Biri yüzde 80 diğeri yüzde 90 değerlendi

Yatırım aracı denildiğinde akla ilk olarak dolar ya da euro gibi paralar ve altın ile son dönemin popüler yatırım araçları Gamestop ile Bitcoin geliyor. Oysa yatırımcının gözünden kaçan iki emtia var ki son dönemde yatırımcısına yüzde 80 ve yüzde 90 oranında kar ettirmiş durumda. Yatırcıların çoğunlukla gözünden kaçan bu iki emtia bakır ve platin. İşte son 9 yılın zirvesini gören bakır ile platinde yaşanan artışın yansımaları...

Elektrikli araçlardan çamaşır makinesine kadar hemen her sektörde kullanılan bakırın ton fiyatı son dönemlerdeki artışla 8 bin doları geçmiş durumda. Çin koronavirüs sonrası toparlandıkça uzmanlar, bakır tahminlerini 10 bin dolara kadar yükseltmiş durumda.

2021 başından bu yana yatırımcının gündemini, 17 dolardan 347 dolara kadar fırlayan, daha sonra tekrar 50 dolar seviyelerine gerileyen GameStop hisseleri, bir yılda yüzde 360'ın üzerinde değerlenen Tesla ve 50 bin doları aşan Bitcoin, 45 günde yaklaşık yüzde 9 değer kaybeden altın meşgul ediyor.

2020'nin mart ayında, pandeminin yarattığı belirsizlikle 4 bin 774 dolara gerileyen bakırın ton fiyatı, 8 bin 400 dolar seviyesini geçmiş durumda. Bu, 2012'den bu yana bakır fiyatlarının çıktığı en yüksek seviye anlamına da geliyor.

Benzer şekilde 11 ay önce 644 dolardan işlem gören platinin ons fiyatı da yüzde 90'ın üzerinde artışla 1244 dolara kadar çıktı.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P'nin 18 Ocak'ta yayımladığı rapora göre bakırdaki yükselişin birkaç sebebi bulunuyor:

- Her ABD vatandaşına 1400'er dolar nakit desteği ve küçük işletmelere 440 milyar dolarlık desteği de içeren 1,9 trilyon dolarlık yeni koronavirüs teşvik paketini açıklaması beklenen Joe Biden'ın seçilmesi
- Dünyanın en büyük iki bakır üreticisi Şili ve Peru'da pandemi nedeniyle bakır üretiminin azalması ve bu durumun fiyatları artırması
- Günlük vaka sayısının 15'e kadar gerilediği Çin'de endüstriyel faaliyetin artmasıyla bakır talebinin de yükselmesi
- Aşı haberlerinin piyasadaki olumlu yansıması ve aynı zamanda dolardaki zayıflama
- En büyük iki üreticinin üretiminde gerileme

BAKIR ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ VAR

Şili Bakır Komisyonu'nun verilerine göre 2019'daki 5,78 milyon tonluk bakır üretimi 2020'de 5,73 milyona düştü. Komisyondan 28 Ocak'ta yapılan açıklamada ise 2021 bakır üretimi tahmini 6 milyon ton olarak duyuruldu.

Peru Enerji ve Madencilik Bakanlığı ise 8 Şubat'ta yaptığı açıklamada bakır üretiminin 2020'de yüzde 12,5 gerileyerek 2,15 milyon tona düştüğünü bildirdi.

Üretimin gerilemesi ve lojistikteki aksaklıklar ile birlikte Şili ve Peru'da üretilenin Çin'e getirilmesinde de gecikmeler yaşandı. 

Biri yüzde 80 diğeri yüzde 90 değerlendi

Bakır fiyatlarındaki son bir yıllık değişim  

 

EN BÜYÜK TÜKETİCİNİN ENVANTERİNDE TARİHİ DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Dünyanın en büyük bakır alıcısı konumundaki Çin'in her yıl şubatta kutladığı yeni yıl öncesi bakır talebinin hafiflemesi pandemi öncesinin normaliydi.

Ancak bu yıl geçen yıla göre seyahatlerin daha az olması, göçmen işçilerin çalışmaya devam etmesi sonucu bakır talebi artmaya devam ediyor olsa da, Çin'in bakır envanteri tarihin en düşük noktasına çekildi.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası kayıtlarına göre 11-17 Şubat arası resmi tatile çıkan Çin'de şubat başında bakır stoku 68 bin 588 tondu. Bu, 2011'den bu yana görülen en düşük seviye durumunda.

