Bölgeye heyet gönderen BOTAŞ, kesintiyi tahkime taşıyabilir

İran’ın doğal gazı 10 gün süreyle kesme kararı alması üzerine BOTAŞ bölgeye heyet yolladı. İran’ın kestiği gazı iç talep için kullandığı aktarılırken, kesintinin sürmesi durumunda BOTAŞ'ın konuyu tahkime taşıyacağı bildirildi.

İran’ın Türkiye’ye Gürbulak'tan sağlanan doğalgazı iletim hattını teknik arıza gerekçesiyle 20 Ocak'tan itibaren 10 gün süreyle durdurduğunu açıklamasının ardından bölgedeki arıza tespitini yerinde görmek üzere BOTAŞ'tan bir heyetin gönderildiği aktarıldı.

İlk incelemelerde teknik arıza bulgusu ile karşılaşılmazken ülkede çetin geçen kış koşulları nedeniyle Türkiye’ye gaz akışının durdurulduğuna yönelik tespitlerde bulunuldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuyla ilgili “İran’ın, kontratımızda yazılı olan basınçla alakalı koşulları tutturamadığını görüyoruz.” yorumunu yaparken, durumun İran tarafından çözüme kavuşturulmaması halinde uluslararası tahkim yoluna gidilebileceği bildirildi.

İRAN HARİCİ GİRİŞ NOKTALARINDA KESİNTİ YOK

Bakan Dönmez, diğer ülkelerden doğal gaz temini ile ilgili olarak “Avrupa ile aynı kaynaklardan besleniyoruz. Orada da benzer sıkıntılar oldu ve arz kısıntısından dolayı fiyatlarda ciddi artışlar meydana geldi. Vatandaşı karanlıkta, soğukta bırakmamak için kontratların hepsini yeniledik, eksik olanları da spottan tedarik ederek kapatmıştık. İran hariç öbür giriş noktaları tam kapasite çalışır vaziyette.” ifadelerini kullandı.

İran’ın kontratta yazılı olan doğalgaz basıncı ile alakalı koşulları sağlamadını belirten Dönmez, şu değerlendirmeyi yaptı:

İran bir kaçak olduğunu belirtti. Bizim yaklaşımımız kış koşullarının atlatılmasından sonra tamiratın yapılması yönündeydi. Onlar bu riski alamayacaklarını söylediler. İş dünyamızla süreci en az hasarla atlatmak için çalışıyoruz. 10 günlük süreçte yüzde 40’lık kesintiyle atlatabiliriz demiştik. Sanayicilerimiz, yarım kapasite çalışmak yerine birkaç gün tam kapanma ve ardından tam kapasite çalışma önerisinde bulundu. Buna göre planlamamızı yaptık.

Bölgeye heyet gönderen BOTAŞ, kesintiyi tahkime taşıyabilir ile ilgili etiketler BOTAŞ İran Fatih Dönmez
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.