Bitcoin'i Musk zıplattı, Yellen çökertti

SuperHaber ekonomi kulislerinden bildiriyor... Kripto para "Bitcoin" fenomeninin kodları; Ponzi sistemi mi, geleceğin yatırımı mı? Türkiye'de kaç kişi kripto para yatırımı yaptı? İşte cevaplar...

Son iki günde, Bitcon ve diğer kripto paralarda büyük bir düşüş yaşanıyor. Bazı coin’lerde iki günlük çöküş yüzde 50’yi buldu. Kripto para için aracılık hizmeti veren bazı platformlarda ciddi sorunlar yaşandı. Peki neler oluyor?

Dünya ve Türkiye son yıllarda her gün, sabah, öğlen, akşam kripto paraları konuşuyor. Aslında para denmemesi gereken bu ‘şey’ler kim ne derse desin küresel ölçekte büyük bir yatırımcı kitlesini kendine çekmiş durumda. Bitcoin ile başlayan süreç, yüzlerce kripto paranın eklenmesiyle büyük bir balona mı dönüştü? Ya da regülasyonu (hukuki altyapısı, sigorta ve teminat sistemi) olmayan kripto paraların sonu mu geliyor?

Bu soruları tekrar sordurtan gelişme son iki günde Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların tamamının büyük değer kaybetmesi oldu. Bazı kripto paralardaki değer kaybı iki günde yüzde 50’yi aştı. Çünkü, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kripto paralarla ilgili yine sert sözler söyledi. Yellen, “Bitcoin, korkarım çoğu zaman yasa dışı finansman için kullanılıyor. Yatırımcıların yaşayabileceği potansiyel kayıplar konusunda endişeliyim” dedi.

Bu sözlerden sonra hafta sonu 58 bin doların üzerini gören Bitcoin’in fiyatı dün 50 bin doların altına geriledi. Oysa, kripto paralarda geçen hafta Elon Musk’ın bir süre önce 1.5 milyar dolarlık Bitcoin almasıyla başlayan bahar havası devam ediyordu. Bir bakıma Elon Musk kripto paraları zıplattı, ABD Hazine Bakanı Yellen ise birkaç cümle sözle adeta kripto piyasayı çökertti.

Yellen’in sözlerine benzer sözleri bir süredir, Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere önemli merkez bankalarından da duyuyoruz.

Bütün bunlara rağmen henüz ‘sistemin sonu geldi’ demek için erken. Çünkü bu sistemi destekleyen, zengin şahsiyetler ve az da olsa önemli kurumlar var. Şu an için en azından sıradan vatandaşın kripto paralarda ne kadar büyük bir risk olduğunu anlaması ve tasarruflarının tamamını bu alana yatırmaması için ‘bir musibet’ yaşanmış oldu.

Bu çok önemli bir mesele çünkü Türkiye’de kripto paralara yatırım yapanların sayısının 3 milyonun kişiden fazla olduğu belirtiliyor. Maalesef, medyaya, özellikle de TV kanallarına reklamveren olarak giren kripto para platformları, ekranlarda bolca boy gösterdiler ve son zamanlarda dolar ve altında hayal kırıklığı yaşayan vatandaşları kriptolara yönlendirdiler.

Biz bir kez daha vatandaşı ikaz ediyoruz. Aman dikkat. Hukuki açıdan hiçbir teminatı, sigortası olmayan, belki yakın gelecekte büyük kayıt dışı ve kara para soruşturmalarına konu olabilecek bir mecrada her şeyinizi kaybedebilirsiniz. Kripto paraların değeri yeniden yükselmeye başlasa da siz bu sözümüzü sakın unutmayın.

Bitcoin'i Musk zıplattı, Yellen çökertti ile ilgili etiketler Bitcoin Janet Yellen elon mus Avrupa Merkez Bankası
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.