Boğaziçi Üniversitesi neden eylem yaptı? Kayyum rektör ne demek? Boğaziçi rektörü neden protesto edildi?

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan kayyum rektör eylemi, Türkiye'nin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Yaklaşık bir aydır Boğaziçi Rektörlük binası önünde çeşitli gösteriler yapanlar, daha sonrası polisle çatıştı. Kayyum rektör atandığını ileri sürerek Boğaziçi Üniversitesi ve Kadıköy'de gösteriler düzenlendi. Peki, Boğaziçi rektörü neden protesto edildi? Boğaziçi olayları nedir?

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Melih Bulu'nun atanmasından sonra üniversite içi ve dışında gösteriler düzenleyen öğrenciler, polisle çatıştı. Kayyum rektör eylemi sonrası olaylar üniversite bahçesini aşarak Kadıköy'e kadar taşındı.

Kadıköy'de rektör Melih Bulu'yu prostesto edenlerin içlerinde terör örgütü üyesi olanlar da vardı. Peki, Boğaziçi Üniversitesi neden eylem yaptı? Boğaziçi olayı nedir? Kayyum rektör ne demek?

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ NEDEN EYLEM YAPTI?

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylar nasıl başladı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ocak'ta yayımladığı kararnameyle Prof. Dr. Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atadı.Üniversitenin hem öğrencileri hem de öğretim üyeleri bu karara tepki gösterdi. Atama kararının hemen ardından Boğaziçi Dayanışması, boykot ve eylem çağrısı yaptı. Bu çağrıyla birlikte günlük olarak farklı protesto gösterileri düzenlenmeye başlandı. 

Boğaziçi Üniversitesi olayı nedir, neden oldu? Boğaziçi olayı nedir?

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep ediyor. Rektörlük binası önünde toplanan öğretim üyeleri binaya arkalarını dönerek, protesto eylemi düzenledi ve gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yaptı. Aynı gün, üniversitenin Güney Kampüsü'nde başlayan eylemler Kadıköy'de devam etti ve Boğaziçi dışından gelenlerin de katıldığı daha geniş kapsamlı bir protesto düzenlendi.

O tarihten bu yana da hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin protestoları, kampüs içerisindeki farklı eylemlerle devam etti. Ancak geçen haftasonu bu süreçte önemli bir dönüm noktası yaşandı. Geçen haftanın sonlarına doğru kampüs içerisinde açılan ve 300'den fazla kişinin eser gönderdiği bir sergide bulunan Kabe figürlü görsele gösterilen tepkiler, LGBTİ topluluğunun hedef alınmasına ve yaşananlardan sorumlu gösterilmesine yol açan bir süreç başlattı. Haftasonunda düzenlenen operasyonda beş kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olduğu açıklanan ikisi tutuklandı, ikisine de ev hapsi verildi. Bu tutuklamaları protesto etmek için 1 Şubat Pazartesi günü düzenlenen eylemler sırasında polis üniversite kampüsü içerisinde sert bir müdahalede bulundu. 

Bulu'nun ataması neden tepki topluyor?

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin yaptıkları açıklamalarda hem Bulu'nun atanmasına hem de bu atamanın yapılma biçimine itiraz ettikleri görülüyor. Bu nedenle de talepleri Bulu'nun istifa etmesi ve yeni rektörün seçimle belirlenmesi olarak sıralanıyor. Son dönemde öğrencilere yönelik gözaltı ve tutuklamaların artmasıyla birlikte talepler arasına öğrencilerin serbest bırakılması da eklendi. Bulu'nun atanmasının hemen ardından öğretim üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, "1980'lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Akademik yöneticiler atamayla değil, seçimle belirlenmelidir" dedi.Öğretim üyeleri ayrıca, bu uygulamanın "akademik özerkliği, bilimsel özgürlüğü ve demokratik değerleri" açıkça ihlal ettiğini ve bu nedenle de kabul edilemez olduğunu belirtti.Öğrenciler de eylemlerinde benzer gerekçeler öne sürüyor ve Bulu'yu "kayyum rektör" olarak tanımlıyor. Bulu, 2016 yılında yayımlanan bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen sistem çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atandı. Bu KHK'ya göre, devlet üniversitelerine rektör ataması Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor.Bulu ile ilgili bir diğer itiraz noktası da Boğaziçi Üniversitesi mensubu olmaması ve siyasi geçmişi. Boğaziçi'ne atanmadan önce yaklaşık bir yıl Haliç Üniversitesi rektörlüğünü yürüten Bulu, 2002'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Sarıyer ilçe teşkilatının kurulmasında görev yaptı ve 2015 genel seçimlerinde de yine aynı partiden milletvekili aday adayı oldu.

Bulu kendisine yönelik tepkiler karşısında ne söyledi?

Bulu, atanmasına yönelik tepkiler karşısında farklı açıklamalar yaptı ve öğrencilerle de bir araya gelerek, sorularını yanıtladı.Bulu, Twitter hesabından paylaştığı "Merhaba Boğaziçi" başlıklı ilk mesajında, "Unutmayalım ki, hepimiz aynı gemideyiz" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi neden eylem yaptı? Kayyum rektör ne demek? Boğaziçi rektörü neden protesto edildi? ile ilgili etiketler Boğaziçi Üniversitesi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.