ABD merkezli fon yöneticisi şirket WisdomTree'in yatırım yönetimi analistlerinden Nitesh Shah, Reuters'a yaptığı açıklamada "Envanterlerin bu derece düşük olması, bakır için üretim talebinin hâlâ var olduğunu ve bunun spekülatif bir hikaye olmadığını gösteren önemli bir işaret" diye konuştu

Citi Group Emtia Stratejisti Tracy Liao ise Nasdaq'a verdiği röportajda ise Çin'de ihracata dayalı üretim yapanların gelecek üç ayda yapacakları siparişlerinin çok güçlü olduğunu, Çin Yeni Yılı öncesi bile satın alımlara devam ettiklerini ifade etti. Liao, "Bu yıllardır görmediğimiz bir şey" dedi.

PETROL ÇAĞI KAPANDIKÇA BAKIRA İLGİ ARTIYOR

S&P'nin bakır fiyatlarındaki artışa gerekçe olarak gösterdiği bir başka durum ise hükümetlerin yeşil politikaları kapsamında sürdürülebilir enerjiye dönüşümün giderek daha da yaygınlaşıyor olması.

"Elektriğin üretimi, taşınması, depolanması ve tüketimi için bakıra ihtiyaç var" küresel varlık yönetimi ve yatırım bankacılığı şirketi Stifel'in analistlerine göre uzun vadede bakır talebi, "yeşil enerji" trendiyle birlikte desteklenen bir yatırım aracı durumunda.

"Yeşil enerji" başlığının en üst sırasında ise elektrikli araçlar başı çekiyor.

15 Şubat'ta KITCO News'a konuşan Kanada merkezli CopperBank CEO'su Gianni Kovacevic, Tesla gibi elektrikli bir aracın üretiminde yaklaşık 2 ons gümüş bulunurken, 100 kilogramdan fazla da bakır kullanıldığını anımsatarak yeşil ekonomi politikalarının bakır talebini katlayacağını ifade etti.

Biri yüzde 80 diğeri yüzde 90 değerlendi - Resim : 2

Kovacevic, "1890'dan bugüne dünyaya yerleştirdiğimiz bakırı düşünün… Bunu, 30 yıl içerisinde ikiye katlamamız gerekecek ve bu, ABD'nin trilyon dolarlık yeni teşvik paketiyle birlikte er ya da geç olacak" dedi.

S&P raporunda görüşüne yer verilen Bank of America analistleri de iklim değişikliği ile mücadele politikaları arttıkça hükümetlerin bakır gibi metallere ilgisinin artacağını söyleyerek, fiyatların 10 bin dolar üzerine çıkacağı tahmininde bulundu.

Ancak aşının etkili olmaması, ekonomilerin açılmasının gecikmesi ve daha sıkı para politikaları, bakır piyasasının karşı karşıya olduğu riskler arasında bulunuyor.

Ocak ayı sonunda Bloomberg'e konuşan Şili Madencilik Komisyonu Direktörü Joaquin Villarino, "Pandemi altı ay veya bir yıl daha devam ederse, madenlerde aldığımız kovid önlemleri nedeniyle üretim de sekteye uğrayabilir" ifadesini kullanmıştı.

ÜRETİM AÇIĞI 2023'E KADAR DEVAM EDEBİLİR

Independent Türkçe'nin haberine göre, bakırı daha fazla talep edecek tek yer dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin değil.

Zira pandemiyle durma noktasına gelen tüketimin, 2021'de yeniden yükselişe geçmesi durumunda çamaşır makinasından buzdolabına, donduruculardan otomobillere kadar pek çok ürüne talep, Çin dışında da yükselecek. Batı Avrupa'nın bakır talebi de bu noktada daha da önem kazanacak.

Citi Group Analisti Oliver Nugent, daha önce tatillere, restoranlara para harcayanların evde kalmasıyla inşaat, tüketim ürünleri ve otomotiv sektörlerinde tüketiminin arttığını, dolayısıyla bakır piyasasında talebin güçlenmeye devam edeceğini ifade etti.

