BMGK Ukrayna için acil toplandı! Veto yetkisini kullandı...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıması üzerine acil toplandı. Dönem başkanı veto yetkisini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıması üzerine Türkiye saati ile bugün 05.00'te acil toplandı.

Ukrayna'nın talebi üzerine konsey üyeleri New York yerel saati ile pazartesi akşam 21.00'de acil toplanarak Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasını görüştü.

Konseyin 8 üyesi ABD, İngiltere, Fransa, İrlanda, Norveç, Meksika, Brezilya ve Arnavutluk'un toplantının yapılmasını desteklediği belirtildi.

DÖNEM BAŞKANI RUSYA VETO YETKİSİNİ KULLANDI

Bu ay BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürüten Rusya'nın belirtilen saatte yapılması için toplantıyı programa aldığı ancak Rusya'nın daimi üye olarak elinde veto yetkisi olduğu için toplantıda herhangi bir adım atılamamış oldu.

Bilindiği gibi, BM Güvenlik Kurulu'nda 5 daimi ülkeden herhangi birinin veto etmesi, karar çıkmaması için yeterli oluyor.

ÇİN TEMSİLCİSİNDEN 50 SANİYELİK KONUŞMA

Toplantıda bir gelişme de dikkat çekti. Çin temsilcisi tarihin en kısa konuşmasını yaptı. Yaklaşık 50 saniye konuştu.

Bu tutumun ABD tarafından olumlu karşılandığı belirtildi.

ABD VE UKRAYNA TEMSİLCİLERİNİN AÇIKLAMALARI

ABD Daimi Temsilcisi Linda Greenfield, "2. Dünya Savaşı'ndan beri ABD ve BM'nin kurucu anlaşması var, ki bu güvenlik konseyi onu korumakla görevlidir. Bu anlaşma, İmparatorlukların otoritelerine karşı bir güvenlik görevi gördü. Putin bu bölgelere göndereceği askerlere barış gücü diyor bu saçmalık. Bunu yaparak dünyaya bir seçenek sundu. Bundan kaçamayız seçim yapmalıyız. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ihlal ediliyor. Putin tarafından yapılan bu hamle bariz bir şekilde Ukrayna işgali için bahanedir. Burada Putin'in neden bunu yaptığını tahmin etmek gayet kolay. Putin Ukrayna'nın batıdan nükleer silah alacağını söyledi, bu doğru değil. Ukrayna bunu istemiyor. Bu yanlış bir düşünce" dedi.

Ukrayna Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya ise Rusya temsilcisinin açıklamalarından sonra söz alarak, "Maskemi çıkararak konuşma yapacağım, sonuçta hepimiz aşılarımızı olduk. Koronavirüsün aşısı var, yaşananlar ise, şu ana kadar hiçbir virüsün yenemediği bir virüs yüzünden gerçekleşti. Bu virüs BM'yi vurdu ve şu anda Kremlin tarafından yayılıyor. Bu toplantıyı talep ettik, çünkü dikkatinizi çekmemiz gereken bir konu var. Putin sözde halk cumhuriyetlerini tanıma kararı aldı" dedi.

BMGK Ukrayna için acil toplandı! Veto yetkisini kullandı... ile ilgili etiketler Birleşmiş Milletler Ukrayna Rusya bmgk
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.