'Biz siyaset yapmıyoruz'

Koronavirüs aşısı geliştiren BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının başarısının bilerek kaybettiği seçimden sonra verildiğini öne süren ABD Başkanı Donald Trump'ın sözlerine yanıt verdi. Şahin Trump'ın bu iddalarına karşılık, "Biz siyaset yapmıyoruz. Tıbbi araştırmalar hiçbir zaman politize edilmemeli. Aşı virüsün başını ezecek" dedi.

Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ederken virüse karşı Pfizer ile ortak aşı geliştiren BioNTech'in çalışmalarının yüzde 90 etkili olduğunu açıklaması sonrası şirkete olan ilgi arttı. BioNTech'in kurucularından Türk asıllı Prof. Dr. Uğur Şahin bu kez İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuştu.

ABD seçimlerini kaybeden Donald Trump'ın, aşıyla ilgili müjdenin kasıtlı olarak geciktirildiğine dair iddialarına yanıt veren Şahin, "Aşıyı mümkün olduğunca çabuk geliştirmek istiyoruz. Kendimize ait bir koordinasyon sistemimiz var. Her gün çok önemliydi ve çaresizce test sonuçlarının geleceği günü bekledik. Yeterince erken çıkmadı. Tıbbi araştırmalar hiçbir zaman politize edilmemeli. Bilgiyi saklamak etik değil. Bizim için önemli olan aşıyı geliştirmek ve biz siyaset yapmıyoruz" dedi.

"AŞI BU VİRÜSÜ YENECEK"

Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının "virüsün başını ezip", dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu söyledi. Aşının semptomsuz enfeksiyonlarda da etkili olup olmadığı konusunda iyimser olduğunu belirten Şahin, "Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlaması büyük bir etki yaratacaktır. Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık" diye konuştu.

"VİRÜS BU MEKANİZMALARA KARŞI KENDİSİNİ SAVUNAMAZ"

Aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inandığını ifade eden ve birden fazla şekilde virüse saldırdığını söyleyen Şahin, "Covid-19'un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz" dedi.

1 YILLIK KORUMA SAĞLAYACAK

Aşının farklı yaş gruplarına farklı koruma düzeyleri sağlayıp sağlamayacağı sorusunun yanıtının üç hafta içinde belli olacağını ifade eden Şahin, farklı etnik gruplar üzerinde farklı etki gösterip göstermeyeceğinin de henüz netlik kazanmadığını söylüyor. Şahin, aşının üçer hafta arayla koldan iki doz halinde yapılacağını ve böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını kaydediyor.

'Biz siyaset yapmıyoruz' ile ilgili etiketler Donald Trump Koronavirüs aşı çalışmaları BioNTech uğur şahin
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.