"Bireyler örgütlerden, örgütler devletlerden, devletler bireylerden korkuyor"

Sabah yazarı Ferhat Ünlü'den çarpıcı değerlendirmeler....

Sabah yazarı Ferhat Ünlü, terörizm gerçeklerini kaleme aldı. Terörün, vekâlet savaşlarının enstürmanı olarak kullanıldığı bir dönemden geçildiğini belirten Ünlü, 'bireysel terörizm çağı'na girildiğini vurguladı.

Ünlü, "Bireyler örgütlerden, örgütler devletlerden, devletler bireylerden korkuyor. " dedi.

İşte o yazı;

- ‘Bireysel terörizm’ çağı

Terörün, vekâlet savaşlarının başat unsuru olduğu çağımızda güvenlik açısından geldiğimiz son nokta şu: Bireyler örgütlerden, örgütler devletlerden, devletler bireylerden korkuyor. Tıpkı farenin kediden, kedinin insandan, insanın fareden korkması gibi...

Bu, tam da 'bireysel terörizm çağı' diyebileceğimiz bir dönemin alametifarikası. Çünkü bireylerin, örgütlerden bağımsız biçimde terör saldırıları düzenleyebildiği bir döneme girdik. 2011 yılında dünyanın önümüzdeki dönemde bireysel teröristlerle uğraşmaya başlayacağı tahminini yürütmüştüm. Sanırım o evreye geldik.

Bunun, en belirgin örneği 2 Ekim'de Las Vegas'ta yaşandı. 59 kişinin hayatını kaybettiği, 527 kişinin de yaralandığı katliam kesinlikle bir terör eylemiydi. Ne var ki yetkililer ve medya, saldırgan Müslüman olmadığı için olaya terör eylemi adını koymaktan imtina etti.
Las Vegas Şerifi Joseph Lombardo, saldırının faili, müntehir Stephen Paddock için "Şu anda tek başına, yalnız bir kurt gibi hareket ettiğine inanıyoruz" dedi.

Basın organları da kentteki Mandalay Bay Oteli'nin 32. katında tuttuğu odadan konser izleyen kalabalığın üzerine ateş açan 64 yaşındaki Paddock'tan 'yalnız kurt', 'dede', 'kumarbaz' ve 'emekli muhasebeci' gibi masum gösteren ifadelerle bahsetti.

Oysa terörün tanımı net: İster arka planında bir devlet olsun, ister bir örgüt adına yapılsın, isterse birey tarafından kararlaştırılıp uygulansın toplumu ve devleti korku ile baskı altına almaya çalışan her eylem terör tanımına girer.

Nevada eyalet yasaları da 'terör eylemi'ni bu genel konsept çerçevesinde tanımlamış. Yasalarda deniliyor ki, "Genel nüfus üzerinde büyük fiziki zarar vermek ya da öldürmek amacıyla şiddet kullanılmasını içeren her türlü eylem terördür."

ABD, federal yasalarına göre de bir faaliyetin iç terör eylemi olması için şu üç kriteri karşılaması lazım:

- Federal ya da eyalet yasalarını ihlal edecek şekilde insan hayatını tehlikeye atmak.

- Sivilleri ya da devleti korkutma, baskı altına alma amacını taşımak.

- ABD sınırları içerisinde vuku bulmak.

DEVLETLER HENÜZ DENEYİMSİZ

Las Vegas'taki saldırı, birinci ve üçüncü maddedeki kriterlerle zaten örtüşüyor. İkinci maddedeki korkutma ve baskı altına alma kriterine de uyuyor. Öyleyse işe, bunun adını koyarak başlamalı ve mücadeleyi ona göre yürütmeli. Bunun adı düpedüz terör. Bireysel terörizm diyeceğimiz yeni bir tür. Ama nihayetinde terör.

Bu yeni nesil terör ile yeni yöntemlerle mücadele etme zorunluluğu var. Devletlerin mücadelede zorlanacağı, çok tehlikeli bu terörist profili, bireysel teröristler. Çünkü örgütsel terörle mücadelede bir pratiğe sahip olan devletlerin kimseyle haberleşme ihtiyacı duymayan ve bu yüzden teknik takibe yakalanma ihtimali düşük olan bireysel teröristlerle mücadele pratiği henüz yok. Öte yandan PKK, FETÖ ve DEAŞ'ın terör eylemlerinde örneklerini gördüğümüz üzere örgütler, günümüz dünyasında bireyler için büyük tehdit.

Bu yüzden bireylerin örgütlerden, örgütlerin devletlerden, devletlerin bireylerden korktuğu bir çağdayız diyebiliyoruz. Tıpkı farenin kediden, kedinin insandan, insanın fareden korkması gibi... 'Bireysel terörizmin çağı'nın en belirgin özelliği bu.

"Bireyler örgütlerden, örgütler devletlerden, devletler bireylerden korkuyor" ile ilgili etiketler Ferhat Ünlü terör Sabah Gazetesi
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.