2021'de piyasanın daha çok Çin'in eski talebine odaklanacağını belirten Nugent, piyasadaki üretim açığının 2022 ve 2023'te de devam edebileceğini söyledi.

Bank of America Menkul Kıymetler Analisti Michael Widmer ise Reuters'a yaptığı açıklamada geçen yıl yüzde 1,3 azalan küresel bakır tüketiminin yüzde 6 oranında (24,76 milyon ton) artacağını tahmin ettiklerini kaydetti. 

GOLDMAN SACHS DA 10 BİN DOLAR HEDEFİNİ AÇIKLADI

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs'tan ocakta yapılan açıklamada, küresel ekonomi, "emtiadaki süper döngünün" şafağında yorumunu yaptı.

Ancak bu döngünün şeklini, pandemi sonrası toparlanma döneminde "yeşil endüstriyel devrimin" nasıl izleneceği ve ne gibi politikalar oluşturulacağı belirleyici olacak.

ABD Başkanı Joe Biden'ın önceki Başkan Donald Trump'ın çıktığı Paris Antlaşması'na geri dönme vaadi, Çin'in 2060'da karbon-nötr politikaya geçileceği yönündeki vaatleri ile birleşince bu durumdan yalnızca bakır değil, emtia üreten tüm ülkeler ve küresel istihdam piyasası da etkilenecek anlamına geliyor.

Tüm dünyadaki yasa koyucuların pandemi sonrası dönem için tam istihdam ve düşük gelirliler için gelir artışı sözü verdiğini anımsatan Goldman Sachs, bunun emtia fiyatlarına olumlu yansıdığını çünkü düşük gelirli kişilerin, varlıklı kişilere oranla harcama eğiliminin daha yüksek olduğunu ifade etti.

Goldman Sachs 12 aylık bakır fiyat hedefini ton başına 10 bin dolara çıkardı.

BAKIR GİBİ DEĞERİ ARTAN DİĞER BİR EMTİA İSE PLATİN

Bulunması altından 30 kat daha zor olan platin, madeni paralar ve mücevheratın yanı sıra sera gazı emisyonunu azaltmak için içten yanmalı motorların katalizörlerinde kullanılan bir emtia.

Biri yüzde 80 diğeri yüzde 90 değerlendi - Resim : 3
Platin fiyatlarındaki son bir yıllık değişim



Gübre ve hidrojen üretiminde de kullanılan platin, duyma cihazları, kalp pili, stent, diz ve kalça implantları gibi tıbbi ürünler için de gerekli bir maden.

Dünya Platin Yatırımı Konseyi'nin verilerine göre 2021'de sadece mücevherat sektörünün platin talebi yüzde 13 artacak. Çin'in bu talebin yüzde 45'ini oluşturacağı öngörüler arasında.

Konsey'in 2020'nin üçüncü çeyreğinde yayımladığı raporda platinde hem arzın hem talebin toparlanmaya başladığı ancak yüksek yatırım talebi karşısında arzın hâlâ yetersiz kaldığı ifade edildi.

Rapora göre otomotiv sektörünün platin talebi 2021'de yüzde 24 oranında toparlanacak ve 2 milyon 996 bin ons olacak. Bu, 2019 seviyesinin bile yüzde 4 üzerinde bir artış.

İngiltere merkezli, kimyasal ve sürdürülebilir teknoloji üreticisi Johnson Matthey'nin Şubat 2021 raporuna göre küresel platin piyasasındaki arz açığı 2020'de 390 bini buldu.

Emtia piyasası ile ilgili veri ve haber yayımlayan Metals Daily'nin CEO'su Ross Norman, MarketWatch'a yaptığı açıklamada "Platin yeniden yatırımcıların radarında" ifadesini kullandı ve ekledi:

"Otomobil satışları bir yılda yüzde 30 artan Çin'de güçlü talep devam ederken platin, arz açığında üçüncü yılına giriyor. Diğer yandan emisyon standartları da sıkılaştırılıyor. Bu durum, platin grubu metallere talebi yükseltiyor."

Biri yüzde 80 diğeri yüzde 90 değerlendi ile ilgili etiketler altın Dolar Bitcoin bakır platin gamestop
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.