullanılır. Yüksek saflıkta elementel bor süperiletken MgB2 teknolojisinin en önemli bileşenidir. Dunyada en cok bor Turkiyede. Dünyada 4 önemli elementel bor üreticisi vardır: H.C. Starck (Almanya), S.B. Boron (A.B.D), Thronox (A.B.D) ve Pavezyum Kimya (Türkiye).

Bor bileşiklerinin ana kullanım alanları, çamaşır tozunda beyazlatıcı olarak (sodyum perborat) ve ısı yalıtımında kullanılan cam elyafının boraks bileşeni olaraktır. Bor bileşklierinin ayrıca, yüksek kuvvetli düşük ağırlıklı yapısal malzemelerde özelleşmiş rolleri vardır. Camlar ve seramiklerde onların ısı şokuna dayanıklı olması için kullanılır. Boron içeren reaktanlar organik bileşiklerin sentezinde kullanılırlar, ve boron içermeyen bazı ilaçların yapımında ara ürün olurlar.

Biyolojide boratlar memelilere düşük düzeyde toksiktir (sofra tuzu kadar) ama eklem bacaklılarda çok daha etkilidirler. Boron içeren doğal bir antibiyotik bilinmektedir. Bitkilerde az miktarda boron hücre duvarının sertleşmesi için gereklidir, bu yüzden toprakta boronun varlığı bitki büyümesi için gereklidir. Deneylerde boronun hayvanlarda da eser seviyede dahi olsa gerekli bir element olduğu bulunmuştur, ama hayvan fizyolojisindeki rolü bilinmemektedir.

Borcam nedir?  Bor'dan mı üretiliyor? - Resim : 2

BORCAM NE ZAMAN ÜRETİLDİ?

1968, Teknik Cam San. A.Ş.-Topkapı 'da sert borosilikat camdan ısıya dayanıklı cam ev eşyası, cam boru/çubuk ve laboratuar malzemeleri üretimine başlandı.

1974, M-16 Üfleme makinesi ile sert borosilikat camdan çaydanlık ve bardak otomatik üretimine başlandı. El imalatı çaydanlık, bardak gibi ürünlerin üretimi zenginleştirildi.

1977 yılından itibaren, sert borosilikat camdan üfleme ve pres ürünlerin tüm dünyada bilinen önemli bir üreticisi durumunda olan Japon NEG Firması ile dostluk çerçevesinde karşılıklı ziyaretlerle teknik konularda görüşmeler yapıldı.

1981 yılında, Paşabahçe Fabrikası M-16' ya göre büyük ürün üretebilen ve teknolojisi daha yüksek olan LH-16 Üfleme Makinesi, M-16 Makinesi yerine devreye alındı.

1985 yılında Japon NEG firması ile teknik yardım anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında teknoloji desteği ile birlikte üretim için otomatik pres makineleri alındı. Borosilikat camın özellikleri yenilenerek tasarım çeşitliliği artırıldı ve Teknik Cam Sanayi Fabrikası'nda tek bir pres makinesi ile 1986 yılının 2. yarısından itibaren ısıya dayanıklı fırın kabı üretimine başlandı; kapaklı yuvarlak (59003) ve dikdörtgen tencereler (59009 ve 59010) ile dikdörtgen tepsi (59004), ilk ısıya dayanıklı fırın kabı üretimleridir.

1986, ısıya dayanıklı fırın kabı ve benzeri pres ürünlere, nihai tüketicilerin de görüşleri alınarak 17 seçenek arasından, BORCAM adı verildi.

1986, Borcam markası tescil edildi.

1989, üretim 2 pres hattına çıkarıldı: Borcam ürün yelpazesi genişletilerek oval tencere, kare ve yuvarlak tepsi üretimine başlandı.

Borcam nedir? Bor'dan mı üretiliyor? ile ilgili etiketler Bor borcam üretiliyor
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.